"Švyturio" arenos pavyzdys: verslas ir Savivaldybė gali sėkmingai dirbti kartu

"Švyturio" arenos pavyzdys: verslas ir Savivaldybė gali sėkmingai dirbti kartu

Jau ketvirtus metus veikianti "Švyturio arena" tapo neatskiriama Klaipėdos miesto dalimi ir svarbiu objektu klaipėdiečių gyvenime. Pasirinkdama arenos valdymo formą, Klaipėdos savivaldybė tuomet apsisprendė atiduoti areną valdyti privačiam operatoriui, kuriuo tapo UAB "Klaipėdos arena".

Koncesijos sutartis su valdytoju, pagal kurią "Klaipėdos arena" įgijo teisę valdyti daugiafunkcinį sporto ir pramogų kompleksą 25 metus, buvo pasirašyta 2010 m. spalį. Tuomet kilo daug diskusijų, ar pasirinkta valdymo forma geriausiai atitinka miestiečių interesus. Tačiau dabar, arenai veikiant sėkmingai, jos valdytojai ir Savivaldybė sutaria - arenos veiklą galima laikyti puikiu efektyvaus viešojo ir privataus sektorių bendradarbiavimo pavyzdžiu.

Ryžtingas elgesys pasitvirtino

Dabar žvelgdama į praeitį, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė sudarytą koncesijos sutartį sako vertinanti labai teigiamai. Ji teigia besidžiaugianti, kad Savivaldybė parodė ryžtą žengti į tuomet dar mažai žinomą teritoriją ir pasirašė sutartį su privačiu valdytoju.

"Šį ambicingą projektą įgyvendinome sėkmingai. Savo paskirtį - pasiūlyti klaipėdiečiams kokybiškus pramoginius ir sporto renginius - arena atlieka puikiai. Valdytojas įsipareigojo kasmet arenoje surengti po 50 renginių, tačiau pasiekti rezultatai dar geresni - kasmet įvyksta apie 70 renginių, lankosi didžiausios pramogų ir sporto žvaigždės. Be to, arena pritraukia lankytojus iš visos Vakarų Lietuvos, įtvirtindama Klaipėdos kaip regiono traukos centro vardą", - sako J. Simonavičiūtė.

Ji atkreipia dėmesį ir į tai, kad UAB "Klaipėdos arena" laimėjo konkursą pasiūliusi nulinį koncesijos mokestį. Savivaldybė valdytojui koncesijos mokesčio nemoka, tad jai objekto išlaikymas nekainuoja. J. Simonavičiūtė pažymi, kad pasiektos sutarties yra palankesnės negu, pavyzdžiui, Šiauliuose ar Panevėžyje iškilusių arenų atvejais, kai Savivaldybės objektų valdytojams kasmet sumoka po tam tikrą pinigų sumą.

Pasak J. Simonavičiūtės, sutartis ne tik leido užtikrinti optimalų ir geriausiai klaipėdiečių interesus atitinkantį arenos valdymo modelį, bet ir sudarė galimybę Savivaldybei įgyti naudingos patirties.

"Tuo metu, kai pasirašinėjome koncesijos sutartį, dar neturėjome tokio tipo sutarčių ir bendradarbiavimo su privačiu sektoriumi praktikos, todėl natūralu, kad kilo abejonių. Tačiau dalykiškas bendradarbiavimas su arenos valdytojais leisdavo išspręsti visus iškylančius klausimus ir užtikrinti, kad arena veiktų efektyviai ir būtų miestiečių traukos centras", - sako J. Simonavičiūtė.

Koncesijos sutartyje taip pat numatyta, kad Savivaldybė turi teisę 4 kartus per metus nemokamai pasinaudoti arena ir joje organizuoti renginius.

Administracijos direktorės teigimu, ji asmeniškai palaikytų koncesinio valdymo modelį kituose panašaus pobūdžio objektuose. Pasak jos, "Švyturio" arenos veikla įrodo, kad privatus valdytojas yra geriausias pasirinkimas.

Atveria kelią kitiems projektams

Sudaryta sutartimi su savivaldybe džiaugiasi ir arenos valdytojai. Pasak UAB "Klaipėdos arena" direktorės Aidos Aleksandrovienės, arenos lankomumas akivaizdžiai įrodo, kad tokio objekto poreikis Vakarų Lietuvoje buvo didelis.

"Tik atvėrusi duris arena tapo miesto pasididžiavimu ir suteikė galimybę tūkstančiams klaipėdiečių ir miesto svečių turiningai praleisti laisvalaikį. Į areną lankytojai plūsta nuolat nuo pat pirmųjų renginių, tad dėl sprendimo tapti valdytojais nė kiek nedvejojame", - sako A. Aleksandrovienė.

Pasak arenos direktorės, didelį renginių skaičių užtikrinti leidžia tvirta partnerystė su visais didžiausiais Lietuvos renginių organizatoriais. A. Aleksandrovienės teigimu, jie taip pat labai vertina galimybę išplėsti savo renginių geografiją ir pasiūlyti Vakarų regiono gyventojams kokybiškas pramogas. Dar didesnė renginių įvairovė - vienas svarbiausių arenos planų ateičiai.

"Norime, kad arenoje vykstantys kultūriniai renginiai apimtų dar daugiau įvairių žanrų. Taip pat siekiame pritraukti daugiau sporto šakų. Ir, žinoma, ketiname išlaikyti ir auginti tiek renginių kiekį, tiek žiūrovų srautus", - sako A. Aleksandrovienė.

Istorija

Dėl naujos arenos statybų savivaldybė apsisprendė 2005 m. kovą, statybos prasidėjo lygiai po trejų metų. Arenos statybos kainavo 71,5 mln. litų (20,72 mln. eurų), jos finansuotos iš Savivaldybės, Valstybės investicijų programos ir Europos Sąjungos paramos fondų lėšų. Statybos baigtos 2011 m., tais pačiais metais arena gavo "Švyturio" vardą.
"Švyturio arena" duris atvėrė 2011 m. liepos 28 d., tada čia įvyko grupės "Smokie" koncertas. Per keturis metus arenoje taip pat jau koncertavo tokios užsienio žvaigždės kaip Toto Kotugnio (Toto Cutugno), Mireil Matjeu (Mireille Mathieu), "Electric Light Orchestra", Chrisas Normanas. Arenoje vyko ir grandioziniai Lietuvos žvaigždžių (SEL, Gyčio Paškevičiaus, Džordanos Butkutės, Marijono Mikutavičiaus) pasirodymai, šou ant ledo "Liepsnojantis ledas", "Žuvėdros" naujametinis koncertas. Eurolygos namų rungtynes čia žaidė Klaipėdos "Neptūnas", taip pat čia rungtyniavo Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė.
Iš viso iki šių metų arenoje įvyko 230 renginių, apsilankė apie 700 tūkst. žiūrovų. Maždaug 40 proc. arenoje vykusių renginių buvo sporto varžybos, likę - koncertai, cirkai, parodos ir kiti renginiai.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder