Jungtinės Karalystės imigracijos sistema užvers duris nekvalifikuotiems ES darbuotojams

Jungtinės Karalystės imigracijos sistema užvers duris nekvalifikuotiems ES darbuotojams

Pagal naujai pristatomą Jungtinės Karalystės imigracijos taškų sistemą nuo kitų metų norintys imigruoti į šalį ES piliečiai turės įrodyti turintys bent minimalią darbinę kvalifikaciją ir būsimo atlygio dydį.

Portalo DW teigimu, šie pokyčiai užkirs kelią į šalį atvykti žemos kvalifikacijos darbuotojams, o kritikų teigimu, lems visuotiną darbo jėgos trūkumą.

Pagal naują planą visiems, norintiems dirbti šalyje, bus skiriami specifiniai taškai už konkrečius gebėjimus, kvalifikacijas, atlygio dydį ar profesiją ir suteiks vizą tiems, kurie surinks pakankamą kiekį tų taškų.

Šiuo metu 27 ES valstybių piliečiai gali laisvai gyventi ir dirbti JK be jokių konkrečių darbinių kvalifikacijų ar įgūdžių. Taigi, jeigu migracijos taisyklių pataisa bus priimta, ES ir ne ES šalių darbuotojų sąlygos iki pereinamojo „Brexit“ laikotarpio 2021 m. sausio 1 d. bus galiausiai suvienodintos.

„Mums reikia pakreipti mūsų ekonomiką nuo pigios darbo jėgos iš Europos ir vietoje to koncentruotis į investicijas į technologijas ir automatizaciją“, – teigiama aiškinamajame įstatymo rašte.

Britų premjeras Borisas Johnsonas teigė, kad naujas įstatymas „atvers JK patiems protingiausiems ir geriausiems iš viso pasaulio“. 

Kas pasikeis po 2021 m. sausio 1 d.?

Visi, po „Brexit“ pereinamojo laikotarpio norintys dirbti Jungtinėje Karalystėje, turės gauti darbo pasiūlymą, siūlantį bent 30 808 eurų metinį atlyginimą. Tai yra kiek mažiau nei dabartinis 36,1 tūkst. eurų barjeras ne ES gyventojams ir daugiau nei vidutinis visos šalies metinis atlygis.

Taip pat ketinama sumažinti ir išsilavinimo reikalavimus, galimų imigrantų reikalaujant turėti mokyklos baigimo diplomą vietoje likusio pasaulio gyventojams reikalauto aukštojo mokslo diplomo.

Skaičiuojama, kad apie 70 proc. ES šalių gyventojų, kurie nuo 2004 m. yra atvykę į Jungtinę Karalystę, nesugebėtų pagal naujas taisykles gauti vizos.

Baiminamasi darbo jėgos trūkumo

Kai kurie ėmė baimintis, kad naujos imigracijos taisyklės gali sukelti darbo jėgos trūkumą sektoriuose, kaip sveikatos apsauga ar socialinė rūpyba, kurie gyvuoja tik dėl žemos kvalifikacijos darbo jėgos.

JK globos namų asociacija susidariusią situaciją dėl nesuteikiamų išimčių mažai uždirbantiems imigrantams svarbiuose sektoriuose įvardija kaip „neatsakingą“.

„Sumažinant galimų priežiūros darbuotojų pasiūlą pagal naują migracijos sistemą lems vis didesnį be reikalo ligoninėse laukiančių ar išvis negaunančių priežiūros žmonių skaičių“, – teigė asociacijos atstovai.

Leiboristų partijos atstovė imigracijos klausimais Diane Abbott šias naujas taisykles vadina „beprasmėmis“, nes „reikės įvesti begalę išimčių socialinei rūpybai ir didelei daliai privataus sektoriaus kompanijų“.

Šį imigracijos planą dar turi patvirtinti šalies parlamentas, kuriame valdantieji konservatoriai turi daugumą. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder