Puoselėjamos tradicijos ir kokybė: ES parama žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemų dalyviams

Puoselėjamos tradicijos ir kokybė: ES parama žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemų dalyviams

Lietuvišką, natūralią, maistingą produkciją gaminantys ir maisto kokybės sistemose dalyvaujantys ūkininkai gali kreiptis Europos Sąjungos paramos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. priemonę "Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos". Anksčiau priemone pasinaudoję ūkininkai džiaugiasi, jog tokiu būdu galėjo sukurti savo produktų prekinių pakuočių etiketes, pareklamuoti produktą ir pritraukti naujų klientų.

Ypatingomis savybėmis pasižyminčią produkciją pirkėjai gali atpažinti pagal specialų ženklą "Kokybė". Juo žymimi pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagaminti produktai (NKP), kurie turi atitikti daugybę šių produktų specifikacijose nurodytų reikalavimų.

Ženklas įrodo nuoširdumą

"NKP kokybė pranoksta Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nustatytus šių produktų saugos, gyvūnų ir augalų sveikatos, gyvūnų gerovės ar aplinkosaugos reikalavimus, dėl tam tikrų ūkininkavimo ar gamybos būdų naudojimo NKP pasižymi ypatingomis savybėmis", - tvirtina Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento Kokybės politikos skyriaus vyriausioji specialistė Fausta Viktorija Osičnaitė.

Tokie produktai turi būti pagaminti Lietuvoje, maistingi, natūralūs, auginami nenaudojant jokių sintetinių maisto priedų, tausojant aplinką. Pasak F. V. Osičnaitės, pagal atitinkamos specifikacijos reikalavimus užaugintų ar pagamintų produktų kokybę patvirtina nepriklausomos sertifikavimo įstaigos išduotas sertifikatas.

Tokius sertifikatus Klaipėdos regione turi nemažai ūkininkų. Štai Vėžaičiuose ūkininkaujantis Vygantas Milkintas augina kokybės ženklu žymimus juoduosius serbentus.

"Ne paslaptis, jog visas pasaulis juda kuo natūralesnio maisto link. Turime savo internetinę parduotuvę, tačiau nemažai klientų tiesiog atvažiuoja ir nusiperka tiesiai iš mūsų rankų. Sertifikatas svarbu - daugelis nepageidauja gausiai trešto ar purkšto produkto. Kokybės ženklas kuria pridėtinę vertę, yra pastebinčių ir geresnes tokios produkcijos skonines savybes", - sakė ūkininkas.

Tam pritaria ir gargždiškė bitininkė Dalė Grigaitienė, Klaipėdos rajone turinti didžiulį bityną.

"Bitininkystė yra toks dalykas, kad žmonės pirmiausia renkasi bitininką. Jei nusipirkus medų patiko skonis, įpakavimas, jie ir sugrįš. Kadangi turime NKP sertifikatą, privalome laikytis daugelio taisyklių, pvz., sertifikuota produkcija yra imama tik iš medinių avilių, ji privalo būti fasuojama į stiklinę tarą. Net bites privalome gydyti tik natūraliais būdais", - reikalavimus atskleidė bitininkė.

Įvairiuose miestuose vykstančiose mugėse, Gargždų turguje, iš namų medų ir kitus bičių produktus platinanti moteris sako, jog ne visiems svarbu kokybės ženklas. Visgi pirkėjams tai yra būdas įrodyti, kad veikla nėra vien tik verslas, bet ir nuoširdus darbas norint pasiūlyti kokybišką ir natūralų produktą.

Siūlo nepraleisti progos

ŽŪM skelbia, jog ūkininkai, kuriems yra išduotas NKP sertifikatas, turi galimybę kreiptis Europos Sąjungos (ES) paramos pagal priemonę "Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos". Pagal šią priemonę kompensuojamos faktiškai patirtos su įsitraukimu į kokybės sistemą susijusios išlaidos, pvz., produktų sertifikavimo, etiketės, pakuotės, informacinės medžiagos dizaino sukūrimo ir įsigijimo ir kt.

Taip žymimi produktai su saugoma kilmės vietos, saugoma geografine ar garantuoto tradicinio gaminio nuoroda.

Šie ženklai patvirtina pagal atitinkamus reikalavimus užaugintų ar pagamintų ir sertifikuotų produktų kokybę.

Anot F. V. Osičnaitės, šios paramos gali kreiptis ir kitų kokybės sistemų dalyviai: ES pripažintų produktų kokybės sistemos (šiuo metu saugomos kilmės vietos nuorodos (SKVN), saugomos geografinės nuorodos (SGN) ar garantuoto tradicinio gaminio (GTG) simboliais žymimi septyni lietuviški maisto produktai: mėsos gaminys Lietuviškas skilandis, Seinų/Lazdijų krašto medus, lietuviškas varškės sūris, midus "Stakliškės", sūris "Liliputas", pieno gaminys Žemaitiškas kastinys, Daujėnų naminė duona) ir ekologiškų produktų kokybės sistemos.

Paramos galimybėmis pasinaudoti skatina ir kalbinti ūkininkai. V. Milkintas pagal minėtą priemonę tokios paramos yra sulaukęs, tad ją panaudojo reklamai, lankstinukams, naujam produktų pakuočių dizainui sukurti.

"O kodėl nepasinaudoti tokia galimybe? Galima sukurti platesnę savo gaminių reklamos kampaniją ir taip pritraukti naujų pirkėjų", - tvirtina ūkininkas.

Parama pasinaudojusi D. Grigaitienė kitiems ūkininkams taip pat siūlo žengti jos pėdomis.

"Skatinčiau ūkininkus dalyvauti pretenduojant į paramą. Puiku, jog pinigus galima panaudoti reklamai, sukurti naujas pakuotes, etiketes ir kitus dalykus. Be to, paramos suteikimas ir pačiam leidžia "atsišviežinti", pagalvoti, kaip patobulėti ir kaip sukurti geresnį bei patrauklesnį produktą", - sako bitininkė.

INFORMACIJA

Paraiškų lauks du mėnesius

Paramos pagal priemonę "Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos" gali kreiptis aktyvūs žemės ūkio subjektai, auginantys ir (arba) gaminantys ir tiekiantys rinkai kokybiškus žemės ūkio ir maisto produktus ir nustatyta tvarka įregistravę žemės ūkio valdą (kaip valdytojai arba partneriai).

Pagal šią priemonę kompensuojamos faktiškai patirtos produktų sertifikavimo, kontrolės, tyrimų, reikalingų įrodyti atitiktį keliamiems reikalavimams, produktų etiketės, pakuotės dizaino sukūrimo ir įsigijimo, informacinės medžiagos apie tiekiamų rinkai produktų ypatybes maketavimo ir spausdinimo, kanceliarinių prekių, smulkios biuro ir kompiuterinės įrangos įsigijimo ir kt. su įsitraukimu į kokybės sistemą susijusios išlaidos.

Parama teikiama 5 metus.

Paramos suma vienai žemės ūkio valdai per metus siekia:
* ekologiškų produktų kokybės sistemos dalyviams - 2 998 Eur;
* ES pripažintų produktų kokybės sistemos dalyviams - 2 776 Eur;
* nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos dalyviams - 2 895 Eur.
Paraiškos paramai pagal šią priemonę gauti Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos gali būti teikiamos iki šių metų spalio 31 d.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder