Netikėtas derinys, kuriame susitinka Rytai ir Vakarai: ramenų ir daržovių salotos (receptas)
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad geriausia kopūstus valgyti ne termiškai apdorotus, o žalius, smulkiai supjaustytus ir pagardintus alyvuogių aliejumi arba mėgstamu padažu: taip išsaugomos maistingosios medžiagos ir padedama virškinimui.
Viena pigiausių, naudingiausių ir universaliausių daržovių
Baltagūžiai kopūstai tinkami daugybei patiekalų – ne tik troškiniams, sriuboms, ar salotoms, bet ir daržovių apkepams, blyneliams, taip pat rauginimui.
Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kopūstuose gausu kalio, kuris reguliuoja kraujospūdį, kalcio ir fosforo, kurie stiprina skeletą ir subalansuoja kaulų ir raumenų sistemą, magnio, geležies, vario ir beta karoteno, kurie gerina odos bei gleivinių būklę.
Be to, gausus chlorofilo ir didelis vitamino C kiekis skatina geležies įsisavinimą, taigi, padeda kovoti su mažakraujyste.
Gydytoja dietologė pabrėžia ir kitas kopūstų naudas: „Jie turi mažai kalorijų ir daug skaidulų, taip pat yra turtingi vitaminais C, K, B ir E.
Kopūstai priklauso kryžmažiedžių augalų šeimai, o tokios daržovės yra vienos turtingiausių žmogui naudingosiomis medžiagomis.
Kopūstai turi ir daug antiuždegiminių medžiagų, nes tiek daržovėje, tiek jos sultyse yra daug fitochemikalų. Be to, tyrimai rodo, kad kopūstuose, kartu su kitomis kryžmažiedėmis daržovėmis, yra unikalių junginių, pavyzdžiui, gliukozinolatų, kurie siejami su galimu vėžio prevenciniu poveikiu.
Šie junginiai gali padėti stabdyti vėžinių ląstelių augimą, skatinti organizmo detoksikacijos procesus“, – atkreipia dėmesį gydytoja dietologė.
Nepaisant visų teigiamų savybių, gydytoja įspėja, jog kopūstuose yra sunkiau virškinamų sieros junginių ir netirpių skaidulų, todėl ši daržovė pasižymi pilvą pučiančiu poveikiu, be to, kai kuriems reikėtų juos vartoti itin atsakingai: „Kopūstų privengti bei dėl vartojimo pasitarti su savo gydytoju rekomenduojama tiems žmonėms, kurie serga skydliaukės ligomis, nes juose yra medžiagų, susijusių su skydliaukės hormonų gamyba bei jodo įsisavinimu.“
Kopūstų šeima – didelė ir įvairi
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, retas pirkėjas neįsideda į krepšelį bent kokios kopūstinės daržovės: mėgstami kininiai, žiediniai, Briuselio, savojiniai, kale, raudongūžiai, ropiniai kopūstai, naudingieji brokoliai.
„Šiuo metu prekybos centruose turime tiek šviežio, tiek seno derliaus baltagūžių kopūstų: tiek vieni, tiek kiti tinka skirtingiems patiekalams.
Šviežio derliaus kopūstai išverda labai greitai: tereikia vos kelių minučių, tad juos drąsiai galima dėti į sriubą. Be to, šie kopūstai minkšti, todėl puikiai tinka įmaišyti į pavasarines šviežių daržovių salotas.
O praėjusio rudens derliaus baltagūžiai kopūstai yra kietesni, jie puikiai tinka troškinimui, greitam pamarinavimui ar parauginimui“, – pasakoja komercijos operacijų vadovė.
Specialistė primena, kad pigiau įsigyti produktų padės privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.
Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
„Rimi“ siūlo pasigaminti pavasariškai gaivių kopūstų salotų su vištiena ir ramenų makaronais – tiks tiek neštis į darbą pietums, tiek padėti ant vakarienės stalo.
Kopūstų salotos su ramenų makaronais ir vištiena*
RECEPTAS
Salotoms reikės (6 porcijos):
- 350 g smulkintų kopūstų – lietuviški baltagūžiai kopūstai;
- 1 pakuotės ramenų makaronų – ramenų makaronai „Santa Maria“;
- 40 g migdolų – lukštenti migdolai „Rimi“ ;
- 4 vnt. svogūnų laiškų – fasuoti svogūnų laiškai;
- 1 vnt. morkos;
- 280 g susmulkintos virtos vištienos.
Padažui reikės:
- 60 ml puodelio aliejaus;
- 60 ml puodelio ryžių acto;
- 2 v. š. medaus;
- 2 a. š. sojų padažo;
- 1 a. š. malto imbiero;
- 1/4 a. š. česnako prieskonių;
- 1 a. š. sezamų aliejaus.
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia pasiruoškite padažą. Sumaišykite aliejų, ryžių actą, medų, sojų padažą, imbierą, česnako miltelius ir sezamų aliejų.
- Kopūstus supjaustykite kuo smulkiau. Susmulkinkite morką, supjaustykite svogūnų laiškus. Išvirkite ir perplaukite šaltu vandeniu ramenų makaronus, juos pasmulkinkite.
- Į didelį dubenį sudėkite daržoves, makaronus, vištienos gabaliukus, užberkite pasmulkintų migdolų. Užpilkite paruoštą padažą, gerai išmaišykite.
Skanaus!
Rašyti komentarą