Lietuvos ir Kinijos verslo ryšiai turi daug erdvės plėstis, teigia forumo dalyviai

Lietuvos ir Kinijos verslo ryšiai turi daug erdvės plėstis, teigia forumo dalyviai

Dažnai vyraujantis požiūris, esą Kinija tėra pigios ir nekokybiškos produkcijos gamintoja, o pati šalis nėra technologiškai pažengusi, jau nebėra teisingas. Šiuo metu plėtojantis modernioms technologijoms ir augant vidurinei klasei šalies rinka yra atvira aukščiausios kokybės gaminiams, o Lietuva gali tapti kinų turizmo ir verslo tašku, teigia pirmadienį Vilniaus universitete vykusio forumo "Lietuvos ir Kinijos santykių 20-metis. Naujasis santykių etapas" dalyviai.

Pasak Lietuvos ir Kinijos forumo vadovo Mindaugo Reinikio, Kinijoje vidurinę klasę kasmet papildo 50-60 mln. žmonių, šalyje jaučiamas kokybiškos ir modernios produkcijos poreikis, tačiau šiai potencialiai rinkai nėra skiriamas deramas dėmesys.

"Lietuvos ambasadoje Pekine santykius su Kinija, Mongolija, Pietų Korėja ir kitomis regiono šalimis palaiko 4 diplomatai, o ekonominius klausimus kuruoja vienintelis komercijos atašė", - sakė M. Reinikis.

Renginio metu turizmo iš Kinijos galimybes apžvelgusi kelionių agentūros "West express" atstovė Vilija Malinauskienė teigė, kad nors ir esame maža ir nelabai žinoma valstybė, vis tiek galėtume pritraukti kasmet vis augančius kinų turistų srautus. Tam reikėtų pristatytų specifinius šalies ypatumus ir, kadangi apie Lietuvą Kinijoje nėra plačiai žinoma, pristatyti save kaip platesnio regiono dalį taip pasinaudojant kitų šalių žinomumu.

"Lietuva, teisingai veikdama, pateikdama save kaip Skandinavijos ar Vidurio Europos dalį, gali susilaukti kinų turistų dėmesio. Geografinė mūsų padėtis yra palanki (...) Tai, kas yra įdomu kinams, seniai nebėra įdomu Europos ar Amerikos šalių turistams Tai, kas pas mus užmirštama - vizualinis, girdimasis, amatininkų verslas - tokio meno galimi vartotojai yra Azijos šalių turistai", - samprotavo V. Malinauskienė.

Lietuvos ir Kinijos bendradarbiavimas prasidėjo 1991 metais, kuomet Kinija įsteigė ambasadą Lietuvoje. 2010 m. Lietuvos eksportas į Kiniją siekė 95,89 mln. litų. Pagal tiesioginių užsienio investicijų Lietuvoje dydį Kinija užima 45 vietą.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder