
Tai daug skaniau nei Dubajaus šokoladas! Vaiva dalijasi neatsivalgomos tartaletės su traškiu įdaru ir karamele receptu
Apskaitininke, seniūnaite dirbanti moteris labai mėgsta gaminti, virtuvėje praktikuoja tausumą ir tvarumą, tačiau neslepia: eksperimentai atima itin daug laiko ir resursų.
Tad studijos Verslo ir svetingumo profesinės karjeros centre, sako, buvo labai geras sprendimas. „Kaip įdomu! Kiek visko mes nežinome!
Gautos žinios įkvepia naujiems eksperimentams“, – sako Vaiva ir vienu tokiu dalijasi. Puikiąsias tartaletes su traškiu Dubajaus šokolado įdaru ir karamele nesudėtingai pasigaminsite namuose.
Tinklaraštininkė pasakoja, kad mokantis konditerijos jai vis norisi namiškius nustebinti įmantresniais, bet nesudėtingais desertais, tad kartais idėją tenka panešioti mintyse ne vieną mėnesį, kol ji realizuojasi.
„Dabartinis Dubajaus šokolado bumas ir jo stulbinanti kaina intrigavo ne vieną mėnesį, bet laukiau tinkamos progos... Artėjo sūnaus gimtadienis, tad nutariau iškepti tartalečių, jas įdaryti karamele ir kokiu nors šokoladiniu kremu, bet užsukusi į parduotuvę radau kataifi tešlos, pistacijų pastos, tad nutariau – tartaletės bus su Dubajaus šokolado įdaru“, – sako Vaiva Čaplikienė.
Moteris prieš kelerius metus lankėsi Dubajuje, tad šiam kraštui jaučia begalinę šilumą. Tad ir desertą gamino apgaubta šiltų prisiminimų ir gerų emocijų.
„O pagaminti šias tartaletes itin nesudėtinga. Valgiusieji aikčiojo ir sakė, kad tai – tai daug skaniau, nei Dubajaus šokoladas, kurį pirko Lietuvos parduotuvėse“, – tikina tinklaraštininkė.
Tartaletės su traškiu Dubajaus šokolado įdaru ir karamele
Tartaletėms reikės:
- 125 g kvietinių miltų
- 65 g šalto sviesto
- 30 g migdolų miltų
- 40 g cukraus pudros
- 25 g kiaušinio plakinio
- 1 g druskos
Gaminimas:
- Atlaisvinti vieną lentyną šaldytuve, nes šiai tešlai reikia šalčio.
- Į maišytuvą sudėti visus sausus produktus, sudėti kubeliais pjaustytą šaltą sviestą. Sutrinti iki smėlio konsistencijos. Dirbti greitai, neleisti sviestui ir tešlai per daug sušilti.
- Į maišytuvą supilti kiaušinių plakinį ir maišyti, kol susiformuos vientisas tešlos rutuliukas.
- Padalinti tešlą į dvi dalis ir kiekvieną iškočioti tarp dviejų kepimo popieriaus lapų iki 2–2,5 mm storio. Palikti šaldytuve 2-4 val., geriausiai per naktį.
- Kol tešla neatšilo formele išspausti tartaletės dugną, išpjauti lygias tešlos juosteles ir suformuoti tartaletės šonus, dugną susmaigstyti šakute, vėl atšaldyti.
- Kepti 155–160 laipsnių temperatūroje 15–20 minučių arba kol gražiai apskrus. Atvėsinti.
- Tartaletės laikomos sandarioje dėžutėje.
Augalinės karamelės gaminimas
- Cukraus sirupui reikės:
- 200 g cukraus
- Pridėti 40 g. gliukozės/ invertinio sirupo arba keisti paprastu cukrumi.
- 60 g vandens
- 240 g augalinės grietinėlės
- 60 g augalinio sviesto
Gaminimas:
- Į prikaistuvį storu dugnu suberti cukrų, gliukozę. Įpilti vandenį.
- Virti nemaišant iki gelsvos spalvos burbulų, vis pajudinant prikaistuvį.
- Kitame prikaistuvyje iki virimo pakaitinti grietinėlę ir sviestą.
- Į verdantį, gelsvą cukraus sirupą, sumažinus temperatūrą, plona srovele maišant supilti karštą grietinėlę su sviestu.
- Maišant virti apie 3 min. Kuo ilgiau virsite, tuo karamelė bus tamsesnė ir tirštesnė.
- Išjungus maišyti dar kelias minutes.
- Gautą karamelę supilstyti į stiklainiukus, atvėsinus užsukti dangteliu.
P. S. Norint skystesnės karamelės galima įpilti apie 100 g augalinės grietinėlės.
Dubajaus šokolado įdarui reikės:
- 150 g kataifio tešlos,
- 30 g sviesto,
- 100 g pistacijų kremo arba pistacijų pastos (kuo daugiau gaminyje pistacijų, tuo skaniau),
- kelių šaukštelių tahini (sezamų) pastos (jei neturite, kelis šaukštus sezamų sėklų su trupučiu aliejaus susmulkintite elektriniu plaktuvu),
- saujelės smulkintų pistacijų į kremą ir papuošimui.
Gaminimas:
- Kataifio tešlą gana smulkiai supjaustyti ar sukarpyti – po 0,5 mm.
- Keptuvėje išlydyti sviestą ir jame apkepinti tešlą, kol ji gražiai paruduos ir taps traški. Kepant tai patogu tai daryti dviem medinėmis mentelėmis.
- Į dubenį berti apkeptą tešlą, pilti truputį pašildytą pistacijų kremą su tahini pasta, berti smulkintas pistacijas. Viską gerai išmaišyti.
Tartaletės surinkimas:
- Į tartaletės dugną dėti 1 v. š. minkštos karamelės. Jei sukietėjo, stiklainiuką lengvai pašildyti garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje.
- Ant karamelės dėti valgomą šaukštą traškaus įdaro, paspausti šaukštu.
- Viršų užlieti tirpintu šokoladu (100 g juodo šokolado + 20 g aliejaus)
- Viršų pabarstyti smulkintomis pistacijomis.
- Tartaletės turi pailsėti bent 3–4 valandas.
Skanaus.
Na o kadangi Vaiva mėgsta tausią virtuvę, iš likusių nuo tartalečių gamybos produktų pagaminau du superinius Dubajaus šokoladukus keksiukų formelėse. Sako, kad labai skanu!
Rašyti komentarą