Vis mažiau ES piliečių remia Bendriją

Vis mažiau ES piliečių remia Bendriją

Dėl nesibaigiančios ekonominės ir skolų krizės mažėja piliečių pritarimas Europos Sąjungai (ES). Aštuoniose ES šalyse atlikta apklausa rodo, kad parama Bendrijai gerokai smuktelėjo, praneša agentūra AP.

Vokietijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, Lenkijoje, Graikijoje bei Čekijoje ES šalinininkais save vadina tik 45 proc. piliečių. Pernai šis rodiklis dar buvo 60 proc. Apklausą atliko JAV nuomonės tyrimo institutas "Pew Research Center".

Labiausiai ES autoritetas menksta Prancūzijoje. Čia 3 iš 4 respondentų mano, kad Europos integracija pakenkė šaliai. 58 proc. prancūzų ES darbą vertina neigiamai. Tai yra 18 proc. daugiau nei praėjusiais metais.

Minėtose aštuoniose valstybėse dauguma gyventojų su nerimu žvelgia į ateitį. Du trečdaliai apklaustųjų iš 7 646 mano, kad jų vaikų finansinė situacija bus prastesnė nei jų pačių. Prancūzijoje šis rodiklis yra net 90 proc.

Vis dėlto trauktis iš euro zonos žmonės nenori. Penkiose eurą turinčiose šalyse bendrą valiutą išlaikyti nori 60 proc. žmonių.

Labiausiai pasitikėjimo verta šalimi laikoma Vokietija. Tokios nuomonės dauguma apklaustųjų buvo septyniose šalyse iš aštuonių. Tik graikai mano patys esantys patikimiausi.

Kartu Vokietija vertinama labai kritiškai. Vokiečiai vadinami labiausiai arogantiškais ir labiausiai abejingais europiečiais.

Atskirose valstybėse vyriausybių vadovai yra labai nepopuliarūs, pritarimas jiems siekia tik 20-30 proc. Išimtis yra Vokietijos kanclerė Angela Merkel (Angela Merkel), kuria pasitikti 74 proc. vokiečių. Antras mėgstamiausias premjeras yra britas Deividas Kameronas (David Cameron), tačiau jį remia tik 37 proc. piliečių.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder