Kūčių stalas pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: originalus meniu 4 žmonėms, kurį paruošite taupiai ir lengvai
Šventinis AML meniu Kūčių stalui – kasmetė pirkėjų itin laukiama tinklo tradicija, skaičiuojanti jau 9-us metus. Tinklaraštininkė pasakoja, kad šįkart receptų kūrybai ją įkvėpė noras šalia nuo seno mylimų Kūčių patiekalų namiškius nustebinti šiuo tuo nauju.
„Kaip ir kasmet, Kūčių meniu sudarytas gerbiant tradicijas – t. y. patiekalai gaminami be mėsos, kiaušinių ir pieno produktų. Palieku erdvės jūsų šeimos tradiciniams patiekalams, o čia siūlau šį tą naujo, ryškaus ir labai skanaus tiems, kurie nori šalia tradicijų matyti ir šį tą modernesnio“, – sako K. Pišniukaitė-Šimkienė.
Lietuviai ištikimi karta iš kartos perduodamos Kūčių tradicijoms, bet jau ne vienerius metus stiprėja ryški tendencija – stalą pagyvina ir šiuolaikiniais, originaliais patiekalais, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
„Šiemet apklausėme savo lojalius pirkėjus, be ko jie neįsivaizduoja Kūčių ir Kalėdų stalo.
Dauguma vardijo tai, kas yra tikri šių švenčių simboliai ir prieš šventes gausiai dedami į pirkinių krepšelius: kūčiukus, silkę, kisielių, baltąją mišrainę, kalėdinę antį ar viščiuką.
Tačiau ir kitų šalių gurmaniškos tradicijos pildo lietuvių stalus: šalia meduolio ar aguoninio pyrago gyventojai ant stalo deda ir itališką „panettone“ pyragą, greta žuvies patiekalų įsitaiso krevetės, kitos jūros gėrybės, o užkandžių stalą paįvairina gurmaniški prancūziški sūriai bei skanėstai su trumais“, – besikeičiančius įpročius apžvelgia G. Kitovė.
Įrodydama, kad gardiems ir jau vien išvaizda viliojantiems patiekalams visai nebūtinos didelės išlaidos, K. Pišniukaitė-Šimkienė pasidalijo ir savo pirkinių sąrašu Kūčių patiekalams.
Nors meniu – gausus ir įvairus, tačiau sąrašas nėra ilgas. Norėdama ne tik sutaupyti, bet ir nešvaistyti maisto, ji tuos pačius produktus panaudoja keliems patiekalams. Pavyzdžiui, avinžirniai puikiai tiks ir humusui, ir salotoms, o žalieji žirneliai – tiek užkandžiui, tiek garnyrui prie pagrindinio patiekalo.
„Meniu skirtas 4–6 asmenims ir apgalvotas taip, kad būtų šventiškas, bet taupus, o gamyba – gana greita ir lengva. Tad jums belieka iš sąrašo išsibraukti tai, ką jau turite namuose, įsigyti likusius produktus ir per šventes mėgautis maisto gamyba be jokio galvos skausmo“, – sako AML autorė ir dalijasi idėjomis.
Šiais metais Kūčių stalui „Iki“ ambasadorė siūlo išbandyti:
- Žaliųjų žirnelių humusą
- Vieno kąsnio skrebučius su žaliųjų žirnelių humusu ir lašiša
- Brusketas su česnakinėmis krevetėmis
- Bulvių traškučius su avokadų kremu ir ikrais
- Silkės, bulvių ir burokėlių mišrainę
- Keptos duonos salotas su tunu ir avinžirniais
- Lašišą kokosų pieno padaže su žirnių tyre
Žirnelių humusas
Reikės: 1 skardinės avinžirnių su skysčiu, 1 stiklinės šaldytų žirnelių, 2 v. š. „tahini“, 2 skiltelių česnako, 2 v. š. alyvuogių aliejaus, 2 v. š. citrinos sulčių, 3/4 a. š. druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, patiekimui: lukštentų kanapių sėklų, granato sėklų, daigų, „Billa Premium“ grissini lazdelių.
Gaminame:
- Žirnelius atšildome.
- Visus ingredientus dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės.
- Dalį humuso atidedame antram receptui, jei gaminsite.
- Patiekiant apšlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome lukštentomis kanapių sėklomis, granatais ir daigais.
Vieno kąsnio skrebučiai su žaliųjų žirnelių humusu ir lašiša
Reikės: 6 plikytos duonos riekių, 1 skiltelės česnako, žirnelių humuso (receptas aukščiau), 100 g sūdytos lašišos, marinuotų kaparėlių, šviežių krapų.
Gaminame:
- Duoną supjaustome ir paskrudiname 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 5 minutes.
- Apskrudusią duoną įtriname česnaku.
- Ant duonos skrebučių tepame žirnelių humusą, dedame lašišą, kaparėlių ir šviežių krapų.
Brusketos su česnakinėmis krevetėmis
Reikės: 1 prancūziško batono, alyvuogių aliejaus, 100 g pesto su paprikomis ir graikiniais riešutais, 250 g „Billa Premium“ šaldytų krevečių su provanso žolelėmis, šviežių daigų.
Gaminame:
- Krevetes atšildome.
- Prancūzišką batoną supjaustome riekelėmis, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir apskrudiname 5 minutes 180 laipsnių orkaitėje.
- Iškepame krevetes.
- Kiekvieną duonos gabalėlį aptepame pesto, uždedame krevečių ir puošiame daigais.
Bulvių traškučiai su avokadų kremu ir ikrais
Avokadų kremui reikės: 1 gerai prinokusio avokado, 1 skiltelės česnako, 2 v. š. alyvuogių aliejaus, 2 v. š. citrinos sulčių, druskos, pipirų.
Traškučiams reikės: bulvių traškučių su trumais arba rozmarinais, ikrų, daigų.
Gaminame:
- Ruošiame avokadų kremą: visus ingredientus dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės.
- Ant didesnių bulvių traškučių tepame avokadų kremą, puošiame ikrais ir daigais
Silkės, bulvių ir burokėlių mišrainė
Reikės: 300 g bulvių, 240 g silkės be aliejaus, 150 g virtų burokėlių, 150 g marinuotų agurkėlių, 1 rūgštesnio obuolio, 2 skiltelių česnako, saujelės šviežių krapų, 4 v. š. augalinio majonezo, 1 a. š. Dižono garstyčių, 2 v. š. citrinos sulčių, druskos, pipirų, ikrų papuošimui.
Gaminame:
- Išverdame bulves su lupenomis. Joms atvėsus nulupame ir supjaustome smulkiais kubeliais.
- Taip pat supjaustome ir silkę, virtus burokėlius, marinuotus agurkėlius ir obuolį.
- Įtarkuojame česnakus, beriame krapus ir sumaišome su majonezu, garstyčiomis, citrinos sultimis, druska ir pipirais.
- Patiekiant viršų papuošiame ikrais.
Keptos duonos salotos su tunu ir avinžirniais
Reikės: 6 plikytos duonos riekių, 1 v. š. alyvuogių aliejaus, 1/2 a. š. česnako miltelių, 1 skardinės (400 g) konservuotų avinžirnių, 3 saliero lapkočių, 100 g saulėje džiovintų pomidorų, 1 pakuotės tuno alyvuogių aliejuje, 2 skiltelių česnako, 4 v. š. augalinio majonezo, 1 a .š. Dižono garstyčių, druskos, pipirų.
Gaminame:
- Nuo duonos nupjaustome kraštelius, supjaustome nedideliais kubeliais, sumaišome su aliejumi, druska, česnako milteliais. Paskleidžiame ant kepimo popieriaus ir kepame 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija apie 12 min, kol gražiai apskrunda.
- Į dubenį dedame: duonos skrebučius, avinžirnius, kubeliais pjaustytą salierą, saulėje džiovintus pomidorus, tuną, smulkintą česnaką.
- Sudedame augalinį majonezą, garstyčias, druską ir pipirus. Gerai išmaišome.
Lašiša kokosų pieno padaže su žirnių tyre
Lašišai reikės: 4–6 lašišos filė kepsnių (priklausomai nuo valgytojų skaičiaus), alyvuogių aliejaus kepimui, druskos, pipirų, 3 skiltelių česnako, 150 g vyšninių pomidorų, 6 vnt. saulėje džiovintų pomidorų, 1 v. š. kaparėlių, 200 g kokosų pieno, 50 g špinatų, 1/2 a. š. maltos paprikos, 1/2 a. š. druskos.
Žirnių tyrei reikės: 2 v. š. alyvuogių aliejaus, 2 skiltelių česnako, 400 g šaldytų žaliųjų žirnelių, 110 ml daržovių sultinio, druskos, pipirų.
Gaminame:
- Lašišos gabalėlius pabarstome druska ir pipirais, dedame į gerai įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus ir apskrudiname po 3 – 4 minutes iš abiejų pusių. Tuomet sumažiname kaitrą, uždengiame keptuvę dangčiu ir kepame 10 minučių. Iškepusią lašišą atidedame.
-
Ruošiame padažą: įkaitiname alyvuogių aliejų, įtarkuojame česnaką ir kepiname minutę.
Sudedame perpus perpjautus pomidorus ir kepiname 2 minutes. Pomidorai turi suminkštėti, bet ne per daug sutižti.
Dedame smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, kaparėlius. Supilame kokosų pieną ir kaitiname viską kelias minutes, kol padažas sutirštėja. Sudedame špinatus ir pakaitiname kol špinatai lengvai susileidžia.
Tuomet beriame maltą papriką ir druską. Išmaišome.
- Iškepusią lašišą grąžiname į keptuvę su padažu, uždengiame dangčiu ir viską pakaitiname dar kelias minutes.
-
Ruošiame žirnių piurė: keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų, įtarkuojame česnaką ir kepiname minutę.
Dedame žirnelius, pilame sultinį, beriame druskos ir pipirų. Uždengiame ir verdame 4 min. Pilame viską į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės.

Rašyti komentarą