Tačiau vos per 10 minučių jas galite pakylėti į naują lygį – paruošti išvaizda ir skonių deriniais nustebinsiančių užkandžių.
„Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi 4 idėjomis, kurių dar tikriausiai nebandėte, bet kurios bemat taps vienais tų receptų, kuriuos kartosite dar ir dar.
„Vynuogės labai dažnai yra neatsiejamos įvairių progų, draugų susibūrimų palydovės. Tačiau su laiku pastebime, kad šios uogos atsiduria ir kasdieniuose pirkėjų krepšeliuose.
Dėl to ištisus metus turime platų vynuogių pasirinkimą: jų siūloma skirtingų spalvų, tiek su sėklomis, tiek be.
Statistika rodo, kad lietuviai mėgsta paskanauti ir raudonųjų ar juodųjų, tačiau pirkėjų mėgstamiausios yra žaliosios besėklės vynuogės“, – pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Priešingai nei kai kurie vaisiai, vynuogės po derliaus nuėmimo daugiau nebenoksta, tad kokias parsinešite namo, tokios kokybės ir saldumo jos bus.
Dėl to svarbu jas perkant vizualiai įvertinti. V. Budrienė pasakoja, kad žaliųjų vynuogių skonis geriausias, kai jos yra geltonai žalios spalvos.
„Vynuogės turi būti tvirtos, putlios ir tvirtai prisikabinusios prie žalių lanksčių kotelių. Uogos neturi būti susiraukšlėjusios arba minkštos ties stiebeliu.
Pažiūrėkite ir į pačius kotelius – šie neturi būti sausi, trapūs. Dažnai siūloma uogas, vaisius rinktis ir pagal kvapą, tačiau vynuogių atveju reikėtų elgtis šiek tiek kitaip.
Prisirpusios vynuogės neturi jokio kvapo, tad jeigu užuodžiate stiprų aromatą – verčiau tokių nesirinkti“, – pataria V. Budrienė.
Nepamirškite – vynuoges galima ir užšaldyti
Vynuogės yra gana kaloringas vaisius, todėl užkandžiaujant verta apie tai nepamiršti. 100 g šių vaisių yra 70 kcal, atkreipia dėmesį „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
Vis dėlto net ir laikantis lieknėjimo dietų vynuogių visiškai išmesti iš raciono nereikėtų, nes jose ir daug naudingų medžiagų, tokių kaip varis, vitaminas K, B grupės vitaminai.
„Kad ilgiau pasimėgautumėte jomis, namuose laikykite jas šaldytuve, idealiai tam tinka vaisių stalčius. Dėkite į jį uogas neplautas, nes drėgmės perteklius gali pagreitinti gedimo procesus.
Nelaikykite jų sandariame inde, nes vynuogėms reikia šiek tiek kvėpuoti, kitaip vėlgi susidarys drėgmės perteklius.
Tiesa, vynuogės pasižymi savybe sugerti kitus kvapus, tad stenkitės jų nelaikyti šalia stiprų kvapą turinčių produktų, pavyzdžiui, svogūnų“, – atkreipia dėmesį šviežių gėrybių žinovė.
Vynuogių drąsiai galima pirkti ir daugiau nei planuojate suvalgyti artimiausiomis dienomis. Pasak J. Sabaitienės, jos puikiai tinka užšaldymui.
Atšildytos jos neturės tokio pat tekstūros, bet labai tiks kokteiliams, glotnučiams, padažams, košėms. O dar geriau – sušalusios jos bus fantastiškas priedas prie kokteilių, sulčių. Jos pakeis ledukus, tačiau neatskies gėrimų.
4 greitos idėjos užkandžiams su vynuogėmis
Vynuoges mieliausiai dauguma valgo paprasčiausiai kaip skanų užkandį, bet su jomis skanu ir gaminti, pavyzdžiui, desertus. Jas galima įtraukti į tortų receptus, gaminti sorbetą, vaisių salotas, želė ir t. t.
Pasak „Iki“ kulinarijos technologės G. Urbonavičiūtės, vynuogės taip pat labai dera pikantiškuose patiekaluose: keptas galima derinti su mėsa, paukštiena, patiekti su sūriu, kad išryškėtų kontrastingi skoniai.
Jeigu sotesniuose receptuose jos dažniausiai griežia antruoju smuiku, tai kalbant apie užkandžius, vynuogės nesunkiai taps pagrindinėmis žvaigždėmis.
Turint jų po ranka, užklupus netikėtiems svečiams visai greitai paruošite stalą papuošiančių vieno kąsnio užkandukų, išraiškingo skonio salotų ar gurmanišką keptą sūrį.
G. Urbonavičiūtė dalijasi 4 receptais, kuriems nereikės nei didelių kulinarinių sugebėjimų, nei brangių produktų.
Baltojo šokolado ir žemės riešutų vynuogių kąsneliai
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 1 kg žaliųjų besėklių vynuogių, 200 g baltojo šokolado, 170 g keptų sūdytų žemės riešutų.
Gaminame:
- Nuplaukite ir nudžiovinkite vynuoges (šį veiksmą galite atlikti iš vakaro). Susmulkinkite riešutus virtuviniu kombainu arba peiliu – jie turėtų būti smulkiai sukapoti.
- Mikrobangų krosnelėje ar dubenėlyje virš karšto vandens ištirpinkite šokolado gabalėlius.
- Skardą išklokite kepimo popieriumi. Paimkite vieną vynuogę, įsmeikite į ją dantų krapštuką ir pamerkite į baltąjį šokoladą iki pusės, tada apvoliokite smulkintuose žemės riešutuose. Dėkite ant paruoštos kepimo skardos ir kartokite su visomis vynuogėmis. Palikite, kad šokoladas sustingtų – jeigu telpa, dėkite į šaldytuvą, bet jis sustings ir kambario temperatūroje.
Ožkos sūrio vynuogių rutuliukai
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 1 kg žaliųjų vynuogių be sėklų, 400 g minkšto ožkos sūrio (galite pakeisti šviežiu tepamu sūriu), 50 g lazdyno riešutų, 50 g lukštentų pistacijų, skysto medaus.
- Nuplaukite vynuoges ir nusausinkite. Susmulkinkite riešutus peiliu arba virtuviniu kombainu
- Tarp delnų sukite vynuoges tarp ožkos sūrio gabalėlių. Įsitikinkite, kad kiekviena vynuogė gerai visa pasidengia sūriu.
- Kiekvieną sūriu padengtą vynuogę švelniai aptepkite trupučiu medaus ir atskirai apvoliokite smulkintuose lazdyno riešutuose arba pistacijose. Perpjaukite per pusę arba palikite sveikas. Palaikykite šaldytuve iki patiekimo arba valgykite iš karto su dantų krapštukais.
Lapinio kopūsto salotos su vynuogėmis ir čederiu
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: ½ gūžės lapinio kopūsto, 1 puodelio besėklių žaliųjų vynuogių, 3 šaukštų citrinos sulčių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto medaus, druskos, pipirų, ½ šaukšto kepintų moliūgų sėklų, 60 g čederio.
Gaminame:
- Vynuoges perpjaukite per pusę, čederį sutrupinkite. Dideliame dubenyje gerai sumaišykite citrinos sultis, aliejų, medų, druską ir pipirus.
- Į dubenį sudėkite kopūstus masažuokite, kol jie taps ryškiai žali ir blizgantys, o jų tūris sumažės maždaug perpus. Dėkite vynuoges, moliūgų sėklas, čederį ir lengvai išmaišykite.
Keptas brie sūris su žolelėmis gardintomis vynuogėmis
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 40 min. (10 min. ruošti ir 30 min. kepti)
Reikės: 1 apvalaus brie sūrio, 150 g besėklių žaliųjų vynuogių, 1 šaukštelio šviežių smulkintų čiobrelių, ½ šaukštelio šviežio smulkinto rozmarino, 1 lakšto sluoksniuotos tešlos, 1 kiaušinio.
Gaminame:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
- Perpjaukite brie sūrį horizontaliai per pusę. Į vidurį įspauskite vynuoges, pabarstykite žolelėmis. Uždėkit ant viršaus kitą sūrio dalį ir paspauskite.
- Ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą į stačiakampį. Dėkite ant jo sūrį su vynuogėmis. Vieną tešlos kraštą užlenkite ant sūrio viršaus ir tą užlenktą tešlos dalį patepkite plaktu kiaušiniu. Dirbdami ratu, toliau lankstykite tešlos klostes ant sūrio, po kiekvieno lankstymo patepdami kiaušiniu ir švelniai paspausdami. Kai visa tešla bus apvyniota aplink sūrį, lengvai įpjaukite tešlos viršų aplink apskritimo kraštus. Viską dar kartą aptepkite kiaušinio plakiniu ir šaukite į orkaitę. Kepkite apie 30 minučių, kol taps gražios auksinės spalvos. Išėmus iš orkaitės palikite 10-15 minučių atvėsti ir patiekite su bagete.
Rašyti komentarą