Paprasti receptai iš daržo gėrybių žiemai ir ne tik

Prasidėjęs ruduo džiugina sodininkus ir daržininkus derliumi. Kartais jo tiek daug, kad pristinga idėjų, kaip viską šviežiai sunaudoti ir ką skanaus pasigaminti žiemai. Paruošėme kelis paprastus receptus, kurie bus naudingi, ieškant idėjų, kaip pasirūpinti atsargomis žiemai.

Obuolienė su cukinija

Rugsėjį sode ar kaime tiesiog tvyro obuolių kvapas. Daug veislių jau subrandina vaisius, tad verta pasirūpinti jų atsargomis žiemai. Obuolienė - vienas geriausių receptų iš obuolių. O ar bandėte ją virti su cukinija? Obuolienė išeina ne tokia saldi, daug tvirtesnės konsistencijos ir labai gražios spalvos.

Ingredientai:

apie 2,5 kg obuolių (be sėklų),

apie 1 kg cukinijų (be sėklų ir žievės,

900 gr. cukraus.

Obuolius supjaustome, išimame sėklas, cukinijas nulupame, išimame sėklas ir supjaustome. Dedame į puodą, įpilame šiek tiek vandens ir verdame ant mažos ugnies. Nuo užvirimo, praėjus apie 30 min. pilame cukrų ir ragaujame. Jeigu skonis jau tinkamas, pilame į švarius stiklainius ir paliekame atvėsti. Išvirus galima dar šiek tiek pertrinti su blenderiu, kad būtų mažiau gabaliukų.

Troškinti kopūstai žiemai

Rudenį skiname ir kopūstų derlių. Kiekvienais metais rauginate kopūstus žiemai? Šiemet pabandykite pasidaryti troškintų kopūstų atsargų.

Ingredientai:

2 kg kopūstų,

0,5 kg morkų,

1,5 šaukšto druskos,

0,3 stiklinės cukraus,

0,5 pusė stiklinės aliejaus,

0,5 stiklinės acto,

Pomidorų padažo pagal skonį.

Supjaustytus kopūstus ir sutarkuotas morkas sudedame į puodą, supilame visus ingredientus. Troškiname ant silpnos ugnies kol kopūstai suminkštės (apie 40 min). Tuomet viską sudedame į stiklainiukus, užsukame ir padedame į rūsį. Skanaus.

Pyragas su  cukinija

Cukinijos yra tokia daržovė, kad kai pradeda derėti, daržininkai ir sodininkai nespėja jų laiku skinti. Tad naudinga žinoti, kad cukinijas galima naudoti daug kur. Pavyzdžiui, kepant pyragus. Pasirodo, kad cukinija puikiai dera su šokoladu.

Ingredientai:

viena vidutinio dydžio cukinija,

viena stiklinė miltų,

3 kiaušiniai,

0,5 stiklinės kakavos,

0,5 stiklinės cukraus,

0,5 stiklinės aliejaus,

1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,

žiupsnelis druskos ir cinamono.

Sutarkuomaje cukinijas. Atskirame puode išplakame kiaušinius su cukrumi, pilame aliejų. Tuomet dedame cukiniją, miltus, kakavą, kepimo miltelius, druską ir cinamoną. Viską išmaišome ir kepame orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 50 min. Iškepa purus, lengvas, drėgnas pyragas, kuris karštas dar ir puikiai tinka su ledais.

Agurkų  ir svogūnų mišrainė

Darže užderėjo agurkų? O gal kai kurie peraugo ir nežinote, ką su jais daryti? Štai paprastas receptas, kuriam tinka net ir peraugę agurkai. Šį receptą galite naudoti ne tik verdant mišrainę žiemai, bet ir šviežiam valgymui.

Ingredientai:

4 kg agurkų,

1,5 kg svogūnų,

200 ml acto,

200 ml aliejaus,

200 gramų cukraus,

3 šaukštai druskos,

1 šaukštas grūdėtų garstyčių,

1 šaukštas garstyčių su medumi.

Agurkus supjaustome riekelėmis, svogūnus - pusžiedžiais ir sudedame į puodą. Pilame visus ingredientus ir išmaišome. Taip pastovėti paliekame 12 valandų. Reikia vis pamaišyti.

Jeigu po šio laiko skysčio išsiskyrė nedaug, galima dar įpilti stiklinę vandens. Tuomet viską užviriname ir supilstome į švarius stiklainius. Užsukame ir paliekame atvėsti, tada nešame į rūsį arba laikome šaldytuve. Puikiai tiks prie mėsos, paukštienos patiekalų.

Žali pomidorai žiemai

Ruduo kartais negailestingas mūsų auginamoms daržovėms. Rudens rūkai kartais atneša ligas ir pomidorus tenka išskinti dar nesunokusios. Tokiu atveju verta išbandyti šį paprastą receptą ir užsimarinuoti žalius pomidorus žiemai.

Ingredientai:

1 kg žalių pomidorų,

0,5 kg svogūnų,

2 šaukštai druskos.

Marinatui:

1 litras vandens,

apie 150 ml acto 9 proc.,

10 kvapiųjų pipirų,

6 lauro lapeliai,

5 šaukštai cukraus.

Pomidorus supjaustome griežinėliais, svogūnus - pusžiedžiais ir sumaišome su pomidorais. Įpilame druską, sumaišome ir paliekame pastovėti maždaug 12-24 valandas. Kitą dieną nuplauname po vandeniu. Puode užviriname marinatą, į jį sudedame pomidorus su svogūnais, užviriname ir dėliojame į stiklainiukus. Žiemą ragaujame su kepsniais, šašlykais, žuvimi ir kitais patiekalais.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder