Valdininkų ryšys: negailima ir 19 centų už minutę

Valdininkų ryšys: negailima ir 19 centų už minutę

Viešųjų pirkimų tarnyba šių metų pradžioje atlikusi analizę nustatė, kad kai kurios iš mokesčių mokėtojų pinigų išlaikomos įstaigos smarkiai permoka už mobilųjį ryšį - dėl neefektyvių mobiliojo ryšio viešųjų pirkimų kasmet iššvaistoma kone 26,6 mln. litų biudžeto lėšų. Ne vienas uostamiesčio valdiškų įstaigų atstovų, "Vakarų ekspresui" pasiteiravus, kiek moka už mobiliojo telefono ryšį, tikino mokantys labai pigiai, bet ilgai vengė įvardyti skaičius.

Gal dėl to, kad yra ir tokių organizacijų, kurios tebesinaudoja 6 metų senumo tarifais. Arba jų vadovai net nežino, kokiais tarifais kalba jie patys ir jų pavaldiniai. O, pavyzdžiui, viešoji įstaiga Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas iš viso atsisakė teikti tokią informaciją.

0 - neilgai

Žinia, mobilųjį ryšį perkančios organizacijos šias paslaugas gali įsigyti arba pačios organizuodamos viešųjų pirkimų konkursus, arba pasinaudodamos Centrinės perkančiosios organizacijos (CPO) paslaugomis. Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) atlikta analizė atskleidė, kad organizacijos, ryšį pirkusios per CPO, už pokalbio minutę moka po 0,03 Lt savame tinkle ir 0,04 Lt skambindamos į kitus tinklus. Institucijos, kurios viešuosius pirkimus organizavo savarankiškai, nurodo operatoriams mokančios net 0,11 Lt ir 0,16 Lt už pokalbio minutę. Tačiau, VPT duomenimis, realus pastarųjų kainų vidurkis gali būti dar didesnis, nes už ryšį brangiai mokančios organizacijos vengė pateikti informaciją.

Pagal Viešųjų pirkimų įstatymą, mobiliojo ryšio paslaugų konkursą perkančios organizacijos turėtų skelbti rečiausiai kas 3 metus, tad VPT akcentuoja, kad visos organizacijos, kurios yra sudariusios neterminuotas sutartis arba be naujo konkurso pratęsia terminuotąsias, švaisto mokesčių mokėtojų pinigus, nes perka paslaugas brangiau, nei jos šiuo metu parduodamos rinkoje.

Šiuo metu CPO turi sutartį tik su vienu operatoriumi - "Tele2", nes šiemet iš pradžių iš jos pasitraukė kompanija "Bitė", o paskui ir "Omnitel". "Bitė" savo sprendimą aiškino tuo, kad "mažiausia kaina, kuri tarp operatorių yra praktiškai vienoda, neturėtų būti pagrindinis pasirinkimo kriterijus", o "esant vienodiems pasiūlymams nepagrįstai pirmumas suteikiamas tam dalyviui, kuris preliminarią sutartį sudarė anksčiausiai". Pastarąjį motyvą pateikė ir "Omnitel".

MEILĖ. Klaipėdos savivaldybės darbuotojai iki šiol kalbasi 6-erių metų senumo tarifais, nes iki šiol tebegalioja 2005 m. sudaryta sutartis su viena mobiliojo ryšio bendrove. Viliaus MAČIULAIČIO nuotr.


Po tokių įvykių sekos Seimo narys Remigijus Žemaitaitis kreipėsi į Konkurencijos tarybą, prašydamas įvertinti, ar šių bendrovių veiksmuose pasitraukiant iš CPO nėra kartelinio susitarimo požymių.

"Yra įtarimų, kad pasitraukdamos iš CPO šios bendrovės siekė sužlugdyti centralizuotų pirkimų sistemą ir tokiu būdu padidinti ryšio paslaugų kainas biudžetinio sektoriaus organizacijoms", - sakė R. Žemaitaitis.

Susidarius minėtajai situacijai "Tele2" per CPO perkančioms organizacijoms pasiūlė nulinį tarifą į visus tinklus už 15 Lt be PVM prakalbamą mėnesinį mokestį. O VPT pateikė išaiškinimą, kad įstatymas nedraudžia tęsti preliminarios sutarties su vienu tiekėju ir jos pagrindu sudarinėti pagrindines sutartis, tačiau rekomenduoja kuo greičiau pradėti naujas paslaugų pirkimo procedūras, kad CPO būti galima rinktis iš kelių operatorių.

Savo ruožtu "Tele2" atstovai tvirtina, kad nulinis tarifas galios tik tol, kol bus pradėtos naujos paslaugų pirkimo procedūros.

"Nulinis tarifas buvo pasiūlytas tik todėl, kad neliko konkurencijos CPO. Paskelbus naujas pirkimo procedūras operatoriai pasiūlys naujas kainas", - teigia "Tele2" viešųjų ryšių vadovas Andrius Baranauskas.

Susizgribo pakeisti

"Vakarų ekspresui" pradėjus viešojo sektoriaus apklausą paaiškėjo, kad, pavyzdžiui, Klaipėdos savivaldybės darbuotojai iki šiol kalbasi 6-erių metų senumo tarifais, nes iki šiol tebegalioja 2005 m. sudaryta sutartis su bendrove "Omnitel".

Savivaldybės administracijos Ūkio skyriaus vedėjos Karinos Pašilienės duomenimis, naudojamas planas "Sava komanda", tad visi valdininkai, turintys šį planą, tarpusavyje kalbasi nemokamai. Tačiau skambinant kitiems abonentams taikomas 19 centų mokestis už minutę.

"Tačiau yra nustatyti limitai. Administracijos direktorė ir meras gali prakalbėti 85 litus, skyrių vedėjai ir departamentų direktoriai - 45 litus, o skyrių darbuotojai - tik 27 litus. Kaip matote, limitai labai maži", - komentavo K. Pašilienė.

Pasiteiravus, kodėl tebegalioja tokia sena sutartis, Viešųjų pirkimų skyriaus vedėja Lijana Plaščinskaitė patikino, kad situacija greitai keisis, nes dabar jau vykdomas mobiliojo ryšio paslaugos pirkimo konkursas.

"Kaip tik šiandien atplėšėme vokus ir analizuojame operatorių pasiūlymus. Tačiau kol procedūros nesibaigė, negaliu skelbti, kokie tarifai mums siūlomi", - sakė L. Plaščinskaitė.

Pasak jos, savivaldybė pati skelbia viešąjį konkursą ir nesinaudoja CPO paslaugomis. Tačiau priminus, kad perkant per CPO galima gauti pačius mažiausius tarifus, L. Plaščinskaitė žadėjo pasidomėti.

"Įdomumo dėlei pasižiūrėsime, ką jie siūlo, ir galėsime palyginti", - sakė valstybės tarnautoja.

Pasak jos, naujoji sutartis turėtų būti sudaryta metams, tad esą po mėnesio valdininkai jau kalbės kitais tarifais.

Beje, viešieji mobiliojo ryšio pirkimai jau galėjo būti įvykę šių metų vasarą. Tačiau tuomet procedūros buvo nutrauktos, nes buvo nuspręsta patikslinti formuluotes konkurso sąlygose.


"Įtelpa" į 30 litų

Klaipėdos teritorinės darbo biržos darbuotojai naudojasi operatoriaus "Tele 2" paslaugomis ir yra pasirinkę biudžetinį planą.

"Iš viso yra vos 17 abonentų - tik skyrių vedėjai ir tie, kurie bendrauja su darbdaviais, o įstaigoje turime 150 darbuotojų", - pasakojo Darbo biržos direktorius Mindaugas Skritulskas.

Jis sakė nežinantis, kokiais tarifais kalba jo vadovaujamos įstaigos darbuotojai - esą yra mokamas 20 litų abonentinis mokestis ir jo dažniausiai pakanka.

"Yra nustatyti limitai - 50 litų, tačiau galiu patikinti, kad niekas tiek neprakalba. Vidutiniškai kiekvienas abonentas prakalba po 30 litų", - komentavo M. Skritulskas.

Jo žiniomis, netrukus Lietuvos darbo birža skelbs centralizuotą mobiliojo ryšio pirkimų konkursą, tad situacija keisis ir Klaipėdos teritorinėje darbo biržoje.

"Mobilus ryšys užvaldė"

Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direkcijos vadovas Tomas Tukačiauskas tikino, kad jų įstaiga vadovaujasi įstatymais ir mobiliojo ryšio sutartis, kaip ir nurodyta įstatyme, sudaro trejiems metams.

"Šią vasarą baigėsi sutartis su "Omnitel". Mes pasinaudojome CPO apklausa, kur, pateikę savo poreikius, sužinojome, kad ši bendrovė mums ir yra tinkamiausia, tad vėl metams pratęsėme sutartį su ja", - pasakojo T. Tukačiauskas.

Pasak jo, pagal sutartį KNNP direkcijos darbuotojai tarpusavyje mobiliuoju ryšiu bendrauja veltui. Tačiau, nepaisant to, kalba jie mobiliuoju telefonu ar ne, moka minimalų abonentinį mokestį, siekiantį 25 litus, o jei prakalba daugiau - mokestis, žinoma, būna didesnis.

"Kadangi šį mėnesį buvau išvykęs į užsienį, mano sąskaita bus gerokai didesnė nei įprasta. Iš viso už 14 darbuotojų pokalbius šį mėnesį sumokėsime 440 litų", - komentavo T. Tukačiauskas.

Direktorius atviravo, kad mobilusis ryšys yra užvaldęs jų kontorą.

"Laidiniu telefonu praktiškai nebesinaudoju - nebent atsiliepiu, kai skambina", - sakė T. Tukačiauskas.

Pigu, o kiek - paslaptis

Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo (KAPG) valdybos darbuotojai naudojasi mobiliojo operatoriaus "Bitė" ryšiu - prieš metus buvo atliktas viešasis pirkimas respublikiniu mastu.

KAPG valdybos viršininko pavaduotojas Algimantas Kloviškis akcentavo, kad visoje Vidaus reikalų ministerijos sistemoje besinaudojantys šiuo ryšiu kalbasi nemokamai.

"Yra tarnybiniai telefonai pareigūnams, kuriems priklauso pagal pareigas. Kiti mobiliuosius įsigijo už savo lėšas, bet jie taip pat naudojasi tais pačiais tarifais. Šitas ryšys mums yra labai reikalingas gaisrų, įvykių metu. Ir labai patogu, ir pigu", - akcentavo A. Kloviškis.

Tačiau jis negalėjo pasakyti, kokį abonentinį mokestį ir kokiais tarifais moka KAPG valdyba.

"Tai vieša paslaptis. Jau ir taip mus atakuoja kitos mobiliosios bendrovės, siūlydamos savo paslaugas", - sakė A. Kloviškis.

Suviliojo nuolaida

"Per CPO mobiliojo ryšio nepirkome iš inercijos, tačiau nemanau, kad labai pralošėme. Gal ir mokame kokiu centu brangiau, tačiau gavome didžiulę nuolaidą, kurią naudojame mobiliojo ryšio sąskaitoms padengti", - pasakojo Klaipėdos visuomenės sveikatos centro (KVSC) vyriausioji specialistė viešiesiems ryšiams Asta Pranulienė.

Jos duomenimis, KVSC šią vasarą sudarė sutartį su "Tele 2", pagal kurią moka 20 litų abonentinį mokestį ir tarpusavyje kalbasi nemokamai. Į visus kitus tinklus moka 7 centus, o už SMS žinutes - 15 centų.

"Gavome 4,3 tūkstančio litų siekiančią nuolaidą. Ją išskaidėme dvejiems metams, tad kas mėnesį iš tos nuolaidos padengiame 165 litus sąskaitos, ir lieka sumokėti tik 120-130 litų. Turime 13 abonentų", - pasakojo A. Pranulienė.

Beje, uostamiestyje yra ir tokia valdiška įstaiga, kuri už mobilųjį ryšį kas mėnesį nesumoka nė 6 litų. Taip yra todėl, kad Klaipėdos apskrities archyve valdišką mobilųjį telefoną turi tik direktorius, o visi kiti darbuotojai naudojasi asmeniniais telefonais. Kas mėnesį už direktoriaus mobilųjį ryšį sumokama 5,80 Lt su PVM.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder