Tad verta išsikepti gardžių ir pigesnių mėsainių patiems: pavalgys visa šeima, o skoniu jie nenusileis pagamintiems restorane.
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad šių mėsainių paplotėliams naudojama jautiena yra aukštos kokybės baltymų šaltinis, turtinga B grupės vitaminais.
Jautiena – aminorūgščių šaltinis
Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė sako, kad jautiena yra visaverčių, turtingų visomis būtinomis amino rūgštimis baltymų šaltinis. „Baltymai yra būtini raumenų augimui ir atstatymui, imuninės sistemos veiklai, fermentų ir hormonų gamybai.
Jautiena turtinga ir B grupės vitaminais, tokiais kaip B12, B6, niacinas (B3), riboflavinas (B2) ir pantoteno rūgštis (B5). Šie vitaminai yra būtini baltymų sintezei, energijos gamybai, kraujodarai, nervų sistemos veiklai, sveikos odos, plaukų ir akių būklei palaikyti“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė priduria, kad jautiena taip pat yra geras mineralų, tokių kaip geležis, cinkas, fosforas bei selenas, šaltinis: geležis būtina deguonies pernešimui kraujyje, cinkas palaiko imuninės sistemos funkciją ir žaizdų gijimą, o fosforas yra labai svarbus kaulų sveikatai.
Dr. E. Gavelienė pataria rinktis kuo liesesnę mėsą, pavyzdžiui, nugarinę.
Taip sumažinsime sočiųjų, sveikatai nepalankių riebalų kiekį.
Rekomenduojamas jautienos porcijos dydis paprastai yra apie 85–115 g ir ne dažniau nei du–tris kartus per mėnesį.
„Mėsa, kaip ir bet kurie kiti produktai, žmogaus valgiaraštyje turi tam tikrą vartojimo dažnį ir kiekį. Raudonos mėsos kasdien skanauti nevertėtų“, – pataria gydytoja dietologė.
Ant grotelių – sveikiau
Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad asmenims, sergantiems cukriniu diabetu, širdies ligomis, turintiems padidintą kraujospūdį ar cholesterolio kiekį kraujyje, naudinga dėmesingiau rinktis raudonos mėsos kiekį.
„Raudonoje mėsoje yra daugiau sočiųjų riebalų, dėl kurių gali padidėti cholesterolio kiekis ir širdies bei kraujagyslių sistemos ligų rizika.
Be to, šiuolaikinės medicinos duomenys patvirtina, jog per gausus raudonos mėsos kiekis susijęs su kai kurių lokalizacijų vėžio, pavyzdžiui, storosios žarnos, vystymusi“, – primena dr. E. Gavelienė.
Pasak gydytojos dietologės, norint sveikiau paruošti jautieną akivaizdžiai matomus riebalus nuo jos galima nupjaustyti, taip pat sveikatai palankiau ją kepti ant grotelių, tačiau pernelyg suskrudinti nereikėtų.
„Gurmaniška jautieną skanauti nevisai termiškai apdorotą, tačiau to vengti turėtų nėščiosios bei silpnos imuninės sistemos asmenys“, – sako dr. E. Gavelienė.
Sūdyti – prieš pat kepant
Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika pataria formuojant mėsainių paplotėlius juos padaryti maždaug 2 cm platesnius nei bandelė, nes kepdami paplotėliai susitrauks.
Dar vienas patarimas – formuojant paplotėlius padaryti viduryje duobutę, kad kepdami jie neišsipūstų, kitaip nepavyks gražiai suformuoti mėsainių.
Mėsos technologas taip pat pataria paplotėlius pasūdyti prieš pat kepant, ir tuomet dėti ant grotelių: druska iš mėsos ištraukia vandenį ir ją įmaišius į maltą jautieną, mėsa kepdama taps sprangi ir kieta.
„Paplotėlius mėsainiui formuokite šiek tiek didesnius nei bandelės, nes kepdama mėsa traukiasi. Pats paplotėlis turėtų būti apie 1 cm storio“, – sako V. Nadzeika.
Pasak eksperto, mėsainius reikia kepti ant labai gerai įkaitinto grilio ir nepersistengti: norėdami „žalesnio“ paplotėlio, kepkite jį maždaug po 3 min. iš kiekvienos pusės, vidutiniškai iškepusio – po 4, o gerai iškepusio – po 5 min. iš kiekvienos pusės.
Ekspertas taip pat pataria iškepusius paplotėlius palaikyti apie 1–2 min. suvyniojus į foliją ar šiltame uždengtame inde, taip paplotėliai bus sultingesni.
Namie gaminti mėsainiai: kainuos pigiau nei mieste, o su eksperto patarimais pavyks tobulai.
Havajietiški mėsainiai su naminiu terijakio padažu
Mėsainiams reikės:
900 g maltos jautienos;
1/2 puodelio tarkuotų morkų;
1/2 puodelio pjaustytų svogūnų laiškų;
Šiek tiek druskos;
8 ananaso griežinėlių;
8 mėsainių bandelių;
8 salotų lapų;
1/2 šaukšto krakmolo;
1/4 puodelio šalto vandens;
1/4 puodelio sojos padažo;
1/2 puodelio ananasų sulčių;
3 šaukštų rudo cukraus;
1 šaukštelio smulkiai pjaustyto imbiero;
1 išspaustos česnako skiltelės.
Gaminimo eiga:
-
Sumaišykite maltą jautieną su tarkuotomis morkomis, svogūnų laiškais, suformuokite 8 mėsainių paplotėlius.
-
Terijakiui paruošti krakmolą ištirpdykite šaltame vandenyje. Nedideliame puodelyje sumaišykite sojos padažą, ananasų sultis, cukrų, imbierą, česnaką ir pavirkite, kol padažo tūris sumažės, apie 15 min. Supilkite vandenį su krakmolu ir maišydami pavirkite 2 min., kol padažas sutirštės. Padėkite atvėsti.
-
Įkaitinkite grilį. Švarias groteles patepkite aliejumi ir gerai įkaitinkite, apibarstę druska kepkite mėsainių paplotėlius maždaug po 3–5 min. iš kiekvienos pusės.
-
Kai iškepsite mėsainių paplotėlius, pagrilinkite ananasų griežinėlius, apie 2–3 min. iš kiekvienos pusės.
-
Mėsainių bandeles lengvai paskrudinkite ant grilio, truputį patepę sviestu.
-
Ant bandelės dėkite salotos lapą, iškeptą mėsainio paplotėlį, 1 šaukštą terijakio ir ananaso griežinėlį, uždenkite viršutine bandelės dalimi ir patiekite.
Skanaus!
Rašyti komentarą