Daugiausiai turto areštų 2013 m. – statybos, NT ir prekybos įmonėse

Daugiausiai turto areštų 2013 m. – statybos, NT ir prekybos įmonėse

Per 2013 metus Lietuvos verslo subjektams buvo įregistruota 11,3 tūkst. turto areštų, tai yra 650 mažiau nei ankstesniais metais. Areštų suma, palyginti su 2012 m., sumažėjo 1,5 karto, rodo kreditų biuro „Creditinfo“ analizė, atlikta pagal Centrinės hipotekos įstaigos duomenis. Laikini apribojimai valdyti, disponuoti ir naudotis turtu turėjo neigiamos įtakos įmonių mokumo perspektyvoms.

Statybos ir NT sektorius patenka į trejetuką daugiausiai turto areštų patyrusių veiklų visose šalies apskrityse, išskyrus Marijampolės ir Tauragės, kuriose daugiausia areštų tenka pramonės, prekybos ir transporto šakoms.

„Praėjusiais metais daugiausia turto areštų, kaip ir 2012 m., buvo įregistruota statybos ir NT įmonėms, kurioms vis dar atsiliepia sunkmečio laikotarpiu sumažėjusi paklausa. Vis dėlto palyginti su ankstesniais metais, įregistruojamų turto areštų šioje veikloje sumažėjo penktadaliu, iki 2,7 tūkst. Per metus turto areštų taip pat sumažėjo tarp paslaugų, viešbučių ir restoranų, didmeninės prekybos bei žemės ūkio bendrovių, tuo tarpu reikšmingas augimas užfiksuotas mažmeninės prekybos bei transporto veiklose“, – teigia Rasa Maskeliūnienė, kreditų biuro „Creditinfo“ vyriausioji kredito analitikė.

Nors mažmeninėje prekyboje areštų pernai padaugėjo, tačiau augančios mažmeninės prekybos apimtys, gerėjantys gyventojų ateities lūkesčiai bei aukštesnė perkamoji galia nulėmė, kad bendra areštų suma šiame segmente 2013 m. sumažėjo 9 proc.

Tuo tarpu transporto sektoriuje neapibrėžtumą 2013 m. didino ES užsitęsusi krovinių, pervežamų keliais, stagnacija, Rusijos tarptautinės prekybos apimčių su ES mažėjimas, taip pat galimas įmonių pajėgumų perteklius. Minėti faktoriai didina konkurenciją sektoriuje bei daro neigiamą įtaką pervežimo įkainiams. Praėjusiais metais įregistruotų areštų vidurkis šiame sektoriuje buvo 13 proc. didesnis nei 2012 m., tačiau bendra areštų suma per 2013 m. sumažėjo 8 proc.

Pasak kreditų biuro analitikės, iš 9,8 tūkst. įmonių, kurių teisė į turtą buvo suvaržyta, ketvirtadalis (23 proc.) turėjo skolų finansų sektoriui.

 

Turto areštas yra priverstinis nuosavybės teisės į turtą arba pavienių jos sudedamųjų dalių – valdymo, naudojimosi ar disponavimo – laikinas apribojimas. Turto areštu siekiama užtikrinti įrodymus, civilinį ieškinį, galimą turto konfiskavimą, taip pat baudų ir nesumokėtų įmokų išieškojimą, kreditorių reikalavimų patenkinimą, kitų reikalavimų ir įsipareigojimų įvykdymą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder