Kūrybinio rašymo dirbtuvės „Kai noriu suprasti, rašau“

Šiais metais Lietuva gilinasi į Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos įvykius prieš šimtą metų. Mažosios Lietuvos istorijos muziejus, bendradarbiaudamas su dienraščiu „Vakarų ekspresas“, pakvietė gimnazistus tapti žurnalistais ir rašytojais, tyrinėjančiais XX a. pirmos pusės atmosferą, aplinką ir nuotaikas Klaipėdos krašte.

Rašytojas gali sukurti pasaulį, bet kad jį sukurtų, jis turi jį pažinti. Muziejininkų ir istorikų parengta paroda „1923-ieji. Klaipėda ir Lietuva: istorija, politika, diplomatija“, šiuo metu eksponuojama Klaipėdos pilies muziejaus konferencijų salėje, tapo puikiu atspirties tašku, supažindinančiu kūrybinio rašymo ir žurnalistikos pagrindų laboratorijoje dalyvaujančius moksleivius su laikmečio problematika.

Rašydami literatūrinį pasakojimą, pabandėme įsivaizduoti žmones, dalyvavusius žygyje už Klaipėdą, ką jie galvojo, kaip jautėsi... Mes laisvi įsivaizduoti ir per patyrimą priartėti prie XX a. pirmos pusės žmogaus mąstysenos.

Pradėdama kūrybinio rašymo užsiėmimus, pakviečiau gimnazistus parodos nuotraukose susirasti jiems patinkantį veikėją, kuris taps jų rašomos istorijos pagrindiniu herojumi. Jau šis pradinis procesas leido pamatyti, su kuo jaunam žmogui norisi tapatintis, kas patraukia, kodėl.

Kūrybinio rašymo dirbtuvių tikslas - sukurti įdomius literatūrinius personažus ir sugalvoti jų istorijas, remiantis biografijomis, jei tokios žinomos, jei ne, vadovaujantis savo išmone.

Pirmoji užduotis - apibūdinti pasirinktą veikėją - pavyko!

Buvo ir netradicinių pasirinkimų. Pavyzdžiui, pagrindiniu herojumi pasirinktas apgriuvęs vandentiekio pastatas prie geležinkelio stoties, kuris jaunajai rašytojai labiausiai krito į akį iš istorinių nuotraukų.

Pradėjus skaityti gimnazistų tekstus, kilo idėja iš jų sukonstruoti kino scenarijų. Įgyvendinti šiai idėjai dar reikia nemažai pastangų, bet mus augina tik dideli ir labai dideli iššūkiai.

Tikiuosi, kad gimnazistai sukurs įdomių tekstų, interpretuodami istorinius mūsų tautos lūžius, ir taip taps empatiškesni ne tik dabarčiai, praeičiai, bet ir ateičiai.

„Vakarų eksprese“ pristatome pirmuosius kūrybinio rašymo bandymus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder