Žuvis – reikšminga Madeiros maisto raciono dalis
Madeira – sala, kurią iš visų pusių supa Atlanto vandenynas tad nieko keista, kad žuvis sudaro reikšmingą salos gyventojų mitybos raciono dalį. „Itaka“ kelionių ekspertė Daiva Strumskienė pasakoja, kad aplink salą galima sugauti daug įvairios žuvies: „skirtingų rūšių rajas, ungurius, menkes, silkes, kardžuves. Vis dėlto, salos populiariausiu pasirinkimu yra tapusi juodoji espada, kuri yra labai grėsmingos išvaizdos, bet itin gero skonio“, – pasakoja D. Strumskienė.
Bene viso pasaulio vaisiai vienoje vietoje
Madeiros sala garsėja ne tik savo žuvimi, bet ir visus metus čia nokstančiais vaisiais. Madeiros salai itin reikšmingas buvo didžiųjų pasaulio atradimų laikotarpis, kuomet portugalų keliautojai, atrasdami vis naujus kraštus, ten rastus vaisius parsiveždavo su savimi. Dėl to dabar Madeiros saloje galima ragauti vaisius, kilusius iš skirtingų pasaulio kampelių.
„Čia auga daugeliui lietuvių gerai pažįstami apelsinai, mangai, figos, svarainiai ir pasifloros. Bet saloje galima paragauti ir dar egzotiškesnių vaisių, pavyzdžiui, anonų, pitangų, tamarilių ar gvajavų. Vis dėlto, bananai saloje užima itin reikšmingą vietą tiek salos agrokultūroje, tiek ir madeiriečių virtuvėse: 2022-aisias metais Madeiroje buvo užauginta net 22 700 tonų bananų“, – sako kelionių ekspertė.
Madeiriečių atvirumas naujoms idėjoms
D. Strumskienės teigimu, būtų sunku pasakyti, kas būtent nulėmė Madeiros salos gyventojų atvirumą naujoms idėjoms: „Galbūt visus metus besitęsiantis pavasaris, o gal iš didžiųjų atradimų eros likęs smalsumas turėjo įtakos tam, kad vieną dieną madeiriečiai nusprendė paeksperimentuoti ir suderinti žuvį bei bananus viename patiekale. Ir nors skamba neįprastai, bet rezultatas išties vertas dėmesio“, – rekomenduoja „Itaka“ kelionių ekspertė ir dalijasi receptu.
Madeirietiškas žuvies su bananais receptas
Ingredientai:
2 vnt. baltos žuvies filė (Madeiroje naudojama espada, bet tinka ir dorada, menkė ar ešerys)
2 vnt. bananų (šiam receptui geriau tiks ne pernokę, o žalesni bananai)
2 vnt. kiaušinių
1 vnt. citrinos
150 g kvietinių miltų
150 g džiūvėsėlių
2 vnt. česnako skiltelių
Žiupsnelis ciberžolės
Druskos ir pipirų pagal skonį
Šlakelis aliejaus
Gaminimo eiga:
Pirmas žingsnis – žuvies marinatas: išspauskite citrinos sultis, į jas suberkite smulkintą česnaką bei druską ir pipirus. Gautame marinate pamerkite žuvies gabalėlius, ir ištraukę palikite pasimarinuoti bent 15 min.
Per tą laiką pasiruoškite kitam žingsniui: paruoškite tris dubenis, į vieną suberkite miltus, į kitą supilkite išplaktą kiaušinį, o trečiame pasiruoškite džiūvėsėlius. Tuomet imkite pasimarinavusius žuvies gabalėlius, ir paeiliui dėkite juos į visus dubenis, iš pradžių į miltus, tuomet į kiaušinį, o galiausiai – į džiūvėsėlius.
Taip paruoštą žuvį dėkite į gerai įkaitintą keptuvę ir pakepkite kiekvieną pusę po 3-4 minutes, iškepę – perkelkite žuvį ant popierinio rankšluosčio, kad jis sugertų riebalų perteklių. Keptuvės dar nepadėkite į šalį – toje pačioje keptuvėje, ant tų pačių riebalų, pakepkite pusiau perpjauto banano puseles, kepkite po 2-3 minutes iš abiejų pusių.
Lėkštėje sudėkite žuvį, o ant viršaus – bananus. Greta dar galite serviruoti mėgstamą garnyrą. O visiškai autentiškai patirčiai – kaip padažą galite naudoti pasiflorą, tiesiog išgremžkite visą vaisiaus turinį tiesiai ant žuvies ir bananų.
Skanaus!
Rašyti komentarą