Tinkama mityba yra svarbi ne tik norint numesti svorio ar išlaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą: moksliniai tyrimai jau seniai patvirtina teoriją, kad tinkama mityba taip pat gali turėti didelės naudos smegenų sveikatai.
Nesvarbu, ar tai skanūs sūriai, kurie gali pagerinti atmintį, ar maistinės medžiagos, padedančios išvengti demencijos, tai, ką dedate į savo lėkštę, gali turėti teigiamą poveikį.
Dabar mokslininkai teigia, kad valgant vos porą kiaušinių per savaitę galima žymiai sumažinti Alzheimerio ligos riziką vyresnio amžiaus žmonėms.
Naujausi tyrimai nagrinėjo ryšį tarp kiaušinių ir smegenų sveikatos.
Naujausia informacija pateikiama tyrime, paskelbtame žurnale „The Journal of Nutrition“.
Mokslininkų komanda nusprendė ištirti naujus įrodymus, kad kiaušiniuose esančios maistinės medžiagos, tokios kaip cholinas, omega-3 riebalų rūgštys ir liuteinas, gali padėti pagerinti smegenų sveikatą ir sumažinti rimtų kognityvinių sutrikimų, pvz., Alzheimerio ligos, riziką.
Siekdami patikrinti savo hipotezę, mokslininkai analizavo duomenis, surinktus iš 1024 suaugusiųjų, dalyvavusių „Rush Memory and Aging Project“ projekte. Šiuo atveju dalyvių vidutinis amžius buvo 81,4 metai, o tyrimo pradžioje jiems nebuvo diagnozuota demencija ar kognityvinis sutrikimas.
Tada dalyviams buvo pateiktas maisto klausimynas, kuriame buvo kruopščiai aprašyta jų kasdienė mityba (įskaitant kiaušinių vartojimą), o vidutinis stebėjimo laikotarpis truko apie septynerius metus.
Tada komanda naudojo statistinius modelius, kad galėtų tiksliai palyginti Alzheimerio ligos riziką, atsižvelgdama į kitus veiksnius, tokius kaip amžius, fizinė būklė, išsilavinimo lygis, genetinis polinkis ir kiti mitybos įpročiai, praneša PsyPost.
Jie nustatė, kad dalyviai, kurie valgė kiaušinius mažiausiai du kartus per savaitę, buvo 47 proc. mažiau linkę susirgti Alzheimerio liga, palyginti su tais, kurie juos valgė rečiau.
Šiuos rezultatus patvirtino beveik 600 dalyvių, kurie sutiko po mirties paaukoti savo smegenis tyrimams, o autopsijos duomenys parodė, kad dažnai kiaušinius valgantys žmonės turėjo mažiau ligos požymių.
Raktas į tai galėtų būti tam tikra kiaušiniuose esanti maistinė medžiaga.
Tyrimų komanda mano, kad iš visų maistinių medžiagų, kurioms jie skyrė dėmesį, cholinas greičiausiai buvo atsakingas už smegenų sveikatos apsaugą, nes jis buvo susijęs su beveik 40 proc. mažesne Alzheimerio ligos rizika.
Pavyzdžiui, viename dideliame kiaušinyje yra 25 procentai rekomenduojamos paros cholino normos (kuris daugiausia randamas kiaušinio trynyje).
Nors cholinas nėra plačiai žinomas maisto medžiaga, jis atlieka svarbų vaidmenį smegenų sveikatai, ypač senstant.
Ši maistinė medžiaga yra būtinas pirmtakas organizmui gaminti acetilcholiną, kuris yra neurotransmiteris, atliekantis svarbų vaidmenį kognityvinėse funkcijose ir padedantis išlaikyti smegenų ląstelių membranų struktūrą, kaip teigia PsyPost.
Informacinė medžiaga: viename dideliame kiaušinyje yra 25 procentai rekomenduojamos paros normos cholino (kuris daugiausia randamas kiaušinio trynyje).
Nors cholinas nėra plačiai žinomas maisto medžiaga, jis atlieka svarbų vaidmenį smegenų sveikatai, ypač senstant.
Ši maistinė medžiaga yra būtinas pirmtakas organizmui gaminti acetilcholiną, kuris yra neurotransmiteris, atliekantis svarbų vaidmenį kognityvinėse funkcijose ir padedantis išlaikyti smegenų ląstelių membranų struktūrą, kaip teigia PsyPost.
„Kiaušiniai yra vienas iš nedaugelio dažnai vartojamų maisto produktų, kurie yra natūraliai turtingi cholinu, maistine medžiaga, kurią mes tiriam, siekdami geriau suprasti jos vaidmenį kūdikių ir mažų vaikų kognityvinio vystymosi palaikymui ir senėjimo proceso metu“, – teigė tyrimo vadovas Taylor Wallace, PhD, spaudos pranešime.
„Šis tyrimas papildo vis gausėjančius įrodymus, kad mitybos pasirinkimai gali turėti didelį poveikį mažinant Alzheimerio demencijos riziką ir palaikant kognityvinę sveikatą visą gyvenimą.“
Nepaisant rezultatų, komanda pripažino, kad tyrimas turėjo keletą trūkumų. Be to, kad duomenys buvo renkami remiantis pačių dalyvių pateikta informacija, o tai galėjo lemti atminties iškraipymus, svarbus veiksnys buvo dalyvių demografinė sudėtis – dauguma jų buvo aukštą išsilavinimą turinčios moterys, vyresnės nei 80 metų.
Anketą taip pat buvo galima užpildyti tik vieną kartą, be to, joje nebuvo atsižvelgiama į kiaušinių vartojimą kaip ingredientą kituose patiekaluose, praneša PsyPost.
Vis dėlto tyrėjai padarė išvadą, kad tolesni tyrimai, kuriuose dalyvautų įvairesnė dalyvių grupė, galėtų padėti atskleisti daugiau informacijos apie galimą ryšį tarp smegenų sveikatos ir kiaušinių.
Jie pabrėžė, kad reikėtų atlikti daugiau tyrimų, atsižvelgiant į tai, kaip paprasta įtraukti kiaušinius į savo mitybą.
Išvada:
Kiaušiniai gali būti ne tik puikus būdas pradėti dieną. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad dalyviai, kurie kiaušinius valgė mažiausiai du kartus per savaitę, buvo 47 proc. mažiau linkę susirgti Alzheimero liga vėlesniame gyvenimo etape.
Tyrėjai padarė išvadą, kad cholinas (būtinas maistinis elementas, gaunamas daugiausia vartojant kiaušinius) buvo labiausiai tikėtina šio ryšio priežastis. Vis dėlto mokslininkai teigė, kad norint geriau suprasti šį ryšį, reikia atlikti tolesnius tyrimus.
Mes teikiame naujausią informaciją iš geriausių ekspertų, naujų tyrimų ir sveikatos agentūrų, tačiau mūsų turinys nėra skirtas pakeisti profesionalias konsultacijas. Dėl vartojamų vaistų ar kitų sveikatos klausimų visada kreipkitės tiesiogiai į savo sveikatos priežiūros specialistą.
bestlifeonline.com

Rašyti komentarą