Koncertas – 45-erių metų veiklos sukakčiai paminėti

(1)

Kretingos meno mokyklos Chorinio dainavimo skyriaus mokiniai ir jų pedagogai chorinės muzikos mėgėjus gegužės 30 d. 18 val. kviečia į Šv. Antano rūmus, kur įvyks koncertas, skirtas skyriaus 45-erių metų veiklos sukakčiai paminėti.

Savo naujausia programa – sakraliniais, lietuvių ir užsienio kompozitorių kūriniais – dalinsis Chorinio dainavimo skyriaus mokytojų Jūratės Norkuvienės ir Violetos Andruškienės vadovaujami jaunučių ir jaunių chorai, kuriuos vienija „Saulainės“ pavadinimas, jiems talkins skrabalais grojantis Kretingos meno mokyklos mokinys Gabrielius Mikaločius ir mušamųjų instrumentų grupė, vadovaujama Vladimir’o Sudnowskij.

„Publika išgirs ir lietuvių kompozitoriaus dainų kūrėjo Leonido Abariaus kūrinių. Su šiuo autoriumi yra nutikusi tokia istorija, kuri mums padovanojo choro „Saulainė“ pavadinimą: su mumis dirbusi ir prie Chorinio dainavimo skyriaus kūrimo ištakų stovėjusi mokytoja Eugenija Karkienė, kurios vadovaujami vaikai koncertavo Vilniuje, programoje pamatė kūrinį tokiu pavadinimu – jis tiek visiems patiko, kad, atrodė, mūsų mokyklos chorui kitoks ir nebūtų tikęs“, – kalbėjo jau 40 metų Kretingos meno mokykloje dirbanti V. Andruškevičienė.

Ji kartu su kolege jau 5-erius metus Meno mokykloje dirbančia J. Norkuviene moko apie 50 vaikų, kurie mokslą gali pradėti ir būdami pirmokai. Beje, su dainavimu vaikai jau susipažįsta ir parengiamojoje grupėje. Be chorinio dainavimo, vaikai mokosi groti fortepijonu, solinio dainavimo, solfedžio, muzikos istorijos.

"
Chorinio dainavimo skyriaus mokinė Auksė Gedvilaitė jau antrąsyk tapo „Dainų dainelės“ laureate.

„Vaikas gauna visapusišką muzikinį išsilavinimą. Ir visiškai nesvarbu, bus jis dainininkas ar ne. Svarbiausia, kad jis tampa atidžiu ir dainavimą suvokiančiu klausytoju, turinčiu išlavintą muzikinį skonį“, – kalbėjo pedagogės. V. Andruškevičienė prisiminė, kad skyriaus kūrimosi metai buvo geri – Chorinio dainavimo skyrius augo, stiprėjo. Tačiau, pasikeitus laikmečiui, prasidėjus emigracijai, vaikų skyriuje sumažėjo, neigiamų pokyčių įnešė ir koronaviruso pandemija.

„Tačiau sunkumus pergyvenome, matome, kad mūsų veikla intensyvėja, chorinis dainavimas pamažu populiarėja. Dabar mūsų užduotis – užauginti jaunučius, kad jie taptų stipriu konkurencingu choru – labai norisi su vaikais kur nors išvažiuoti, dalyvauti konkursuose, festivaliuose“, – kalbėjo mokytojos, kurių įsitikinimu, chorinis dainavimas patrauklus tuo, kad vaikai turi galimybę daug bendrauti, mėgautis dainavimo kartu jausmu, jie susiranda draugų, juolab kad ir mokytojų požiūris toks, jog koncertuoti turi visi.

„Nelengva, – pripažino J. Norkuvienė. – Šiuolaikiniai vaikai yra jautrūs, greitai pavargsta, nori greito rezultato, tačiau mokantis dainavimo taip nebūna – reikia formuoti balsą, tobulinti natų raštingumą, lavinti klausą.

Mes skyriuje orientuojamės į kūrinius, kurie nėra topų viršūnėse, dainuojame labai įvairią muziką – nuo sakralinės iki liaudies dainų, nuo klasikos iki šiuolaikinės chorinės muzikos.“ Todėl repertuaras, jo paieškos mokytojoms yra nemenkas iššūkis, nes norisi, kad kūriniai vaikams patiktų, nebūtų per sunkūs, bet tuo pačiu – įdomūs ir patrauklūs.

Chorinio dainavimo skyriuje labiau dominuoja mergaitės – kasmet į Chorinio dainavimo skyrių ateina vos po vieną berniuką. „Trikdo balso mutacija, o sportas, kitos veiklos berniukus traukia labiau. Mes su berniukais dirbame taip, kad mutacija balsui nepakenktų, ir taip pamažu pereiname prie vyriško balso“, – paaiškino ilgametę patirtį turinti V. Andruškevičienė.

Pedagogės pasidžiaugė, kad Chorinio dainavimo skyrių reprezentuoja ne tik „Saulainės“ choras, bet ir solistai: tarkim, skyriaus mokinė Auksė Gedvilaitė jau antrąsyk tapo televizijos konkurso „Dainų dainelė“ laureate, ir jos pasirodymą Nacionaliniame operos ir baleto teatre išvysime birželio 2 d. Kretingos meno mokykla yra išugdžiusi ir tokias operos scenos žvaigždes, kaip Gabrielė Kupšytė, kuri šiuo metu dainuoja Londono Karališkojoje operoje, Sandra Janušaitė, šiuo metu Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje mokosi Simas Martinkus, Dovilė Benetytė ir kt.

"
Kretingos meno mokyklos choras „Saulainė“ viename koncertų

Ne vienas absolventų, pasirinkę kitas, ne muzikos, studijas dažniausiai dalyvauja savo aukštųjų mokyklų chorų veikloje. „Iš esmės, labiau orientuojamės ne į solinį, bet chorinį dainavimą.

Kai dalyvavome apžiūroje dėl Dainų šventės, iškart buvo pasakyta, kad esame atrinkti – komisija įvertino, kad puikiai atlikome programą ir iš kitų chorų išsiskyrėme profesionalumu“, – V. Andruškevičienė ir J. Norkuvienė pasidžiaugė, kad po pandemijos Kretingos meno mokyklos chorai tikrai atgyja: štai kolegės Lilijos Bakšanskienės vadovaujamas „Smiltės“ choras, kurio daugumą sudaro pianistai, po karantino pabuvojo Kroatijoje, kad vėl save išbandytų Europos chorų kontekste, tuo pačiu pavyzdžiu bandys pasekti ir „Saulainė“.

Be to, kad vaikai išmoksta muzikos, dainuoti, klausyti kitų atliekamų kūrinių, įgyja muzikinį skonį, jie čia išmoksta ir gyvenimo pamokų: savarankiškumo, bendravimo įgūdžių, elgsenos scenoje. „Tėvai irgi mato savo vaikų elgsenos pokyčius ir tai, kad vaikų akiratis plečiasi, darosi turtingesnis“, – neabejojo Chorini dainavimo skyriaus pedagogės.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder