Šis augalas padės sumažinti aukštą cholesterolį: tokio dar negirdėjote

(5)

Didelis cholesterolio kiekis gali būti pavojingas, jei su juo nebus susidorota. Tai reiškia, kad kraujyje yra per daug riebalų medžiagos, vadinamos cholesteroliu.

wikipedia.org

wikipedia.org

Cholesterolio perteklius gali užblokuoti kraujagysles, o tai reiškia, kad yra didesnė širdies sutrikimų ar insulto tikimybė, rašo express.co.uk.

Jis dažnai susijęs su gyvenimo būdo pasirinkimu. Žinoma, kad cholesterolio kaupimąsi skatina per didelis riebaus maisto kiekis, nepakankamas fizinio aktyvumo kiekis ir antsvoris.

Todėl gydytojai rekomenduoja pacientams pereiti prie sveikesnės mitybos cholesterolio kiekiui mažinti.

Valgomoji ybiškė

Tačiau kai kurie maito produktai gali būti dar naudingesni už kitus. Robas Karteris, „Naturally Best Fresh” įkūrėjas, paaiškino, kaip valgomoji ybiškė gali atlikti „didžiulį vaidmenį“ mažinant cholesterolio kiekį.

Valgomoji ybiškė iš tikrųjų yra augalo sėklų ankštis ir, nors klasifikuojama kaip vaisius, labiau gaminama kaip daržovė.

Kalbėdamas su express.co.uk, jis pasakė: „Kasdienos mityboje bulves pakeiskite valgomosiomis ybiškėmis, kad gautumėte cholesterolį naikinančių privalumų.

Mokslininkų duomenimis, valgomoji ybiškė, dar vadinama „moteriškais piršteliais”, taip pat yra sveiko gelio, vadinamo gleivine, kuris padeda mažinti cholesterolio kiekį.

Polifenoliai vaidina svarbų vaidmenį mažinant cholesterolio kiekį, todėl dietologai paprastai rekomenduodavo valgyti spalvotas daržoves, kaip antai baklažanus, kad gautume šios naudos.

Tačiau valgomosios ybiškės sudėtyje yra daugiau uždegimą skatinančių polifenolių, tokių kaip izokvercetinas, ir tyrimai parodė, kad jie ypač padeda sumažinti insultą ir širdies sutrikimus.“

Nors valgomoji ybiškė (populiariai dažnai vadinama okra) nedažnai randama britų patiekaluose, ji yra populiari sudedamoji dalis Jungtinėse Valstijose, taip pat Artimųjų Rytų, Indijos, Brazilijos ir Šri Lankos virtuvėse.

„Palyginti su dauguma vaisių ir daržovių, valgomoji ybiškė turi daugiau skaidulų, baltymų, vitamino B6 ir folato, kurie padeda kontroliuoti cholesterolio kiekį“, — pridūrė Robas.

„Jei skonis ar tekstūra jums nelabai patinka, galite kepti ant griliaus arba keptuvėje ir valgyti kaip skanų garnyrą arba dėti ją į sriubas.“

Kraujyje yra dviejų rūšių cholesterolio

Jie dažnai vadinami „geru“ ir „blogu“ cholesteroliu. Vartojant „gerą“ cholesterolį, vadinamą didelio tankio lipoproteinu, sumažėja širdies sutrikimų ar insulto tikimybė. Tuo tarpu „blogas“ cholesterolis arba mažo tankio lipoproteinas kelia didesnę riziką.

Be tam tikros mitybos, fizinio aktyvumo arba svorio, rūkymas ir alkoholio vartojimas gali padidinti cholesterolio kiekio kraujyje tikimybę. Jis taip pat gali būti paveldimas. NHS pataria valgyti sveikai, reguliariai mankštintis ir mesti rūkyti bei gerti.

Rekomenduojami maisto produktai:

Riebi žuvis, tokia kaip lašiša ar skumbrė

Rudieji ryžiai, duona ir makaronai

Riešutai ir sėklos

Vaisiai ir daržovės

Kai kurie maisto produktai, kurių reikia vengti, yra pyragai su mėsos įdaru, dešros ir riebi mėsa, sviestas, kiaulių taukai ir lydyti taukai, pyragai ir sausainiai.

tv3.lt

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder