Galbūt esate girdėję apie ispaninio šalavijo sėklas ir žinote, kad jos yra maistingos, tačiau jei dar neįtraukėte jų į savo mitybos racioną, neišnaudojate šios pagrindinės maisto žvaigždės teikiamos naudos.
Mitybos specialistai žino chia sėklų naudą sveikatai ir nusprendė ja pasidalyti, rašo "Fox News".
5 chia sėklų privalumai
1. Turi maistingųjų medžiagų
Vienoje porcijoje (28 g) yra: skaidulinių medžiagų: 11 g; baltymų: 4 g; omega-3 riebalų rūgščių: 5 g.
Kalcio, mangano, magnio ir fosforo, kurie palaiko bendrą sveikatą, skatina kaulų tvirtumą, raumenų funkciją ir širdies sveikatą.
2. Daug antioksidantų
Juose yra galingų antioksidantų, tokių kaip chlorogeno rūgštis, kofeino rūgštis, miricetinas, kvercetinas ir kaempferolis. Šie junginiai padeda apsaugoti ląsteles ir lėtina senėjimą.
"Antioksidantai labai svarbūs kovojant su laisvaisiais radikalais organizme, kurie gali sukelti oksidacinį stresą ir prisidėti prie lėtinių ligų", - sakė mitybos specialistė ir maisto ekspertė Sarah Heckler.
3. Palaikykite virškinimo sistemos sveikatą
Didelis skaidulų kiekis ispaninio šalavijo sėklose palaiko virškinimo sistemos sveikatą, nes skatina normalią žarnyno veiklą ir užkerta kelią vidurių užkietėjimui.
"Chia sėklose esanti tirpi ląsteliena taip pat veikia kaip prebiotikas, skatinantis naudingų žarnyno bakterijų augimą", - pridūrė S. Heckler.
4. Gali padėti kontroliuoti svorį
Heckler teigė, kad dėl didelio skaidulų ir baltymų kiekio ispaninio šalavijo sėklos gali padėti kontroliuoti svorį, nes sukelia sotumo jausmą ir sumažina bendrą suvartojamų kalorijų kiekį.
"Jos absorbuoja skystį išsiplėsdamos skrandyje, o tai gali padėti pažaboti apetitą ir sumažinti užkandžiavimą tarp valgymų", - pažymėjo ji.
5. Universalūs ir lengvai naudojami
Chia sėklų galima dėti ne tik į jogurtą ir košes, bet ir į daugelį kitų patiekalų.
Chia sėklose gausu maistingųjų medžiagų, jose gausu skaidulų, baltymų, omega-3 riebalų rūgščių ir antioksidantų.
Pridėjus jų į patiekalus, jos puikiai papildo subalansuotą mitybą.
Rašyti komentarą