Tyrimas: Lietuvoje veikia 11 iš 20 pažangiausių pagal lyderystę pasaulio bendrovių

Tyrimas: Lietuvoje veikia 11 iš 20 pažangiausių pagal lyderystę pasaulio bendrovių

Šiuo metu Lietuvoje veiklą plėtoja 11 iš 20 pažangiausių pagal lyderystę pasaulio bendrovių, atskleidžia tarptautinės vadybos ir konsultacijų bendrovės "Hay Group" atliktas pažangiausių ir geriausias sąlygas lyderių ugdymui sudarančių pasaulio bendrovių tyrimas.

"Hay Group" generalinės direktorės Baltijos šalims Nedos Songin teigimu, ištyrus 2 tūkst. 300 viso pasaulio įmonių, pastebėta, jog pažangiausios bendrovės daug investuoja į naujų idėjų skatinimą bei įgyvendinimą ir tai yra kertinis jų sėkmės faktorius.

"Siekdamos plėsti darbuotojų pasaulėžiūrą, jos sąmoningai propaguoja keleto skirtingų strategijų turėjimą, o į komandą renkasi kuo įvairesnės patirties, amžiaus ir tautybės žmones. Taip jos siekia kuo plačiau pažinti potencialius klientus ir sudaryti sąlygas gimti daugybei idėjų. Kūrybiškumas, novatoriškas požiūris ir protinga disciplina yra vieni iš svarbiausių dalykų, padedančių šioms organizacijoms išgyventi kintančioje verslo aplinkoje, augti ir tapti lyderėmis savo rinkose", - sako ji.

Pasak N. Songin, įmonės, sugebančios ypač gerai ugdyti lyderius, išsiskiria ir savo finansiniais pasiekimais. Tyrimo rezultatai rodo, kad per 10 metų pažangiausios pagal lyderystę organizacijos pasiekė 5,39 proc. didesnę grąžą akcininkams negu jų konkurentės.

Tyrimas atskleidė, kad geriausios bendrovės lyderystės kontekste iš savo konkurentų labiausiai išsiskiria polinkiu nepaisyti biurokratinių taisyklių, kai sprendžia su inovacijomis susijusius klausimus. Jos panaikina visas organizacines kliūtis, kad sprendimai būtų priimami greitai. Šiose įmonėse ypač vertinamos jauniausių kolegų idėjos, o novatoriškumas traktuojamas kaip veiklos būdas, kuris neįmanomas be komandinio darbo ir bendradarbiavimo.

Analizuodami tyrimo rezultatus "Hay Group" ekspertai teigia, kad 20 geriausias sąlygas lyderystei sudarančių pasaulio bendrovių vadovai leidžia darbuotojams nepaisyti įprastinių administracinių procedūrų, jei mato, kad jie nori įgyvendinti tikrai vertingas idėjas.

Tyrimo rezultatai taip pat parodė, kad sėkmingiausios įmonės ryžtasi investuoti į naujus projektus netgi tuomet, jei jų pelningumas nėra garantuotas. 94 proc. pažangiausių pagal lyderystę bendrovių investuoja į nepelningus projektus, o vertinant jų konkurentus, pastebima, kad tik 49 proc. įmonių ryžtasi tokioms investicijoms.

"Hay Group" ekspertai taip pat pastebi, kad visų geriausias sąlygas lyderystės ugdymui sudarančių bendrovių vadovai ir jų komandos švenčia, kai atrandamos sėkmingos idėjos ir kai inovacijos pasiteisina. Kitose tirtose įmonėse šis rodiklis nukrinta tik iki 49 procentų.

"Hay Group", tyrimą atlikusi jau septintą kartą, pažangiausias sąlygas lyderiams atsirasti ir augti sudarančia bendrove Europoje antrus metus iš eilės pripažino "Unilever", antrojoje vietoje yra šveicarų įmonė "Nestle", trečiojoje - Vokietijos telekomunikacijų bendrovė "Siemens".

Pasaulio geriausiųjų dešimtuke dominuoja JAV bendrovės - "General Electric", "Procter & Gamble", IBM, "Microsoft", "Coca-Cola".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder