Jėgų ir energijos sportininkams neabejotinai suteikia visavertė mityba, kurioje daug vaisių ir daržovių. Tad kokie švieži produktai yra populiariausi finalininkų kraštuose ir ką valgo patys futbolininkai bei vietiniai jų sirgaliai, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
Vaisiai ir daržovės ne tik sportininkų kasdienybė, siekiant geriausių rezultatų, bet ir bene kiekvienos pasaulio virtuvės receptų pagrindas. Susipažinkime su Europos futbolo čempionato finalininkų kraštų gastronomijoje naudojamomis daržovėmis bei vaisiais, kurie padeda pasikrauti jėgų ir energijos.
Ispanija – sultingų vaisių ir daržovių kraštas
Į finalinį mačą patekusi Ispanija garsėja ne tik sportiniais pasiekimais, bet ir savo ypatinga virtuve. Joje gausu šviežiausių daržovių ir vaisių, kurie vertinami tiek vietinėje rinkoje, tiek ir visame pasaulyje.
Šioje pietų šalyje esantis palankus klimatas ir turtingas dirvožemis sukuria idealias augimo sąlygas, todėl šviežių produktų pasirinkimas yra tikrai gausus.
Tikriausiai daugeliui Ispanijos skonis ir kvapas asocijuojasi su apelsinais. Ir išties, šioje šalyje noksta itin išraiškingų skonių citrusiniai vaisiai, todėl ne veltui šalis yra viena didžiausių apelsinų augintojų ir eksportuotojų pasaulyje.
Ispaniški apelsinai naudojami tiek sultims, tiek yra svarbus ingredientas desertų ir kitų patiekalų gamyboje.
Be abejonės, ispaniška virtuvė garsėja ir vynuogėmis, kurios valgomos ne tik šviežios, bet tampa ir garsiųjų ispaniškų gėrimų sudėtimi. Virtuvėje neapsieinama ir be sultingų persikų, prinokusių vyšnių bei figų.
Drąsiai galima teigti, kad Ispanijos virtuvės pagrindas – pomidorai, auginami visoje šalyje. Jie sudaro daugelio tradicinių patiekalų, tokių kaip „Gazpacho“ sriuba, pagrindą.
Be to, pomidorų derliaus gausą žymi ir garsusis, nors daugeliui kiek keistokas, „La Tomatina“ renginys, kurio metu visi dalyviai mėtosi šiomis daržovėmis. Tiek saldžios, tiek aštrios paprikos bei pipirai taip pat yra neatsiejama ispaniško maisto gaminimo dalis. Pavyzdžiui, „Padron“ pipirai, patiekiami dažniausiai pakepti ir pabarstyti stambia druska, garsėja savo išskirtiniu skoniu.
Ispanai troškiniuose, salotose ar kituose patiekaluose itin mėgsta ir sodraus skonio baklažanus bei artišokus.
Anglijoje – vaisiai džiugina gomurį, o daržovės sočiai maitina kūną
Šis kraštas su Lietuva turi daug panašumų – turime ne tik derlingą žemę, bet ir panašų vaisių, uogų ir daržovių racioną. Anglų produkcija garsėja savo kokybe, skoniu ir įvairove.
Įvairiais duomenimis, populiariausiomis daržovėmis Anglijoje metai iš metų išlieka bulvės, morkos, kopūstai, žirniai bei pupelės. Ir ne veltui.
Šios daržovės pasižymi vitaminų gausa, suteikia sotumo jausmą bei padeda atkurti energiją. Todėl krašto virtuvė garsėja paprastais, tačiau gardžiais daržovių patiekalais: sriubomis, troškiniais, pyragais ir užtepėlėmis.
Anglijos virtuvė neįsivaizduojama ir be šviežių vaisių bei uogų. Vieni populiariausių – obuoliai, kurie valgomi ne tik švieži, bet iš jų gaminami ir tradiciniai desertai bei gėrimai. Braškės bei gervuogės taip pat yra svarbi tradicinių desertų sudedamoji dalis.
Jos dažnai tampa gardžių pyragų įdaru, neretai derinamos tiesiog su grietinėle bei naudojamos uogienėms gaminti.
Finalo užkandžiai: valgysime ispaniškai ar angliškai?
Europos futbolo čempionato finalas jau čia pat, o kartu su juo – gausybė sunokusių vasariškų vaisių ir daržovių, kuriuos valgo viso pasaulio gyventojai, o taip pat ir sportininkai. „Lidl“ ekspertai rekomenduoja finalinį mačą stebėti gardžiuojantis sveikesniais užkandžiais, o finalininkų šalių virtuvės tokių receptų tikrai turi.
Jei palaikote ispanus, jums gali patikti ispaniška pomidorinė duonelė. O jei sergate už anglus – jums tikriausiai patiks tradicinis patiekalas su nuo seno populiarioms daržovėms – bulvėmis ir kopūstais.
Ispaniška pomidorinė duonelė – kai norisi gaivos
Pasigaminti šį greitą, gaivų ir labai skanų užkandį jums reikės:
3 gerai prinokusių pomidorų
6 riekelių mėgstamos šviesios duonos (puikiai tinka čiabata)
1 česnako skiltelės
2 v.š. alyvuogių aliejaus
Druskos ir pipirų pagal skonį
Pirmiausia paskrudinkite duonos riekeles tol, kol jos taps auksinės rudos spalvos ir įgaus traškumo. Tam galite naudoti skrudintuvą, orkaitę ar grilį.
Tuomet česnako skiltelę nulupkite ir perpjaukite pusiau. Nupjauta česnako puse patrinkite skrudintos duonos paviršių, kad duona įgautų subtilų česnako skonį.
Pomidorus perpjaukite pusiau ir nupjautą pomidoro pusę švelniai sutarkuokite smulkia tarka, pašalindami odeles.
Tarkuotų pomidorų masę gausiai paskirstykite ant česnaku ištrintos duonos. Viršų apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pagal skonį pabarstykite druska ir pipirais bei patiekite į stalą!
Sočiam užkandžiui – angliškas daržovių patiekalas
Be dviejų daržovių – bulvių ir kopūstų – tikriausiai nebūtų galima įsivaizduoti sočios šio krašto virtuvės. O sirgimas už savo komandą tikrai pareikalauja daug energijos.
Jos atstatymui puikiai tiks angliškas tradicinis daržovių pyragas, dar kitaip vadinamas „Bubble and Squeak“, kuris dažnai gaminamas iš daržovių likučių.
Šiam receptui pagaminti reikės:
500 g bulvių
250 g kopūstų
1 vidutinio dydžio svogūno
30 g sviesto
Druskos ir pipirų pagal skonį
Pirmiausia nuplaukite, nulupkite ir išvirkite bulves. Tam reikės apie 15–20 minučių. Joms išvirus, nupilkite vandenį ir sugrūskite iki bulvių košės konsistencijos.
Kol verda bulvės, kitame puode apie 5–7 minutes pavirkite ir smulkiai pjaustytus kopūstus. Jiems išvirus, nupilkite vandenį ir gerai juos nusausinkite.
Sumaišykite bulvių košę, virtus kopūstus ir smulkintą svogūną. Pagardinkite druska ir pipirais.
Iš šio mišinio suformuokite paplotėlį. Kepkite jį keptuvėje su trupučiu sviesto ant vidutinės ugnies 8–10 minučių tol, kol iš abiejų pusių jis lengvai paruduos.
Iškepus, supjaustykite jį mažesniais gabaliukais ir mėgaukitės šiuo daržovių patiekalu tiek tada, kai jis dar šiltas, tiek jam jau atšalus.
Skanaus!
Rašyti komentarą