Dujų terminalas - įrankis aiškinantis santykius

Dujų terminalas - įrankis aiškinantis santykius

Potenciali suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo dujotiekio tiesimo rangovė - AB „Kauno dujotiekio statyba“ (KDS) - sulaukė viešų grasinimų jai kelti bankroto bylą.

SGD terminalo projektą vykdanti AB "Klaipėdos nafta" jokių grėsmių dėl to neįžvelgia, o KDS atstovai tvirtina, jog tokie teiginiai yra tiesiog nešvari konkurencinė kova ir žada kreiptis į teismą.

Nereaguoja?

<ParaStyle:text>Pastatų inžinerinių sprendimų bendrovė „Termomatika“ vakar išplatino pranešimą spaudai, kuriame tvirtina, kad planuoja inicijuoti bankroto bylą KDS, kuri "dvejus metus neišgali atsiskaityti už suteiktas paslaugas". Teigiama, kad „Termomatika“ KDS sausio 18 d. išsiuntė pranešimą dėl skolinių įsipareigojimų nevykdymo ir ketina kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo, jei įsiskolinimas nebus visiškai padengtas.

„Per tuos porą metų AB „Kauno dujotiekio statyba“ yra atlikusi keletą mokėjimų nedidelėmis sumomis. Tai tik parodo, kad skolą jie pripažįsta, tačiau nesuprantame, kodėl su mūsų įmone nėra galutinai atsiskaitoma. Į registruotu paštu siųstus priminimus dėl skolos įmonė nereaguoja, žinome, kad AB „Kauno dujotiekio statyba“ daugiau nei 10-yje bylų yra pripažinta atsakove. Visa tai verčia apskritai abejoti jų galimybėmis įvykdyti įsipareigojimus ateityje. Todėl, jei susidariusi skola nebus padengta, inicijuosime AB „Kauno dujotiekio statyba“ bankroto bylą bei tokiu būdu apginsime savo, kaip kreditoriaus, interesus“, - pranešime cituojamas Aleksandras Černys, UAB „Termomatika“ direktorius.

"Pigus triukas"

AB "Klaipėdos nafta" generalinis direktorius Rokas Masiulis dėl šios žinios neįžvelgė jokios grėsmės SGD terminalo projektui, kurio metu dalį darbų turėtų vykdyti KDS, jei su ja bus pasirašyta sutartis.

"Mano nuomone, tai yra pigus triukas, bandymas kompromituoti įmonę pasinaudojant dabartine situacija, kai ji atsidūrė visuomenės dėmesio centre, paprasčiausias politikavimas. Kiek žinau, kalba eina apie 7 000 litų. Tokia suma atrodo juokingas pagrindas kelti bankroto bylą", - sakė R. Masiulis.

KDS vyr. teisininkė Jurgita Beniušienė patvirtino, kad „Termomatika“ reikalavo apie 7 000 litų.

"Jie nebuvo mokami dėl to, kad mes turėjome pretenzijų dėl jų kaip subrangovų atliktų darbų kokybės. Tai yra normali praktika statybų versle. Dėl to būna ir teisinių ginčų. Ta suma jau sumokėta, tačiau dabar samdysimės nepriklausomus ekspertus, kurie įvertins „Termomatikos“ darbų kokybę ir paskui, ko gero, kreipsimės į teismą dėl žalos atlyginimo", - sakė J. Beniušienė.

Ji stebėjosi bendrovės, su kuria bendradarbiauta jau senokai, sprendimu platinti pranešimą spaudai, juolab kad reikalavimas buvo gautas tik sausio 21 dieną ir jame nurodytas 30 dienų terminas.

"Matyt, jie nusprendė pasinaudoti situacija, kai dėl SGD terminalo projekto mes tapome labiau matomi, ir ėmėsi negražių konkurencinių veiksmų. Esame stabili, jau daugelį metų pelningai dirbanti įmonė, turinti šimtus milijonų litų siekiančią metinę apyvartą, tad kelti tokį triukšmą dėl 7 000 litų yra mažų mažiausiai juokinga", - sakė pokalbininkė.

Tiesa ar netiesa?

KDS vardas itin dažnai tapo linksniuojamas po to, kai "Klaipėdos nafta" jos su „Šiaulių dujotiekio statyba“ sudaryta konsorciumą pripažino konkurso SGD terminalo dujotiekio tiesimui nugalėtoju.

Žinia, Viešųjų pirkimų tarnyba praėjusį ketvirtadienį sustabdė sutarties su šiuo konsorciumu pasirašymą, nes gavo kito konkurso dalyvio - Vokietijos koncerno „PPS Pipeline Systems“ - skundą.

Pagal nustatytą tvarką išvadas tarnyba turi pateikti per 30 dienų, tačiau šis terminas gali būti pratęstas.

„PPS Pipeline Systems“ praėjusią savaitę pareiškė, kad konkursas galėjo vykti, pažeidžiant Viešųjų pirkimų įstatymą. Tokios pat nuomonės laikosi ir kita Vokietijos bendrovė - viena didžiausių Europos vamzdynų tiesimo bendrovių „Friedrich Vorwerk“, nors konkurse oficialiai nedalyvavo.

Abi vokiečių bendrovės tikina, jog paskutiniame konkurso etape „Klaipėdos nafta“ pakeitė vertinimo kriterijus ir pasiūlymus nutarė vertinti tik pagal mažiausios kainos kriterijų, neatsižvelgiant į darbų pabaigos terminus.

„PPS Pipeline Systems“ konkurse darbus pasiūlė atlikti už 192,182 mln. litų, o KDS ir „Šiaulių dujotiekio statyba“ konsorciumas - už 166,979 mln. litų.

Rangovas per dvejus metus turės suprojektuoti ir nutiesti beveik 20 km ilgio jungiamąjį dujotiekį nuo SGD terminalo krantinės iki „Lietuvos dujų“ skirstymo stoties, įrengti dujų įrangą ant prieplaukos, dujų apskaitos stotį, telekomunikacijas, inžinerijos ir kitas sistemas. Šis dujotiekis yra viena iš SGD terminalo projekto infrastruktūros svarbiausių sudedamųjų dalių.

 

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder