Irena Degutienė paragino jaunimą naikinti Lietuvoje ir užsienyje gyvenančius tautiečius skiriančias ribas

Irena Degutienė paragino jaunimą naikinti Lietuvoje ir užsienyje gyvenančius tautiečius skiriančias ribas

Seimo Pirmininkės Irenos Degutienės teigimu, šiandien itin svarbu naikinti takoskyras tarp Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių lietuvių, tarp vyresniųjų ir jaunesniųjų kartų.

"Šiandien vis dar susiduriame su posakiu "mes" ir "jie", su takoskyra tarp Lietuvos lietuvių ir pasaulio lietuvių. Tačiau skirtumus tikrai gali padėti panaikinti suvokimas, kad lietuvių tauta yra viena bendruomenė, jungiama bendros lietuvių tapatybės. Ir šios bendruomenės nariai nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos, puoselėja lietuvybę, išlaiko politinius, ekonominius, pilietinius ir kultūrinius ryšius su Lietuvos valstybe ir įsitraukia į valstybės kūrimo procesą", - sakė I. Degutienė, pasveikinusi Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos (PLJS) rengiamos konferencijos "Lietuvos ateitis: tarp vizijos ir realybės" dalyvius.

Parlamento vadovės nuomone, peržengdami šią ribą ne tik įveiktume niekam nereikalingą ir net žalingą svetimybę ir atotrūkį, bet ir galėtume sumažinti atotrūkį tarp ateities Lietuvos vizijų ir tikrovės.

"Kviečiu visą jaunuomenę, gyvenančią Lietuvoje ir užsienyje, visas valdžios institucijas, visuomenės, kultūros ir verslo atstovus, visus po pasaulį išsibarsčiusius tautiečius įsijungti į šį darbą: kurti Lietuvą, kurioje norėsime visi gyventi. Kuo geriausios kloties Jums ir mums visiems įgyvendinant savo svajones. Ryžto ir jaunatviško užsidegimo siekiant ateities planus paversti realybe", - sakė I. Degutienė.

Ji teigė tikinti galėsianti su jaunimu susitikti ir šią vasarą rengiamame pasaulio lietuvių jaunimo susitikime.

Seimo Pirmininkė pabrėžė matanti simbolišką ženklą, kad tokia konferencija vyksta Seime, ir konkrečiai - Seimo Konstitucijos salėje.

"Manau, tai tikrai simboliška vieta tokiam susitikimui, kuris po ilgo įvadinio pasirengimo proceso duoda savotišką konkrečių darbų startą žengiant į vasarą vyksiantį viso pasaulio lietuvių jaunimo sambūrį. Žvelgdami į ateitį, brėždami jungtis tarp ateities perspektyvų ir realybės, negalime likti nuošalyje nuo dešimtmečiais ir šimtmečiais Lietuvos žmonių kurtų tradicijų. Savo kelią ir siekius Lietuvos ateičiai galime grįsti tik remdamiesi į tvirtą pagrindą. Tačiau kalbėdama apie Lietuvoje ir išeivijoje puoselėtas tradicijas regiu jas kaip patirtį, kuri gali padėti mums priimant naujus sprendimus ir atsiliepiant į naujus šiuolaikinio pasaulio iššūkius", - sakė I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė pabrėžė, kad senieji išeiviai iš Lietuvos visuomet jautė bendrumą su savo gimtąja žeme ir dėjo labai daug pastangų puoselėdami lietuvybę, padėdami atkurti ir įtvirtinti Lietuvos Nepriklausomybę.

"Jie visuomet dirbo ne sau, jie visuomet dirbo vardan Lietuvos. Šiandien į jus, jaunimą, žiūriu su viltimi, tikėdama, kad Jūs prisidėsite prie dabarties ir ateities Lietuvos kūrimo. Ši kūryba - tai bendras mūsų visų darbas. Ir nebesvarbu, kurioje pasaulio vietoje gyvename. Tai bendrybė, kuri gali sujungti visame pasaulyje, Tėvynėje ir užsieniuose, gyvenančius žmones", - sakė I. Degutienė.

Seime vykstanti konferencija - žingsnis į vasarą vyksiantį precedento neturintį Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimą (PLJS2012), kuriame siekiama suburti 3000 jaunų lietuvių iš Lietuvos ir viso pasaulio, kartu aptarti strateginius mūsų valstybės ir tautos reikalus, ieškoti konstruktyvių sprendimų bei jų įgyvendinimo būdų taip spartinant pažangios ir modernios valstybės kūrimą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder