Gegužės sezono hitai: dabar – pats metas mėgautis šiomis 5 daržovėmis

Derliaus pike esančios šviežios daržovės – puiki naudingų vitaminų, ryškių skonių ir patrauklios kainos puokštė. Gegužės mėnesį jau įsisiūbuoja sveikatai itin naudingų daržo gėrybių sezonas, tad verta įsidėmėti, kuriomis džiaugtis dabar – pats tinkamiausias laikas.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad šylant orams pirkėjai į savo racioną stengiasi įtraukti kuo daugiau šviežio derliaus produktų, o jų kokybei kelia aukštą kartelę.

„Pavasarį išsiilgtos naujojo sezono daržovės kasmet tampa tikru hitu. Kuo įvairesnių daržovių siūlome visais metų laikais, tačiau kai kurios šviežios gėrybės ypač priklauso nuo sezono.

Jeigu lietuviškais pomidorais, agurkais, salotomis, morkomis galima mėgautis ilgus mėnesius, tai, pavyzdžiui, šviežiais mūsų šalyje augintais smidrais – gerokai trumpiau, juos vėliau pakeičia užauginti svetur.

Būtent todėl kiaurus metus didelį dėmesį skiriame sezoniniams vaisiams ir daržovėms, kad pirkėjams pasiūlytume kuo platesnę šviežią ir kokybišką įvairovę“, – pažymi V. Budrienė.

Artėjant vasarai auga poreikis savo maisto racioną padaryti kuo įvairesnį ir naudingesnį, todėl verta atsigręžti į gegužę sezono piką pasiekiančias daržoves. Nors jos ir gerai pažįstamos, tačiau keli triukai virtuvėje privers į jas pažvelgti kitaip.

Smidrai (šparagai).

Šios daržovės – ne tik madingos, bet ir labai naudingos. 100 g tėra 20 kcal, bet apstu naudingų vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Suvalgę šparagų, praturtinsite organizmą A, C, K, E ir B grupės vitaminais, amino rūgštimis, geležimi, kalciu, selenu, magniu, kaliu, cinku, manganu.

Smidrai taip pat puikus maistinių skaidulų šaltinis. Tyrimai rodo, kad daug skaidulų turinčių vaisių ir daržovių dieta gali padėti sumažinti aukšto kraujospūdžio, širdies ligų ir diabeto riziką.

Išbandykite: šparagų ir sūrio traškučius.

Virtuvės kombainu ar smulkia tarka sutarkuokite 4-6 šparagus. Gerai nusausinkite ant popierinio rankšluosčio. Sumaišykite juos su puodeliu tarkuoto kietojo sūrio ir šiek tiek pipirų.

Ant kepimo popieriumi išklotos skardos dėkite po šaukštą mišinio ir lengvai paplokite. Kepkite 8–10 minučių 190 laipsnių temperatūros orkaitėje. Atvėsę jie sukietės ir bus gardus pikantiškas užkandis.

Ridikėliai.

Pavasaris neįsivaizduojamas be šių ryškių tiek spalva, tiek skoniu daržovių. Ridikėlių verta valgyti kuo dažniau, nes juose gausu antioksidantų ir mineralų, tokių kaip kalcio ir kalio.

Šios maistinės medžiagos padeda sumažinti aukštą kraujospūdį ir širdies ligų riziką. Ridikėliai taip pat yra geras natūralių nitratų, gerinančių kraujotaką, šaltinis.

Juos raginama įtraukti į racioną ir dėl imunitetą stiprinančio vitamino C, virškinimo veiklą gerinančių maistinių skaidulų, mažakraujystės riziką mažinančios geležies.

Išbandykite: nektarinų ir ridikėlių salsą grilio vakarėliui.

Kubeliais supjaustykite 2-3 nektarinus, nedidelį agurką, pusę mažo svogūno. 6-8 ridikėlius supjaustykite šiaudeliais. Užpilkite padažu iš 1 šaukšto žaliosios citrinos sulčių, 1,5 arbatinio šaukštelio cukraus ir 1⁄4 arbatinio šaukštelio druskos.

Įdėkite susmulkintos kalendros. Leiskite salsai pastovėti kambario temperatūroje bent 30 minučių, kad skoniai susilietų – tuomet patiekite prie mėsos ar paukštienos patiekalų.

Rūgštynės.

Vertinga pavasario rūgštelė nuo seno gerai žinoma lietuviams, o receptai su ja keliauja iš kartos į kartą. Rūgštynės yra turtingos vitaminų (A, C, K, B1, B2, PP, E) ir mikroelementų (kalio, geležies, vario, magnio, natrio, nikelio, stroncio, cinko).

Tokia vitaminų ir mineralų gausa – tikras lobis organizmui, pavasarį kovojančiam su avitaminoze.

Išbandykite: rūgštynių „pesto“.

Reikės:

3 saujų rūgštynių, saujos graikinių riešutų, saujos išgliaudytų moliūgų sėklų, apie 80 ml alyvuogių aliejaus, 150 g parmezano sūrio, druskos, pipirų, 2 skiltelių česnako.

Į trintuvą dėkite rūgštynes ir česnaką, kelis kartus prasukite. Tuomet – riešutus ir moliūgų sėklas, tarkuotą sūrį ir gerai sutrinkite. Pradėkite lėtai pilti aliejų ir nesustokite maišyti, kol pasieksite norimą konsistenciją. Jeigu reikia – pagardinkite druska bei pipirais. Puikiai tiks makaronų patiekalui!

Rabarbarai.

Ar pamenate nuostabiai keistą pavasario derinį – į cukrų padažytus šviežius rabarbarus, kuriuos triaukšti vienas malonumas? Cukrų vartoti vertėtų ribotai, tačiau rabarbarai turi išties daug naudos, tad jais mėgautis dabar pats laikas.

Šioje daržovėje yra antioksidantų, ji gali padėti sureguliuoti cholesterolio lygį, praturtinti organizmą vitaminais K ir C. Jie ir puikus skaidulų šaltinis, tad padės virškinimo sistemai.

Išbandykite: rabarbarų kokteilį.

Rabarbarus supjaustykite kubeliais (reikės maždaug 3 puodelių). Berkite juos į puodą kartu su 3 šaukštais medaus, ¼ puodelio vandens ir saujele baziliko lapelių. Užvirkite ir sumažinkite ugnį.

Virkite ant silpnos ugnies 12–15 minučių arba tol, kol rabarbarai suirs ir taps „sriubos“ konsistencijos. Atvėsinkite ir perkoškite per smulkų sietelį – turėsite sirupą kokteiliui.

Į stiklinę pilkite apie 1–1,5 cm sirupo, įdėkite ledukų ir užpilkite gazuotu mineraliniu vandeniu. Papuošimui puikiai tiks ant smeigtuko sumautos kelios rabarbaro riekelės su baziliko lapeliu.

Špinatai.

Špinatų reputacija sunkiai pralenkiama – iš visos gausybės skirtingų rūšių žalumynų jie yra bene maistingiausi. Geležis, skaidulos, kalis, vitaminas C, folio rūgštis, vitaminas A ir vitaminas E – jeigu norite savo organizmą praturtinti šiomis naudingomis medžiagomis, griebkite špinatus.

Be to, juose esantys nitratai gali padėti pagerinti kraujospūdį, o gausus liuteino ir zeaksantino šaltinis padeda palaikyti akių sveikatą.

Išbandykite: špinatų ir fetos omletą puodelyje.

Tereikės mikrobangų krosnelėje naudoti tinkamo puodelio ir kelių ingredientų: 2 kiaušinių, saujelės šviežių špinatų, šaukšto sutrupinto fetos sūrio, šaukšto pieno ir prieskonių.

Lengvai patepkite puodelio vidų aliejumi, į jį muškite kiaušinius ir šakute išplakite.

Pilkite pieno, dėkite špinatus, pagardinkite druska ir pipirais. Mikrobangų krosnelėje nustatykite didžiausią galingumą ir kepkite 1 minutę. Pamaišykite kiaušinius, ant viršaus užbarstykite sūrį.

Dar kartą dėkite į mikrobangų krosnelę – šįkart 30–60 sekundžių, kol kiaušiniai visiškai iškeps. Gardūs pusryčiai vos per kelias minutes!

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder