Koks cukraus kiekis sveikatai nekenksmingas? Atsakome į svarbiausius klausimus

Dažnai girdime, jog cukrus - žalingas sveikatai, tačiau ne visi cukrūs yra žalingi. Egzistuoja natūralūs cukrūs (vaisiuose, piene, daržovėse) bei rafinuotas, perdirbtas cukrus.

Kai valgome natūraliai esantį cukrų, organizme vyksta procesai, kurių metu šis cukrus apdorojamas ir “perdirbamas”. Tai organizmui kainuoja energiją bei kalorijas. 

Perdirbtas cukrus yra jau “paruoštas”, todėl organizmui dirbti nebereikia - tai lemia disbalansą bei medžiagų apykaitos sutrikimus. 

Kodėl svarbu atkreipti dėmesį į pridėtinį cukrų?

Pridėtinis cukrus - tikrai žalingas sveikatai. Svarbu suprasti, jog pridėtinio cukraus galite rasti ne tik leduose bei tortuose. 

Pridėtinio cukraus gali būti net padažuose, jogurtuose, augaliniame piene bei pomidorų padaže. Svarbu skaityti produktų etiketes ir paskaičiuoti, kiek cukraus per dieną suvartojate. 

Kodėl rafinuotas cukrus - žalingas?

Pridėtinis cukrus yra svarbus veiksnys, kuris inicijuoja uždegimus, lemia atsparumą insulinui, siaurina kraujagysles. Tokia cukraus forma lemia svorio svyravimus ir gali didinti diabeto, širdies ligų riziką. 

Kiek pridėtinio cukraus galite suvartoti?

Ekspertai teigia, jog ne daugiau nei 10 procentų suvartojamų kalorijų kiekio turėtų sudaryti pridėtinis cukrus. Moterims tai 6 šaukšteliai cukraus per dieną, o vyrams - 9 šaukšteliai. 

Kaip dėl natūralių cukrų?

Svarbu suprasti, jog kūnui cukrus - reikalingas. Angliavandeniai yra pagrindinis energijos šaltinis. 

Visi angliavandeniai organizme paverčiami į tą patį produktą, tačiau natūraliai randami cukrūs yra sveikesni nei rafinuotas cukrus. Tačiau ir natūraliai esančio cukraus kiekio nevertėtų suvartoti per daug. Siekite, jog angliavandeniai sudarytų 40 - 50 procentų suvartojamų kalorijų kiekio. 

Jei norisi saldaus užkandžio, pasirinkite vaisius, maistą su natūraliai esančiu cukrumi (medumi, datulėmis, klevų sirupu, kokosu, cinamonu). 

Raktažodžiai
Sidebar placeholder