Mokslininkai nustatė, kad rudieji ryžiai yra pavojingesni už baltuosius - ir štai kodėl

Ruduosiuose ryžiuose yra daug daugiau toksinų.

Nors baltieji ryžiai vis dar populiariausi tarp vartotojų, rudieji ryžiai dažnai giriami dėl savo maistinės vertės.

Tačiau neseniai Mičigano valstybiniame universitete atlikto tyrimo, paskelbto žurnale „Risk Analysis“, rezultatai parodė, kad rudieji ryžiai gali būti pavojingesni dėl didesnio toksinų kiekio, praneša „Fox News“.

Tyrimo rezultatai

Tyrėjai atliko išsamią literatūros apžvalgą apie rudųjų ir baltųjų ryžių maistinius aspektus, daugiausia dėmesio skirdami kiekvieno iš jų arseno poveikio lygiui.

Tai darydami jie nustatė, kad ruduosiuose ryžiuose esančiose ryžių sėlenose arseno kiekis ir neorganinio arseno koncentracija yra didesnė nei baltojoje ryžių dalyje.

Jų analizė parodė, kad JAV auginamuose ryžiuose toksiškesnio neorganinio arseno dalis ruduosiuose ryžiuose sudarė 48 %, o baltuosiuose - 33 %.

Kodėl tai svarbu

Ryžiuose yra kelių formų arseno - tiek organinio, tiek neorganinio.

Tyrėjai pažymėjo, kad neorganinis arsenas yra žinomas kancerogenas, t. y. jis gali sukelti vėžį.

Ryžiai, kurie yra labai porėti, gali sugerti daug neorganinio arseno iš užtvindytų laukų, kuriuose jie auga, Ohajo valstybinio universiteto puslapyje „Health & Discovery“ rašė mitybos specialistas Devonas Vagneris.

Kai rudieji ryžiai absorbuoja šį neorganinį arseną, jis koncentruojasi šiame rudame sluoksnyje, o tai reiškia, kad juos vartojantys žmonės gali būti veikiami didesnio kancerogeno kiekio.

Kas labiausiai nukenčia?

Tyrimo duomenimis, daugiausiai ryžių, tenkančių vienam kūno svorio vienetui, suvartoja jaunesni nei 5 metų vaikai, todėl jie gali patirti didesnį arseno poveikį.

Neorganinio arseno paros suvartojimas tarp mažų vaikų netgi viršija anksčiau laikytą saugų lygį.

Tyrėjai teigia, kad suaugusiesiems, ypač 60 metų ir vyresniems, tokia pat didelė rizika negresia.

Analizės metu nustatytas didelis neorganinio arseno kiekis ryžių sėlenose kvestionuoja įprastą nuomonę apie ryžių sėlenas kaip sveiką supermaistą.

Tačiau rezultatų nereikėtų vertinti kaip įrodymo, kad rudieji ryžiai yra nesveiki, ir žmonės neturėtų nustoti jų vartoti, nes juose yra skaidulinių medžiagų, magnio ir B grupės vitaminų, teigė tyrėjai.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder