Šventės – sentimentams: Kotryna Starkienė dalijasi karta iš kartos perduodamo vyniotinio receptu
Kotryna Starkienė pasidalins ne tik lengvai paruošiamų užkandžių paslaptimis, bet ir karta iš kartos perduodamais receptais.
„Laikas ruoštis šventėms! Man Kūčios – ne tik šeimos susibūrimo metas, bet ir tradicijų puoselėjimas. Todėl labai vertinu karta iš kartos perduodamus šventinių patiekalų receptus. Šioje laidoje būtent tokiu ir pasidalinsiu. Tai – mano močiutės aguonų vyniotinio receptas, kuris kartu yra ir puikus kepinys šventėms“, – intriguoja Kotryna.
O jei ieškote užkandžių idėjų, K. Starkienė pasiūlys ir jų. Pastarieji tiks tiek pasninko metu, tiek Kūčių vakarienei!
Užkandžių receptus pamatysite laidoje, o deserto receptu Kotryna dalijasi nedelsdama.
Aguoninis vyniotinis
Tešlai reikės:
200 ml pieno;
25 g mielių;
kelių šaukštų cukraus;
500 g miltų;
žiupsnio druskos;
3 kiaušinių trynių;
150 g cukraus;
150 g sviesto.
Įdarui reikės:
400 g aguonų;
200 g cukraus;
150 g medaus;
saujos razinų;
saujos graikinių riešutų.
Gaminimo eiga
Pieną pašildykite kartu su cukrumi. Į šiltą, bet ne karštą pieną sudėkite sutrupintas mieles ir palikite dešimčiai minučių, kol mielės suputos.
Miltus sumaišykite su druska ir suberkite pusę jų į pieno ir mielių mišinį. Gerai išmaišykite, uždenkite ir palikite pakilti. Kiaušinių trynius išplakite su cukrumi iki purumo.
Sviestą ištirpinkite. Kai tešla pakils, supilkite į ją plaktus trynius, suberkite likusius miltus ir pradėkite minkyti tešlą. Po truputį supilkite tirpintą sviestą.
Tešlą minkykite tol, kol ji taps vientisa, glotni ir nelips prie rankų. Jeigu reikia – berkite dar miltų. Tešlą palikite pakilti.
Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite išbrinkti. Tai gali užtrukti apie 20 minučių. Razinas taip pat užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite keliolikai minučių pastovėti.
Į razinas galite įpilti kelis šaukštus romo ar konjako. Riešutus kelias minutes pakepinkite orkaitėje ir atvėsusius susmulkinkite.
Išbrinkusias aguonas nukoškite ir sumalkite mėsmale. Į maltas aguonas berkite cukrų, dėkite medų, nusunktas razinas, smulkintus riešutus ir gerai išmaišykite.
Iš šio kiekio tešlos galite pagaminti vieną didesnį arba du mažesnius vyniotinius.
Tešlą iškočiokite į kvadratą, ištepkite aguonų įdaru ir susukite. Vyniotinio šonus užspauskite ir palikite maždaug 15 minučių, kad šiek tiek pakiltų. Vyniotinius kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie pusvalandį. Skanaus!
„Kotrynos burtai“ – šeštadieniais, 10 val. per TV3!

Rašyti komentarą