Kur kas įdomesni, nei galima pamanyti: 5 faktai apie bananus

(1)

Patogus užkandis, greita pagalba nuo alkio, įvairių desertų ar kepinių ingredientas – bananai, be kurių daugelis neįsivaizduoja savo pirkinių krepšelio.

Mėgstami dėl skonio ir naudingų savybių, bananai seniai tapę neatsiejama raciono dalimi – ir visgi apie bananus dar yra ką atrasti.

Netrukus sužinosite 5 įdomius faktus apie bananus, kurių galbūt nežinojote, ir siūlo išbandyti receptą.

Bananai – ne vaisiai, o uogos

Nė nesusimąstydami priskiriame bananus vaisiams.

Tačiau pasirodo, kad pagal mokslinę klasifikaciją bananai priskiriami uogų kategorijai. Nors esame pripratę, kad uogos – mažytės ir smulkios, mokslinis jų apibūdinimas gerokai išplečia tokį suvokimą.

Uogoms priskiriami vaisiai, sudaryti iš trijų sluoksnių – išorinės luobelės, minkštimo ir vidinio, sėklas gaubiančio sluoksnio. Mūsų taip dažnai valgomų bananų išorinė luobelė kieta – jos nenaudojame ir įprastai vadiname žieve.

Uogos taip pat turi turėti ne mažiau nei dvi sėklas.

Bananai sėklų turi nemažai – tiesa, komerciškai populiariausios rūšys yra išveistos taip, kad tos sėklos netrukdytų – valgydami bananą tikrai pastebime tamsius taškelius jo viduryje, tačiau jų nejaučiame.

Filipinuose bananai naudojami kečupo gamybai

Ar žinojote, kad egzistuoja bananų kečupas? Nors gali būti sunku įsivaizduoti tokį produktą, jis populiarus Filipinuose, kur buvo sukurtas dar Antrojo pasaulinio karo metais, kai trūko pomidorų.

Tokio kečupo gamybai vietoje pomidorų naudojami bananai, o pačiu padažu – panašiu į tradicinį, bet saldesniu – gardinami omletai, mėsainiai, vištienos ir žuvies patiekalai.

Neskęsta vandenyje

Nors iš pažiūros bananas – sunkokas vaisius, įmestas į vandenį jis ne skęsta, o plūduriuoja. Netikite? Teks išbandyti! Taip yra todėl, kad banano tankis – mažesnis nei vandens.

Pasaulyje – per 1000 bananų rūšių

Kartais būna sunku išsirinkti norimų obuolių, greipfrutų ar uogų rūšį, su bananais viskas paprasta. Prekybos centruose randame populiariausią bananų rūšį – Cavendish – skaisčiai geltonus, pailgus, saikingai saldžius vaisius.

Ir visgi pasaulyje bananų rūšių – daugiau nei galima pamanyti, maždaug 1000!

Pavyzdžiui, raudonieji bananai – saldesni už įprastus bananus, arba „Lady‘s Fingers rūšis – pasižymintys didesniu saldumu, bet gerokai mažesnio dydžio.

Kur dar plantanai, dažniausiai naudojami maisto gamybai ir tuo labiau primenantys daržoves nei vaisius.

Bananų duonos skonio pyrago puodelyje receptas

Lengvas ir purus bananų duonos skonio pyrago receptas, kurį pagaminsite viename puodelyje vos per 5 minutes!

Pyragas kepamas mikrobangų krosnelėje, tačiau jeigu turite puodelį, tinkantį naudoti orkaitėje, galite kepti pyragą ir joje (20-22 min., 175°C temperatūroje).

Reikės:

Purškiamas aliejus (5 papurškimams)

3 v. š. miltų

1 v. š. cukraus

2 v. š. rudojo cukraus

1 žiupsnelis druskos

1 žiupsnelis kepimo miltelių

1 kiaušinis

1/4 a. š. vanilės ekstrakto

1 v. š. pieno

1 sunokęs bananas

Kaip gaminti:

Apipurkškite saugų naudoti mikrobangų krosnelėje puodelį aliejumi iš vidaus.

Dubenyje arba tiesiai puodelyje suplakite miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius ir sodą.

Įmuškite kiaušinį ir maišykite, kol susimaišys su sausais ingredientais. Įmaišykite vanilę, 1 šaukštą aliejaus, pieną ir trintą bananą.

Įdėkite kepti į mikrobangų krosnelę 3 minutėms, nebijodami sustoti ir patikrinti, ar paruošta. Jeigu reikia pridėkite papildomą minutę kepimui.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder