Juozas Olekas siūlys rudens sesijoje svarstyti lengvatinį PVM tarifą malkoms

Juozas Olekas siūlys rudens sesijoje svarstyti lengvatinį PVM tarifą malkoms

Kylant medienos malkų kainoms Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Juozas Olekas siūlys Seimui rudens sesijoje svarstyti lengvatinio 9 proc. PVM tarifo malkoms įteisinimą. 

„Mūsų socialdemokratų siūlymas, kuris ne kartą buvo kartotas ir atmetamas, yra pasirūpinti ne tik didmiesčio žmonėmis, bet ir kaimo žmogumi. Jeigu dėl miesto žmonių mes priėmėme sprendimą, kad šildymo kainai taikome lengvatinį PVM tarifą, tai yra sumažinome jį nuo 21 proc. iki 9 proc., tokį pasiūlymą mes keletą kartų teikėme ir dėl malkų. Manau, kad prie to pasiūlymo reikia grįžti. Tokį įstatymo pakeitimo projektą aš esu užregistravęs ir rudens sesijoje mes dar kartą šį klausimą kelsime“, - trečiadienį spaudos konferencijoje Seime sakė J. Olekas. 

Socialdemokratas siūlo papildyti Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 19 straipsnį ir įrašyti, kad lengvatinis 9 proc. PVM tarifas taikomas, kai šilumos energijai ir karštam vandeniui gauti gyventojų gyvenamoms patalpoms naudojamoms medienos pjuvenos, kitos smulkintos biomedžiagos.

J. Olekas pastebėjo, kad malkų kainos „auga pasiutusiu greičiu“. 

„Manau, kad mes tikrai negalime žiūrėti į tai užsimerkę ir nesiimti kokių nors priemonių“, - sakė J. Olekas.

Jo teigimu, Lietuvoje malkų kainos dar yra aukštesnės negu, pavyzdžiui, kaimyninėje Latvijoje ir to „negalima palikti savieigai“. 

Anot J. Oleko, energijos išteklių biržos „Baltpool“ skelbiamais duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį, lyginant su praėjusiais metais, įvairių rūšių malkinės medienos kaina augo 15-25 proc.

Antradienį Seimo nariai „tvarkiečiai“ Remigijus Žemaitaitis, Vytautas Kamblevičius ir Ona Valiukevičiūtė įregistravo Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą, siūlančią malkoms, medžio ir šiaudų granulėms bei briketams taikyti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą, primena ELTA. 

„Tvarkiečių“ nuomone, tai padėtų siekti Lietuvos įsipareigojimų Europos Sąjungai dėl klimato kontrolės, augintų visuomenės sąmoningumą renkantis kuro rūšis.

„Lietuvoje malkų, medžio ir šiaudų granulių bei briketų tiekimas į privačius namus šiuo metu yra šešėlinės ekonomikos zonoje. Įsisenėjusi praktika, kad malkos ir kitas biokuras yra perkami už grynuosius pinigus, sąskaitos dažnu atveju nėra išrašomos, o valstybė praranda didžiulius pinigų srautus vien todėl, kad nėra užtikrinamas lengvatinis PVM tarifas malkoms ir kitam biokurui“, - sako projekto iniciatoriai.

Jie pastebi, kad esama nemažai šalių, kurios, skatindamos atsinaujinančią energetiką, taiko PVM lengvatas biokurui (Latvija, Anglija, Belgija, Airija).

„Todėl Lietuvai reiktų taip pat sekti geruoju pavyzdžiu“, - mano įstatymo pataisą įregistravę Seimo nariai.

Šiuo metu malkoms, medžio ir šiaudų granulėms bei briketams yra taikomas 21 proc. PVM tarifas. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder