Žiedinis kopūstas – norintiems maitintis sveikiau: 3 receptai

Nors žiemą norisi valgyti riebiau ir sočiau, svarbu nepamiršti ir šviežio bei sveiko maisto: žalumynų ir daržovių. Vertėtų paskanauti ir žiedinių kopūstų, žinomų ir kalafiorų pavadinimu. Tai soti, tačiau visai nekaloringa daržovė.

Jeigu jūsų virtuvėje žiediniai kopūstai dar nerado vietos, šią žiemą nedvejodami įtraukite juos į savo meniu.

Ši naudinga daržovė praturtins patiekalus maloniais skoniais ir suteiks organizmui maistingųjų medžiagų. 

Viduržemio jūros lobis

Šis kopūstų šeimos augalas turi daugybę naudingųjų medžiagų, tokių kaip kalis, magnis, C, K bei B grupės vitaminai.

100 g žiedinių kopūstų per dieną gali suteikti beveik visą organizmui reikalingą dienos vitamino C dozę.

Be vitaminų ir mineralų, daržovė gausi maistinių skaidulų, kurias organizmas lengvai ir greitai pasisavina.

Be to, 100 gramų žiedinių kopūstų tėra vos 25 kalorijos.

Žiediniuose kopūstuose esantys fermentai slopina žalingą laisvųjų radikalų poveikį.

Taip pat daržovėje gausu amino rūgščių, kurios teigiamai veikia mūsų nuotaiką bei miego kokybę.

Nors tai ne dar ne visai įprasta, naudingosios žiedinių kopūstų medžiagos pasisavinamos greičiau, jei daržovė valgoma žalia.

Pasak jos, norėdami, kad ši daržovė šviežia išsilaikytų ilgiausiai, žiedinius kopūstus sudėkite į plastikinį arba popierinį maišelį ir laikykite šaldytuve žiedynu į viršų – taip išvengsite besikaupiančios drėgmės, o virtų žiedinių kopūstų šaldytuve nelaikykite ilgiau nei 2 dienas.

Dalijamės keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite žiedinius kopūstus.

Žiedinių kopūstų griežinėliai

Jums reikės:

  • 2 nedidelių žiedinių kopūstų
  • 1 česnako skiltelės
  • 1 rozmarino šakelės
  • 300 ml grietinės
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos, pipirų

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Žiedinius kopūstus nuplikykite – užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite apie 5 minutes ir nupilkite.

Kai kopūstai atvės, supjaustykite juos 2 cm storio griežinėliais.

Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepkite griežinėlius iš vienos pusės.

Kepimo skardą išklokite vandens nepraleidžiančiu (pergamentiniu) popieriumi, išdėliokite apkeptus žiedinių kopūstų griežinėlius, apibarstykite juos druska, pipirais bei susmulkintu rozmarinu ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Skardą dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 5–10 minučių.

Grietinę sumaišykite su smulkintu česnaku ir pagardinkite druska.

Prieš patiekdami, keptus žiedinių kopūstų griežinėlius užliekite grietinės padažu.

Makaronai su žiediniais kopūstais

Jums reikės:

•  400 g „Capellini“ ar kitų mėgstamų makaronų

•  400 g žiedinių kopūstų

•  80 g tarkuoto parmezano (ar kito kietojo) sūrio

•  60 g sviesto

•  60 g miltų

•  300-400 ml vandens

•  100 ml grietinėlės

•  70 g tepamo sūrio

•  žiupsnelio druskos, pipirų

•  10 šviežių baziliko lapelių

Gaminame:

Išvirkite makaronus pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas.

Apvirkite žiedinius kopūstus pasūdytame vandenyje, tuomet vandenį nupilkite į kitą indą.

Tuščiame puode ištirpinkite sviestą, įmaišykite miltus ir pakaitinkite, kol jie šiek tiek pagels.

Nuolat maišydami į puodą supilkite vandenį, kuriame virėte kopūstus, ir ant mažos kaitros virkite dar 10 minučių.

Galiausiai į puodą supilkite grietinėlę, sudėkite lydytą sūrį ir pusę turimo tarkuoto sūrio.

Viską maišykite, kol sūris išsilydys, ir įberkite žiupsnelį druskos. Į lėkštę dėkite porciją makaronų, ant viršaus – žiedinius kopūstus, tuomet viską užpilkite paruoštu padažu, apibarstykite tarkuotu sūriu, užberkite šiek tiek pipirų, papuoškite baziliko lapeliais ir patiekite.

Kreminė žiedinių kopūstų sriuba

Jums reikės:

• 100 g svogūnų

• 1 česnako skiltelės

•  200 g bulvių

•  500 g žiedinių kopūstų

•  100 ml grietinėlės

•  80 g sviesto

•  40 ml alyvuogių aliejaus

•  žiupsnelio druskos, pipirų

•  8 prancūziško batono riekelių

Gaminame:

Žiedinį kopūstą nuplaukite, nupjaukite žiedyną, o iš lapų ir stiebo išvirkite sultinį.

Smulkiai supjaustykite svogūną ir apie 10 minučių pakepinkite puode su alyvuogių aliejumi.

Tuomet į puodą išspauskite česnaką, įdėkite ploną griežinėlį sviesto ir kubeliais pjaustytas bulves.

Viską išmaišykite ir užpilkite sultiniu.

Kai bulvės bus pusiau išvirusios, sudėkite kalafiorų žiedynus, viską pagardinkite druska ir virkite, kol bulvės visiškai suminkštės.

Sutrinkite išvirusią sriubą trintuvu, supilkite grietinėlę, įberkite pipirų ir patiekite su paskrudintu prancūzišku batonu.

Skanaus!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder