Ingredientai:
1 valgomasis šaukštas saulėgrąžų aliejaus
1 svogūnas, smulkiai pjaustytas
1 saliero lazdelė, plonai supjaustyta
2 morkos (apie 175 g), nuluptos ir supjaustytos kubeliais
400g džiovintų skaldytų žirnelių
850 ml ką tik užvirinto vandens iš virdulio
½ šaukštelio džiovintų žolelių mišinio
600–750 g rūkyto kumpio
druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
Didelėje nepridegančioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir ant stiprios ugnies pakepinkite svogūną, salierą ir morkas 4–5 minutes arba kol pradės minkštėti. Įdėkite į lėto virimo puodą.
Suskaldytus žirnelius suberkite į sietelį ir nuplaukite po šaltu vandeniu. Įdėkite į lėto virimo puodą su daržovėmis ir įpilkite vandens bei sumaišytų žolelių. Pagardinkite daug pipirų ir gerai išmaišykite.
Įdėkite kupmį į puodo centrą ir sudėkite į kitus ingredientus. Uždenkite dangčiu ir virkite 5–6 valandas. Jei po 3–4 valandų žirniai atrodo šiek tiek išdžiūvę, įpilkite dar 100 ml ką tik užvirinto vandens ir toliau virkite. Pasibaigus kepimo laikui, žirniai turi visiškai suminkštėti, o kumpis suirti.
Atsargiai žnyplėmis išimkite kupmį iš lėtos viryklės ir padėkite ant lentos. Sriubą gerai išmaišykite mediniu šaukštu, sutrinkite visus žirnelius, kad susidarytų tiršta tyrelė. Šiuo metu galite įpilti šiek tiek ką tik virinto vandens, kad pasiektumėte tinkamą sriubos konsistenciją. Pagardinkite druska ir pipirais.
Susmulkinkite kumpį ir išmaišykite sriuboje. Supilkite sriubą į pašildytus dubenėlius ir ant viršaus patiekite likusį kumpį. Jei pageidaujate, pabarstykite šiek tiek petražolių ir maltų juodųjų pipirų.
Šaltinis: www.bbc.co.uk
Rašyti komentarą