Bankomatai baido nuo grynųjų

Bankomatai baido nuo grynųjų

Kai kurie uostamiesčio bankomatai nuo informacinių raginimų savo ekranuose kuo daugiau atsiskaitinėti kortelėmis, o ne grynaisiais, perėjo prie veiksmų: į "Vakarų ekspresą" per dvi savaites kreipėsi net dvi klaipėdietės, kurioms tas pat bankomatas iškrėtė piktą pokštą - išduodant pinigus banknoto galas tiesiog užstrigo angoje. Vienai iš jų pavyko išsisukti tik su gerokai apglamžytu banknotu, o kitai šimtinė jau atiteko su nukąstu galu.

SEB banko, kurio bankomatas "graužė" banknotus, ryšių su žiniasklaida vadovas Arvydas Žilinskas tikina, jog tokių atvejų pasitaiko ypač retai. Tuo metu nukentėjusius banknotus į sveikus keičiančio Lietuvos banko atstovai tvirtina, jog tokias operacijas tenka atlikti gana dažnai.

[CITATA]

Reaguojama į pranešimus

Minėtosioms dviem moterims nemalonumų pridarė bankomatas, stovintis Herkaus Manto gatvėje, prie parduotuvės "Drogas".

"Reaguodami į suteiktą informaciją iš karto kreipėmės į bankomatų tinklą prižiūrinčią įmonę, kad ši atliktų bankomato patikrinimą. Jo metu pastebėti nedideli techniniai trūkumai, jie jau pašalinti ir klientai vėl gali naudotis šiuo bankomatu", - tikino A. Žilinskas.

Anot jo, SEB banko tinklui priklausančių bankomatų būklė yra tikrinama periodiškai. Kiekvieną kartą inkasuojant bankomatus esą patikrinama ir pagrindinė jų funkcija - ar bankomatas teisingai išduoda pinigus, ar kupiūros neužstringa. Nuodugniau bankomatai apžiūrimi profilaktinės patikros metu, kuri vykdoma ne rečiau kaip du kartus per metus. Jos metu detaliai patikrinama, kaip veikia visi bankomato įrenginiai ir detalės, esant poreikiui, bankomatai yra taisomi.


"Esame dėkingi klientams, pranešantiems mums apie galimus bankomatų gedimus, tokiu būdu galime operatyviai patikrinti gautą informaciją ir, jeigu yra gedimas, juos pašalinti", - teigė SEB banko atstovas.

Sugadinama daug

Sugadinti pinigai privalo būti nemokamai keičiami Lietuvos banke ir komerciniuose bankuose arba išsiunčiami ekspertizei į Lietuvos banką, kurio kasos yra įsikūrusios Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

SUTAISĖ. SEB banko atstovai tikina, jog tokį banknotą išdavęs bankomatas jau patikrintas ir techniniai gedimai pašalinti. Viliaus MAČIULAIČIO nuotr.

 

Lietuvos banko Pinigų ekspertizės skyriaus viršininkas Algimantas Sodeika tikino, jog per paskutinius 10 metų šis skyrius kasmet vidutiniškai tyrė beveik po 3 000 vienetų įvairiai sugadintų banknotų. Iš jų vidutiniškai po 125 vienetus nebuvo pakeista - jie buvo pripažinti nemokiais.

A. Sodeikos tvirtinimu, pinigus kamuoja įvairiausios "ligos". Dažniausiai pasitaiko suplėšyti, kai likę tik dalis banknoto, supeliję, sudegę, išskalbti pinigai. Sugadintų monetų pasitaiko nedaug. Jos būna sulankstytos, buvusios ugnyje, paveiktos chemikalų ir t.t.

Pakeičiami tik tie pinigai, kuriems atitinka Pinigų mokumo požymių nustatymo ir susidėvėjusių bei sugadintų pinigų keitimo taisyklės. Pagal jas Lietuvos banke ir komerciniuose bankuose nekeičiami tik tie banknotai, kurie įtariama yra padirbti ar sutepti specialiais, naudojamais apsaugai nuo vagystės, dažais.

"Jeigu pinigo sugadinimas nekelia abejonių, jis pakeičiamas iš karto. Kai kasininkui kyla neaiškumų dėl pinigo mokumo, pakeitimo greitis priklauso nuo to, kur sugadintas pinigas pristatomas. Greičiausiai viskas vyksta, kai sugadinti pinigai pristatomi į Lietuvos banką Vilniuje. Pristačius kitur užtrunka pinigų pervežimai į Pinigų ekspertizės skyrių", - pasakojo A. Sodeika.

Pinigų sunaikinimui sudaroma komisija, kuri dar karta patikrina pinigų pakeitimo ar nepakeitimo pagrįstumą, ir juos sunaikina. Pakeisti banknotai sunaikinami greičiau nei per metus, o nepakeisti - tik po metų.

Pasak Lietuvos banko Pinigų ekspertizės skyriaus viršininko, pinigai neturi nustatyto galiojimo laiko. Iš apyvartos jie išimami ir sunaikinami kai susidėvi - susitepa, susitrina, suplyšta ir t. t. Mažų nominalų (10, 20 litų) banknotai apyvartoje vidutiniškai išbūna iki metų, o didesniųjų (100, 200, 500 litų) - iki kelių metų.

Padirbtų nekeičia

"Vakarų ekspresas" jau rašė, kad pastaruoju metu nepatogumų klaipėdiečiams kėlė ir "Danske" banko bankomatai. Jie išduodavo 100 litų kupiūras, kurių serijos numeris prasideda AF. Žinia, toks yra vienas iš skiriamųjų bruožų padirbtų banknotų, kuriuos į rinką buvo paleidusi Klaipėdoje sulaikyta šešių jaunuolių grupuotė, pinigus meistriškai padirbinėjusi tiesiog bute.


Tad kai kurie Klaipėdos prekybininkai, įbauginti žinios, kad rinkoje vis dar cirkuliuoja šios itin meistriškai padirbtos šimtinės, apsidrausdami iš pirkėjų neima AF serijos 100 litų banknotų.

Pasak Lietuvos banko specialistų, teorinė galimybė, jog bankomatuose atsidurs padirbtų pinigų, išlieka, tačiau praktinės nėra, kadangi pinigus priimantys bankomatai aprūpinti naujausia banknotų apsaugos požymių identifikavimo įranga.

Jie dar kartą patvirtino, jog visi piliečiai, kurie kreipėsi ir pageidavo pasitikrinti šios serijos banknotus, turėjo tikrus pinigus.

"Atnešus įtariamai padirbtą pinigų banknotą į banką, atlikus tam tikrus formalumus, jis perduodamas policijos komisariatui. Ir tik po to, kai ikiteisminio tyrimo institucijos skiria tyrimus, juos atlieka Pinigų ekspertizės skyriaus ekspertai. Nustačius, kad banknotas padirbtas, nuostoliai piliečiui nekompensuojami", - teigė A. Sodeika.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder