Iš atominės elektrinės - su atomine išmoka

Iš atominės elektrinės - su atomine išmoka

Korupcijos apraiškų Ignalinos atominėje elektrinėje pusantrų metų ieškojęs, bet nežinia ar jų radęs buvęs STT darbuotojas Vaidas Skirmantas už tai pagerbtas solidžia išeitine kompensacija.

Nuo vakar IAE generalinio direktoriaus Žilvino Jurkšaus patarėju nebedirba buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybos viršininkas V.Skirmantas, nes nepanoro naujų pareigų ir mažesnės algos.

„Respublikai“ tapo žinioma, kad V.Skirmantas iš darbo atleistas šalių susitarimu. Kadangi už patarimus Ž.Jurkšui jis gaudavo solidžią 11-12 tūkst. litų mėnesio algą, todėl jam turėtų priklausyti 5 mėnesių dydžio išeitinė kompensacija, sieksianti apie 60 tūkst. litų.

Apie gresiančias permainas IAE vadovybėje jėgainės koridoriuose pradėta šnabždėtis jau po pirmojo Seimo rinkimų turo. Esą pradėjus ryškėti naujos Vyriausybės kontūrams bei atėjus naujam energetikos ministrui galimi ir kėdžių perstumdymai elektrinės viršūnėse.

Apie veiklą - tyla

- Ar tiesa, kad nuo lapkričio 1-osios jus palieka patarėjas V.Skirmantas? - „Respublika“ paklausė Ž.Jurkšaus.

- Tiesa, jis nebedirbs. Žmogus pats išeina - savo noru. Ne mūsų, o savo iniciatyva. Šiuo metu vykdoma IAE struktūros organizacinė pertvarka. V.Skirmantui buvo pasiūlytos skyriaus vedėjo pareigos su mažesne alga, bet jis nesutiko. Tad kitas darbdavio žingsnis - atleidimas iš darbo.

- Ir solidi išeitinė kompensacija?

- Taip, vadovaujantis kolektyvine sutartimi ir Darbo kodeksu bus skaičiuojama išeitinė kompensacija.

- Ar galite pasakyti, kiek gaus V.Skirmantas vien už tai, kad pasitraukė iš jūsų patarėjo pareigų?

- Nė lito daugiau, nei priklauso pagal įstatymą, Darbo kodeksą ir kolektyvinę sutartį. Nenoriu komentuoti konkrečios sumos, nes tai yra darbuotojo asmeninis reikalas.

Aš galiu kalbėti tik apie savo atlyginimą, kurio dydžiu taip pat kartais spekuliuojama, rašoma, kad uždirbu 26 tūkst. litų. Mano atlyginimas yra 19 900 litų. Tai yra riba, negaunu jokių premijų ar priedų.

- Ateidamas dirbti į IAE V.Skirmantas ketino elektrinėje ieškoti korupcijos apraiškų?

- Taip.

- Ar ką nors rado?

- Yra įvairių jo veiklos rezultatų.

- Įvardykite, ką konkretaus jūsų patarėjas nuveikė per metus, kas mėnesį gaudamas 11-12 tūkst. litų algą.

- Neturėčiau atsiskaitinėti už jo veiklą. Jis buvo naudingas įmonei - daug dalykų buvo užkardyta, vyksta visokių tyrimų, teisminių procesų.

- Tad gal pasidžiaukite gerais patarėjo nuveiktais darbais.

- Negi mes dabar turime išnešti visas savo šiukšles ir rodyti?

- Po Seimo rinkimų IAE pradėjo sklisti kalbos, kad jėgainės administracijos darbuotojai ima skirstytis savo noru, nes bijo būti atleisti be jokių išeitinių kompensacijų.

- Tai nesąmonė. Aš dirbsiu elektrinės direktoriumi, jeigu mūsų požiūriai sutaps su energetikos ministro požiūriu. Mano darbdavys yra energetikos ministras. Tik dėl to, kad jis bus naujas, savo veiklos, siekių ir tikslų nekeisiu.

***

Dvi paskutines darbo IAE dienas V.Skirmanto mobilusis telefonas buvo išjungtas. Apie šio patarėjo nuveiktą darbą elektrinėje atsisakė kalbėti ir IAE valdybos pirmininkas, energetikos viceministras Alvydas Darulis.

V.Skirmantas praėjusių metų gegužę IAE atsidūrė iškart po to, kai iš Ž.Jurkšaus patarėjo pareigų buvo atleistas ilgametis elektrinės vadovas Viktoras Ševaldinas.

Persekiojo nuodėmės

STT Vilniaus valdybos vadovo pareigas V.Skirmantas buvo priverstas palikti, kai 2011-ųjų žiemą užsitraukė prezidentės Dalios Grybauskaitės nemalonę.

Skandalas prasidėjo tuomet, kai V.Skirmantas visais įmanomais būdais gynė vieną STT operatyvinį darbuotoją, kuris buvo sučiuptas vairuojantis neblaivus.

STT Vilniaus valdybos vadovas net ėmė teisinti girtavimą tarnybos metu tvirtindamas, esą blaiviems operatyvininkams iš kai kurių asmenų ne visada pavyksta surinkti reikiamos informacijos.

„Respublika“ pernai taip pat atskleidė, kad dar 1998 metais, kai V.Skirmantas dirbo Vilniaus apygardos prokuratūroje, pačiam teko atsidurti tokioje pat situacijoje - už vairavimą išgėrus bei sukeltą eismo įvykį šis prokuroras tuomet užsidirbo generalinio prokuroro Kazio Pėdnyčios papeikimą.

Iškilus aikštėn STT operatyvininko dangstymo istorijai, ši tarnyba pradėjo vidaus tyrimą, o jam vykstant V.Skirmantas buvo nušalintas nuo pareigų.

Tačiau prezidentė D.Grybauskaitė pareiškė savo nepasitenkinimą V.Skirmantu bei jo vadovaujamos valdybos veikla, todėl pareigūnas, nelaukdamas tyrimo rezultatų, iš STT pasitraukė savo noru ir pateko į IAE.

Parengta pagal dienraštį "Respublika

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder