Nuo šiol kosmetikos importuotojai bus tikrinami nuodugniai, nelegalius tiekėjus užgriūva rūpesčiai

Nuo šiol kosmetikos importuotojai bus tikrinami nuodugniai, nelegalius tiekėjus užgriūva rūpesčiai

Sugriežtinti įstatymai užtikrins vienodas sąlygas kosmetikos rinkos dalyviams. Iki šiol buvo pažeidžiamos lygios konkurencijos sąlygos, kai Lietuvos gamintojai turėdavo nemažų išlaidų visiems reikalingiems tyrimams atlikti, o kosmetikos produktai iš tokių šalių kaip Kinija, Tailandas, Rusija ar net JAV buvo importuojami per Lietuvos rinką (drauge ir į Europos Bendriją) be jokių papildomų kaštų. Vieno produkto įvertinimas kartu su tyrimais kainuoja apie 1000 eurų ir daugiau.

Liūdnos dienos ateina ir nelegaliems kosmetikos tiekėjams.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pirmuosius tikrinimus planuoja pradėti įsigaliojus Administracinių nusižengimų kodekso 50 ir 589 straipsnių pakeitimams. Pasikeitus tvarkai jis prižiūrės ne tik Lietuvos kosmetikos gamintojų, bet ir Lietuvoje registruotų importuotojų, atsakingų už kosmetikos gaminių pateikimą rinkai, veiklą. Nuo šiol importuotojai bus tikrinami nuodugniai, todėl negalės „praslysti“ ir išvengti prievolės turėti visų reikalingų saugumo tyrimų rezultatus. Antraip privalės atlikti šiuos tyrimus Lietuvoje. Neatsižvelgiantiems į įstatymų numatytą tvarką bei nesiimantiems korekcinių priemonių, kurios užtikrintų vartotojų saugumą, numatomos baudos, siekiančios 2800 eurų.

Iki šiol dažniausiai kosmetikos gaminiai, įvežami iš ne Europos Sąjungos šalių, buvo tikrinami tik rinkoje (ženklinimas, teiginiai, reklama ir t.t.), bet nebuvo tikrinama, ar produktai buvo įvertinti saugos vertintojų ir ar jiems atlikti visi privalomi tyrimai (dermatologiniai, efektyvumo, mikrobiologiniai, stabilumo ir t.t.). 

Tokie pakeitimai numatyti Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2013 m. birželio 26 d. nutarimo Nr. 600 pakeitimu, įsigaliojusiu nuo šių metų pradžios. Taip pat Seimui yra pateiktas Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimų kodekso 50 ir 589 straipsnių pakeitimo įstatymo projektas, nustatantis didesnes ir diferencijuotas (atsižvelgiant į pažeidimo pobūdį ir sunkumą) administracines nuobaudas už kosmetikos gamybos ir tiekimo rinkai reikalavimų pažeidimus. 

„Mūsų nuomone, šiuos pasikeitimus paskatino pačių Lietuvos gamintojų nepasitenkinimas esama situacija, kai Lietuvoje gaminami kosmetikos gaminiai tikrinami labai kruopščiai, o į šalies rinką patenkantys gaminiai iš ne Europos Sąjungos šalių neretu atveju neturi atitinkamos dokumentacijos ar tyrimų“, - antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Lietuvos kosmetikos ir buitinės chemijos gamintojų asociacijos „Likochema“ vykdomoji direktorė Inara Joniškienė.

„Manau, kad importuotojai kruopščiau rinksis, kokią kosmetiką įvežti į Lietuvą, nes iki šiol svariausias argumentas buvo kosmetikos kaina, o dabar importuotojas turės pasidomėti, ar tokia kosmetika yra įvertinta saugos vertintojų, ar turi visus tyrimus, nes kitu atveju tokius tyrimus turės atlikti Lietuvoje savo lėšomis“, - teigia „Likochemos“ vadovė.

„Pakeitimus paskatino noras apsaugoti žmonių sveikatą nuo nesaugių kosmetikos gaminių bei būtinybė suvienodinti vietos gamintojų ir importuotojų kontrolę ir nustatyti veiksmingas, proporcingas ir atgrasančias sankcijas, kurios iki šių pakeitimų buvo neproporcingai mažos ir neveiksmingos“, - sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Atsakingų asmenų patikrinimas gali būti planinis, kai įspėjama raštu likus ne mažiau kaip 10 darbo dienų, arba neplaninis, kai gaunamas skundas ar gavus informaciją apie galimą teisės aktų reikalavimo nesilaikymą. 

„Radus pažeidimų, sankcijos bus taikomos pagal pažeidimų rimtumą. Esame suinteresuoti, kad atsakingi asmenys į rinką teiktų tik saugius kosmetikos gaminius, todėl visų pirma suteiksime galimybę jiems gauti visą reikalingą informaciją, kad pažeidimai būtų pašalinti ir ateityje nesikartotų. Apie nesaugius gaminius vartotojai bus informuojami informaciniais pranešimais spaudai. Nesaugiems gaminiams taikysime rinkos ribojimo priemones - pavyzdžiui, nurodymą išimti iš rinkos“, - sako R. Lingienė.

Vartotojai, vis dėlto radę rinkoje nesaugų ar nekokybišką kosmetikos gaminį, turėtų kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą. O dėl kosmetikos gaminio nepageidaujamo poveikio (žmonių sveikatai kenksminga reakcija dėl įprasto ar papratai numanomo kosmetikos gaminio naudojimo) pasireiškimo, kaip ir anksčiau taip ir dabar, reikia kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą.

Anot R. Lingienės, iš Muitinės gauta informacija apie importuojamus kosmetikos gaminius padėjo nustatyti tikslų importuotojų skaičių bei importuojamų kosmetikos gaminių kiekį. Iki šios dienos tiekiančių į rinką kosmetikos gaminius importuotojų, Kosmetikos gaminių notifikavimo portalo duomenimis, yra apie 80, Muitinės duomenimis, apie 200. Vietos gamintojų - apie 70. „Tikimės, kad bendradarbiaudami su Muitine, galėsime nustatyti nelegalius kosmetikos gaminių tiekėjus“, - viltį išreiškia R. Lingienė. 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder