Dauguma gyventojų pasisako už Lietuvos energetinę nepriklausomybę

Dauguma gyventojų pasisako už Lietuvos energetinę nepriklausomybę

Gegužės mėnesį atlikta visuomenės apklausa parodė, kad beveik 80 proc. Lietuvos gyventojų mano, jog šalis turi mažinti energetinę priklausomybę nuo vienos šalies bei tiekėjo (79 proc. pasisako už šalies energetinės priklausomybės mažinimą, 19 proc. – prieš, 6 proc. neturi nuomonės).

Šiuo metu Lietuvos energetinė priklausomybė yra pasiekusi itin didelį mastą – šalis importuoja apie 75 proc. elektros energijos. 100 proc. Lietuvai reikalingų dujų, įskaitant dujas elektrai gaminti, importuojama iš vieno tiekėjo. Tokia priklausomybė kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

Energetinė nepriklausomybė visų pirmą reiškia nepriklausomybę nuo vienintelio tiekėjo. Dujų sektoriuje tai galima pasiekti turint alternatyvų dujų tiekimą per Suskystintųjų dujų terminalą, elektros sektoriuje – turint pakankamus ir konkurencingus savus gamybos pajėgumus bei elektros jungtis su Vakarų Europa bei Skandinavija.

Respondentų nuomone, Lietuvai energetinė nepriklausomybė naudinga tiek dėl politinių tiek ir dėl ekonominių priežasčių. Anot gyventojų, energetinė nepriklausomybė suteiktų šaliai galimybę užsidirbti iš parduodamos elektros energijos, pritrauktų užsienio investuotojų, būtų galimybių vietos verslui dalyvauti Visagino AE statybose. Taip pat svarbu, kad išnyktų būtinybė derėtis dėl energijos kainų su šalimis, parduodančiomis energiją, būtų užtikrintas šalies energetinis saugumas.

Apklausa taip pat parodė, kad daugiau kaip 70 procentų Lietuvos gyventojų palankiai vertina, jog naujosios Visagino AE projektas yra regioninis ir jame dalyvauja kaimyninės šalys - Estija bei Latvija. Anot respondentų, teigiamai šalių bendradarbiavimas vertinamas dėl didesnės darbo kontrolės ir kokybės, atsakomybių pasiskirstymo.

"Sprinter tyrimai" atliktas gegužės mėnesį, apklausti 1 005 respondentai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder