Tai, kad tradiciniai produktai prieš didžiąsias metų šventes tampa itin paklausūs, patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Ji sako, kad šiuo metu parduotuvėse jaučiasi vis didesnis šurmulys. Be to, jau stipriai šoktelėjo tradicinės silkės ir karpių pardavimai.
Išbandykite simbolinę reikšmę turinčius patiekalus:
Perlinių kruopų Kūčia
Jums reikės:
1 stiklinės perlinių kruopų
½ stiklinės graikinių riešutų
½ stiklinės lazdynų riešutų
½ stiklinės aguonų
½ stiklinės džiovintų spanguolių
½ stiklinės džiovintų juodųjų serbentų
1 v. š medaus
Gaminimas:
Užmerkite aguonas ir perlines kruopas karštame vandenyje ir palikite per naktį, kad jos išbrinktų. Tuomet aguonas gerai sutrinkite trintuvu, o išbrinkusias kruopas išvirkite. Džiovintas uogas nuplaukite, riešutus pakepinkite keptuvėje. Virtas kruopas sumaišykite su smulkintais riešutais, džiovintomis uogomis, aguonomis ir apliekite skystu medumi.
Pyragėliai su džiovintais grybais
Jums reikės:
Tešlai:
300 g kvietinių miltų
4 g sausų mielių
180 ml vandens
Žiupsnelio druskos
Aliejaus virimui
Džiovintų grybų įdarui:
Keletą saujų džiovintų baravykų
2 nedidelių svogūnų
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio juodųjų pipirų
Aliejaus kepimui
Gaminimas:
Džiovintus grybus užmerkite karštame vandenyje ir palikite per naktį išbrinkti. Grybus nusausinkite ir smulkiai supjaustykite. Keptuvėje ant aliejaus pakepinkite pjaustytus svogūnus, o kai jie apkeps, sudėkite ir grybus.
Kepkite maišydami 7-8 minutes, pabarstykite druskos ir maltų pipirų. Paruoškite pyragėlių tešlą. Dalį miltų (200 g) išmaišykite su druska ir sausomis mielėmis bei po truputį pildami šiltą vandenį užmaišykite tešlą.
Ant stalo paberkite miltus ir baikite ją minkyti rankomis, tol, kol ji nebelips prie rankų. Užminkytą tešlą uždenkite ir palikite šiltai valandai, kad pakiltų. Pakilusią tešlą padalinkite į 4 dalis ir kiekvieną gabaliuką gerai iškočiokite ant miltuoto paviršiaus.
Su stikline ar puodeliu įspauskite apvalias formas tešloje. Ant kiekvieno tešlos apskritimo dėkite po šaukštelį grybų įdaro ir užsukite pyragaičių kraštus. Gilioje keptuvėje įpilkite daug aliejaus, kad pyragėliai virtų, o ne keptų. Iškepusius pyragėlius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių.
Aguonpienis su kūčiukais
Jums reikės:
200 g aguonų
3 v. š cukraus
500 g kūčiukų
3 l virinto vandens
Gaminimas:
Aguonas iš vakaro pamerkite į vandenį, kad jos išbrinktų. Tada aguonas trinkite trintuvu tol, kol masė taps balta. Ją pilkite į virintą vandenį, dėkite cukraus, gerai išmaišykite ir įberkite kūčiukų prieš valgant, kad šie netaptų ištižę.
Rašyti komentarą