Besikeičianti darbo rinka: darbuotojus pritraukia ne tik atlygiu, bet ir įmonės kultūra

Besikeičianti darbo rinka: darbuotojus pritraukia ne tik atlygiu, bet ir įmonės kultūra

Dabartinės darbo rinkos taisyklės keičiasi – renkasi ne tik darbdavys, bet ir darbuotojas. Šiuolaikiniam darbuotojui nebepakanka pasiūlyti gero atlyginimo ir puikių darbo sąlygų, jam taip pat svarbūs santykiai su darbdaviu, darbovietės emocinis klimatas, kultūra ir puoselėjamos įmonės vertybės. Organizacijoms, neatsižvelgiančioms į darbo rinkos pokyčius, pritraukti geriausiuosius gali tapti nemenkas iššūkis.

Vienija bendrumas ir vertybės

Šiandien darbuotojams kaip niekad svarbu jaustis įmonės bendruomenės dalimi, jie nori įsitraukti ir dalyvauti bendrose veiklose ir būti atsakingi už įmonėje vykstančius procesus. Tai pastebi vienos didžiausių Baltijos šalyse medienos ir baldų gamybos grupių – Vakarų medienos grupės (VMG) – personalo direktorė Indra Jankauskė. Jos teigimu, bendrumo ir kiekvieno darbuotojo svarbą organizacijoje padeda užtikrinti įmonės viduje sukurtos tradicijos ir vertybės.

„Darbuotojai labai vertina įvairias įmonės šventes ir renginius, kai gimsta draugiškas ryšys, vėliau padedantis kurti gerą mikroklimatą ir kultūrą darbinėje įmonės aplinkoje. Jie labiausiai laukia sporto švenčių, vasaros sezono uždarymo ar metų pabaigos renginių, kai yra apdovanojami puikiai dirbę įmonės darbuotojai. Taip pat jaučiamas visų įsitraukimas į mūsų remiamas socialines medelių sodinimo ir inkilų kėlimo akcijas. Sutampančios įmonės ir joje dirbančių žmonių vertybės dar labiau sustiprina bendruomeniškumo jausmą“, – teigia personalo direktorė.

VMG vyriausioji technologė Kristina Naimavičienė priduria, kad bendruomeniškumas organizacijoje kuriamas ne tik per laiką susiformavusiais ritualais. Kaip svarbią bendruomenės puoselėjimo priemonę ji įvardija komandiniam darbui ir idėjų generavimui skatinti skirtus metodus, taikomus įmonės viduje.

„Mums svarbu, kad kiekvienas darbuotojas dalintųsi savo idėjomis, kaip galėtume pagerinti įmonėje veikiančius procesus, tad tam naudojame „Lean“ ir „Kaizen“ metodus. Juos taikydami stengiamės organizacijoje formuoti požiūrį, kad teikdamas idėjas darbuotojas pasilengvina kasdienį darbą ir kuria vertę įmonei. Visi darbuotojai žino šiuos metodus, tad per susirinkimus gali teikti savo pasiūlymus, kaip didinti procesų ir darbo vietos produktyvumą, gerinti saugą ir kokybę. Tai ne tik naudinga įmonei, bet ir sutelkia kolektyvą, leidžia kiekvienam prisidėti prie organizacijos vystymosi“, – pasakoja K. Naimavičienė.

Darbdavį renkasi pagal karjeros galimybes

Pastebima, kad materialios naudos tampa ne vieninteliu darbuotojo prioritetu. Savirealizacija, galimybės darbovietėje įgyvendinti turimas idėjas, siekti karjeros ir ugdyti savo gebėjimus – tai, kas šiandien tampa vis svarbiau potencialiam darbuotojui. Nemažiau reikšmingas ir emocinis klimatas, žinojimas, kad darbe bus jaučiamasi gerai.

Būtent šiuos aspektus kaip geriausias darbuotojo motyvavimo priemones įvardija ir per šešerius metus iš apsaugos darbuotojo pareigų VMG medžio drožlių plokščių gamybos vadovu naujojoje Akmenės gamykloje tapęs Sergejus Mikelevičius. Jo teigimu, įmonės puoselėjamos vertybės, darbdavio dėmesys darbuotojui, kuriama atmosfera ir atviros karjeros galimybės paskatino imtis permainų ir pasirinkti patrauklesnę darbovietę.

„Buvusioje darbovietėje, kuri teikė paslaugas „Klaipėdos medienai“, ėjau apsaugos darbuotojo pareigas. Turėjau galimybę iš arti stebėti, kaip vystosi baldų gamybos kompanija, kokie procesai vyksta jos viduje ir kaip tarpusavyje bendrauja kolektyvas. Mane žavėjo įmonės kultūra, požiūris į darbuotoją ir vertybės, kurios sutapo su manosiomis. Tai paskatino domėtis karjeros galimybėmis įmonėje, kurioje dirbau“, – teigia S. Mikelevič.

Atsižvelgiama ir į „minkštuosius“ įgūdžius

Pakitusi darbo rinka keičia ir darbdavių organizuojamas darbuotojų atrankas. Pasak personalo direktorės I. Jankauskės, ieškant potencialų darbuotojų atsižvelgiama ne tik į žmogaus išsilavinimą, bet ir į asmenines savybes: „Kriterijai, kuriais remiamės vertindami kandidatus, yra skirtingi, tai priklauso nuo darbo pozicijos. Tačiau visuomet atsižvelgiame ne tik į potencialaus darbuotojo įgytą kvalifikaciją, bet ir jo asmeninę motyvaciją, norą mokytis, tobulėti, gebėjimą dirbti tiek savarankiškai, tiek komandoje.“

I. Jankauskė taip pat priduria, kad norint pastebėti gabius darbuotojus, įmonei svarbu ugdyti ir sėkmingus vadovus. „Vienas svarbiausių personalo valdymo tikslų yra ugdyti tokius vadovus, kurie skatintų didesnį darbuotojų įsitraukimą, lojalumą, pasitenkinimą darbu ir įsipareigojimą, taip didinant organizacijos rezultatus ir konkurencingumą. Tai darbą su žmonėmis išmanantys, žmogiškąjį potencialą atskleidžiantys vadovai, kurių pagalba mokome ir auginame specialistus, galinčius ateityje užimti vadovaujančias pozicijas“, – teigia personalo direktorė.

VMG vykdantysis direktorius Mindaugas Kozinecas sako, kad vadovai visuomet pastebi tuos darbuotojus, kurie labiausiai įsitraukę į organizacijos darbą ir domisi įmonėje vykstančiais procesais. „Profesionalumas, požiūris į darbą, noras dirbti, tobulėti ir domėtis naujovėmis – tai, kas leidžia vadovams pastebėti darbuotojo potencialą. Vadinamieji minkštieji įgūdžiai tapo verslo varomąja jėga, tad svarbu ne tik identifikuoti naudingus darbuotojų įgūdžius, bet ir toliau juos ugdyti, nes tai turi didelę reikšmę įmonės sėkmei“, – teigia M. Kozinecas.

Noras rasti geriausius darbuotojus skatina imtis papildomų priemonių. Personalo direktorė I. Jankauskė pasakoja, kad VMG, formuodama darbuotojų komandas naujoje gamykloje Akmenėje, aktyviai bendradarbiauja ir su viešojo sektoriaus atstovais: „Atsižvelgiant į kvalifikuotos ir nekvalifikuotos darbo jėgos poreikį, atrinkti tinkamiausius darbuotojus mums padeda ir Užimtumo tarnyba. Tam, kad tarnybos atstovai geriau suprastų mūsų darbo specifiką, procesus ir aplinką, kurioje dirbs potencialūs darbuotojai, pakvietėme juos atvykti į vieną iš VMG gamyklų. Toks bendradarbiavimas leidžia įsiklausyti į abiejų pusių lūkesčius ir pasiekti geriausių rezultatų.“

Šiuo metu jau numatytas naujos medžio drožlių plokščių gamyklos darbuotojų skaičius, kvalifikacija, teikiama informacija darbo ieškantiems asmenims ir supažindinama su galimybe mokytis, įgyjant reikalingas profesijas, būtinus pažymėjimus.

Iš viso VMG įmonėse Lietuvoje ir Baltarusijoje dirba daugiau nei 3700 darbuotojų, o remiantis „Sodros“ duomenimis, Vakarų medienos grupė yra viena aukščiausius atlyginimus mokančių medienos ir baldų pramonės įmonių Lietuvoje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder