Per parą moterims rekomenduojama suvartoti 25 gramus skaidulų, vyrams – kiek daugiau, 38 gramus. Tyrimai rodo, kad daugelis žmonių per parą suvartoja net per pusę mažiau skaidulų nei yra rekomenduojama, ir tai gali tapti įvairių negalavimų priežastimi.
Svarbu pasirūpinti, kad vartojamuose maisto produktuose skaidulų būtų pakankamai, o tuomet, jei jų suvartojama mažiau nei rekomenduojama, patartina vartoti maisto papildus – jogurto kapsulės su skaidulomis gali būti viena palankiausių pasirinkimo galimybių.
Skaidulų nauda
Maistinės skaidulos ne tik palengvina maisto virškinimą, bet taip pat reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, padeda palaikyti sveiką širdį bei mažina cholesterolio kiekį.
Jei skaidulų vartojama pakankamai, galima sumažinti insulto riziką, pagerinti odos būklę, sumažinti hemorojaus riziką. Šiandien dirgliosios žarnos sindromu skundžiasi tikrai nemažai žmonių – pasikeitus aplinkai tuštinimasis tampa sunkesnis, kankina pilvo skausmai, ir t.t.
Dažnais atvejais taip nutinka ir dėl to, kad išvykų metu suvartojama per mažai skaidulų turinčių produktų, ir nemalonių pojūčių tikrai bus galima išvengti, jei rinksitės daug skaidulų turinčius produktus ar specialius maisto papildus.
Įrodyta, kad pakankamas skaidulų vartojimas gali padėti apsisaugoti nuo storosios žarnos vėžio bei akmenų inkstuose ir tulžies pūslėje. Taigi, maistinių skaidulų nauda yra akivaizdi.
Kokiuose maisto produktuose gausu skaidulų?
Geriausiais skaidulų šaltiniais galima įvardyti linų sėmenis ir avižinius dribsnius. Taip pat maistinių skaidulų gausu kriaušėse, avokaduose, obuoliuose, avietėse, bananuose, morkose, balkšvųjų gysločių sėklų luobelėse.
Norėdami gauti pakankamai maistinių skaidulų, kasdien reikėtų suvalgyti bent 5 vaisius ar daržoves ir porciją grūdų arba sėklų.
Deja, dėl nuolatinio skubėjimo neretai yra pasirenkami tokie maisto produktai, kuriuose maistinių skaidulių kiekis yra pernelyg mažas, ir tai gali lemti įvairius virškinimo ir kitus sveikatos sutrikimus.
Natūralus vaistas nuo vidurių užkietėjimo
Vienas geriausių natūralių vaistų, padedančių kovoti su vidurių užkietėjimu, - tai balkšvųjų gysločių sėklų luobelės. Jose gausu natūralių maistinių skaidulų, kurios padeda minkštinti išmatas.
Net ir tuomet, jei vargina ilgalaikis vidurių užkietėjimas, šis vaistas yra tinkamas vartoti, ir galima nesibaiminti dėl galimo šalutinio poveikio. Gysločių luobelės vandenyje išbrinksta, todėl slinkdamos žarnynu skatina greitesnį išmatų pasišalinimą.
Kaip skaičiuoti reikalingą skaidulų kiekį?
Nors yra nustatyta vidutinė skaidulų dienos norma, tačiau tai paprastai priklauso nuo to, kiek kalorijų yra suvartojama per dieną: tūkstančiui kalorijų turėtų tekti apie 10 gramų skaidulų, ir tokiu atveju galima būti užtikrintiems, kad žarnyno veikla bus pakankamai gera.
Jei per dieną yra suvartojama 2500 kalorijų, tokiu atveju turėtų būtų suvartojama maždaug 25 g maistinių skaidulų (tokį kiekį rasime maždaug 300 g juodųjų pupelių).
Jei valgant pusryčius, pietus ir vakarienę patiekalai bus pagardinti daržovėmis, grūdais ar sėklomis, tikrai bus galima užtikrinti pakankamą maistinių skaidulų kiekį.
Rašyti komentarą