Švenčiame kruasanų dieną: 3 receptai su kruasanais – pagaminsite net „Napoleoną“

Traškus iš išorės ir minkštutėlis viduje, auksinis, viliojančiai kvepiantis tikru sviestu – kas galėtų atsispirti ką tik iškeptam kruasanui? Tačiau šis prancūziškos virtuvės pasididžiavimas slepia dar daugiau gardžių paslapčių, nei galėtumėte įsivaizduoti.

Sausio 30-ąją, tarptautinę kruasanų dieną, „Iki“ prancūzų konditeris Thierry Lauvray kviečia pasimėgauti ne tik burnoje tirpstančiu klasikiniu rageliu – siūlo idėjų, kaip išleidus vos kelis eurus šį kepinį paversti sočiais priešpiečiais ar rimtu pietų patiekalu.

Kaip atskirti kokybišką kruasaną parduotuvėje?

Ką tik iškepti ir aromatu viliojantys kepiniai – vienas iš dienos džiaugsmų, kuris prieinamas ne tik mažų kepyklėlių lankytojams. Jie kasdien nuo ankstaus ryto visą dieną traukiami iš krosnių ir „Iki“ parduotuvėse. 

Duona, bandelės ir populiarieji kruasanai kepami bent 3 kartus per dieną, kad pirkėjai visuomet galėtų mėgautis šviežumu ir kokybe už gerą kainą.

„Kruasano šaknys – Prancūzijoje ir Austrijoje, tačiau ir lietuviams šis ragelis jau taip pat toks savas, kaip tradicinės skarelės ar varškinės spurgos. 

Apie tai byloja faktas, kad sviestiniai kruasanai yra tapę populiariausiu kepiniu „Iki“ parduotuvėse. Juos iki šiol gaminame pagal originalų prieš daug metų prancūzų konditerių perduotą receptą. 

Kad jų skonis būtų sodrus, o tekstūra – trapi ir sluoksniuota, laikomės taisyklės, kad kruasanuose būtų 24 proc. sviesto. Todėl neabejoju, kad tarptautinę kruasanų dieną dar daugiau gyventojų net nei įprastai rytą pradėjo su šviežiu prancūzišku rageliu. 

Juolab, kad skanių pasiūlymų šia proga gausu ne tik tradiciniams sviestiniams kruasanams, bet ir kūrybingoms mūsų konditerių variacijoms“, – sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Pasak tinklo atstovės, kruasanų populiarumo paslaptis slypi ne tik patrauklioje kainoje. Jie tapę tarsi tinklo vizitine kortele, nes būtent „Iki“ pirmieji iš didžiųjų tinklų juos ėmė kepti parduotuvėse, ir kasmet net kelis kartus per metus pirkėjus stebina naujovėmis.

„Nors didžiuojamės populiarumo neprarandančia klasika, vis daugiau žmonių ieško ne tik tradicinių kruasanų, bet ir naujų jų skonių, įdarų bei formų. Th. Lauvray, kurdamas naujienas, meistriškai supina tradicijas su moderniomis idėjomis ir pritaiko jas lietuvių skoniams.

Pavyzdžiui, pirkėjų dėmesys madingajam Niujorko kruasanui įkvėpė pasiūlyti daugiau šio kepinio rūšių, šio mėnesio naujiena taip yra ragelis su pasiflorų įdaru. Gyventojai pamėgo ir kasdienius produktus keisti įdomesniais kepiniais – pavyzdžiui, renkasi kruasaninę duoną ar pikantišką kruasaninę pynę su kumpiu ir sūriu“, – pastebi G. Kitovė.

Visgi, tarptautinę kruasanų dieną neparagauti klasikinio ragelio būtų tikriausiai nuodėmė. O atskirti, ar kruasanas yra išties šviežias, nėra sunku, pažymi „Iki“ konditerhis Th. Lauvray. Tereikia vadovautis keliais kriterijais, kad pasimėgautumėte burnoje tirpstančiu skanėstu.

„Iš išorės kruasano spalva turi būti kontrastinga – nuo kepimo tamsesnis viršuje ir šviesesnis apačioje. Pažiūrėkite ir į jo „auseles“: kruasano galai turi būti traškūs, tobulai auksinės spalvos. 

Šviežias ragelis turi maloniai traškėti ir byrėti iš išorės, o viduje būti minkštas ir purus. O vienas svarbiausių dalykų – jame turi matytis daugybė plonų sluoksnių. Ruošiant kruasaną, tešla perlenkiama vėl ir vėl, kad susidarytų tobuli sviestiniai sluoksniai, tarp kurių yra oro. 

Ši technika vadinama „feuilleté“, ir ji rodo recepti bei konditerio meistriškumą“, – pasakoja Th. Lauvray.

Paprastas ir greitos idėjos su kruasanais

Minkštutis kvapnus kruasanas su puodeliu kavos ar arbatos – jau savaime gera dienos pradžia. Tačiau visai nesunkiai iš jo galite sukurti kai ką įmantresnio, sako Th. Lauvray. Prancūziškas ragelis gali tapti ir sočiais, tačiau neapsunkinančiais dienos pietumis, ir prašmatniu apkepu.

„Kruasanai puikiai tinka kepiniams ar sumuštiniams, jie gali būti net torto pagrindas. Iš jų galima labai greitai pagaminti skanėstus, nes pagrindinis patiekalo elementas – kruasanas – jau paruoštas. 

Didelis pliusas ir tai, kad ne tik šviežutėliai rageliai turi šansą virsti skaniu maistu – puikiai tiks ir vakarykščiai, jau šiek tiek pastovėję. Šie receptai puiki mintis, kaip elgtis tvariau, nešvaistyti maisto, kartu taip sutaupant ir laiko, ir pinigų“, – pažymi „Iki“ konditeris.

Lengvas ir pigus obuolinis kruasanų pudingas

Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 55 min.
Reikės: 125 g kruasanų, 3 obuolių, 250 ml pieno, 1 kiaušinio, 125 g cukraus pudros, 1 šaukštelio cinamono, šviežių uogų.
Gaminame:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.

Obuolius nulupkite ir perpjaukite per pusę. Pašalinkite kotelius, šerdis ir sėklas, tada supjaustykite juos plonais griežinėliais. Supjaustykite kruasanus nedideliais kubeliais.

Sviestu patepkite kepimo indą. Į lėkštės dugną sudėkite pusę obuolių griežinėlių, tada uždėkite pusę kruasanų kubelių, kitą pusę obuolių griežinėlių ir galiausiai kitą pusę kruasanų kubelių.

Dubenyje išplakite kiaušinį su cukraus pudra, cinamonu ir pienu. Viską supilkite į formą.

Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių arba kol pudingas taps auksinės spalvos. Palikite atvėsti ir patiekite apibarstę šviežiomis uogomis.

Maistingas kruasanas su kiaušiniu, avokadu ir lašiša

Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 4 šviežių kruasanų, 4 kiaušinių, 200 rūkytos lašišos, 1 prinokusio šviežio avokado, 1 žaliosios citrinos, saujelės šviežių krapų, druskos, pipirų, sviesto.

Gaminame:
Didelėje keptuvėje įkaitinkite sviestą ir iškepkite kiaušinius. 
Horizontaliai įpjaukite kruasanus per pusę ir ant apatinių pusių išdėliokite lašišą, avokado riekeles ir apšlakstykite jas žaliosios citrinos sultimis. Sudėkite keptus kiaušinius ir gausiai apibarstykite krapais. Pagardinkite druska ir pipirais.

„Napoleonas“ su kruasanais

Porcijos: 8
Gaminimo laikas: 25 min. (+ 2 val. pastovėti kremui)
Reikės: 8 kruasanų, 700 ml pieno, 250 g cukraus pudros, 4 kiaušinių, 280 g sviesto, 4 šaukštų miltų, vanilinio cukraus.

Gaminame:

Perpjaukite kruasanus per pusę išilgai. Trupinius pasilikite tortui papuošti.

Paskrudinkite kruasanų puseles skrudintuvėje, kol jos įgaus auksinę spalvą. Atidėkite į šalį.

Puode ant vidutinės ugnies pašildykite pieną.

Tuo tarpu atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Dubenyje išplakite kiaušinių trynius su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi. Suberkite miltus ir gerai išmaišykite.

Kai pienas bus karštas, toliau maišydami supilkite jį į mišinį. Supilkite mišinį atgal į puodą ir grąžinkite ant vidutinės ugnies. Nuolat maišydami virkite, kol užvirs. Tada nukelkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti iki kambario temperatūros.
Kai mišinys bus drungnas, sudėkite suminkštintą sviestą ir intensyviai maišykite. Leiskite kremui visiškai atvėsti, tada bent 2 valandas palaikykite šaldytuve.

Torto formą išklokite maistine plėvele.Į formos dugną dėkite sluoksnį skrudintų kruasanų puselių, tada užpilkite 1/3 kremo. Veiksmą pakartokite uždėdami kremo ir kruasanų puselių sluoksnius, pabaigdami kremo sluoksniu. Viršų pabarstykite kruasano trupiniais.
Prieš patiekdami tortą bent 12 valandų palaikykite šaldytuve.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder