Užsienio studentai Latvijoje galės gauti 1700 ir 2300 Lt stipendijas

Užsienio studentai Latvijoje galės gauti 1700 ir 2300 Lt stipendijas

Užsienio studentai Latvijoje galės gauti 350 latų (1700 Lt) ir 470 latų (2300 Lt) stipendijas. Tai numato sausio 24 dieną valdybos priimta stipendijų skyrimo tvarka užsieniečiams.

Taisyklės nustato tvarką, kada užsienietis, kuris nori studijuoti Latvijos aukštojo mokslo įstaigoje, gali pretenduoti į Latvijos valstybinę stipendiją. Stipendijų skyrimą administruos Valstybinė mokslo plėtros agentūra. Taisyklėse yra nustatyti administraciniai ir kokybės kriterijai, kuriais remiantis bus svarstomas kiekvieno užsieniečio pareiškimas.

Taip pat nustatyta sprendimo priėmimo procedūra ir sutarties uždarymo tvarka su Latvijos aukštosiomis mokyklomis ir kolegijomis dėl užsieniečių priėmimo.

Šiais ir kitais metais iš Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) biudžeto paprogramės „Europos Sąjungos tarptautinio bendradarbiavimo programų ir inovacijų švietimo srityje vykdymo aprūpinimas“ užsieniečių stipendijoms numatyta 200 000 latų (beveik 1 mln. litų).

Praėjusiais metais užsieniečiams paskirtos 58 stipendijos. Stipendijos dydis bakalauro, magistro ir antrojo lygio profesinio aukštojo mokslo studijoms yra 350 latų (apie 1700 litų) per mėnesį. Stipendijos dydis doktorantūros studijoms yra 470 latų (apie 2300 litų) per mėnesį. Stipendijos dydis buvo apskaičiuotas naudojant Europos Sąjungos struktūrinio fondo, Europos socialinio fondo subveiklose „Parama magistro studijų programoms įgyvendinti“ ir „Parama doktorantūros studijų programoms įgyvendinti“ stipendijų dydžio nustatymui naudota metodika.

Pagal 2004 m. rugpjūčio 24 d. Ministrų kabineto taisyklėse apie stipendijų sąlygas Latvijos studentams kiekvienai nuolatinių bakalauro, magistro ir medicinos rezidentūros studijų programos vietai per metus numatyta 102 latai (apie 500 Lt), kiekvienai nuolatinių doktorantūros studijų programos vietai – 696 latai (apie 3400 Lt) per metus.

Studijuojantiems bakalauro, profesinio aukštojo mokslo, magistro studijų programose, minimali nustatyta stipendija studentui ir medicinos rezidentui – 70 latų (apie 340 Lt) per mėnesį, doktorantūros studijų programos studentui studijų programos įsisavinimui – 80 latų (apie 390 Lt) per mėnesį, mokslinio laipsnio įgavimui – 60 latų (apie 300 Lt) per mėnesį. Kiekvienais metais Latvijos studentams aukštojo mokslo institucijų stipendijų fonde numatyti apie 4-4,5 mln. latų (apie 20-22 mln. litų). Stipendijas kiekvienais metais gauna apie 5000 studentų.

Tarp Latvijos vyriausybės ar ŠMM ir Azerbaidžano, Baltarusijos, Belgijos, Bulgarijos, Čekijos, Egipto, Prancūzijos, Graikijos, Kroatijos, Estijos, Indijos, Italijos, Izraelio, Kipro, Kinijos, Didžiosios Britanijos, Lietuvos, Meksikos, Mongolijos, Moldovos, Lenkijos, Portugalijos, Slovėnijos, Suomijos, Ispanijos, Turkijos, Vengrijos, Ukrainos, Uzbekistano, Vokietijos ir Vietnamo vyriausybių ar už švietimą atsakingų ministerijų yra sudarytas tarptautinis tarpvyriausybinis ar tarpžinybinis susitarimas švietimo srityje, kurio rėmuose yra numatyta stipendijų skyrimo partnerinių šalių gyventojų studijoms Latvijos aukštojo mokslo institucijose.

Yra daugybė valstybių, kurios suteikia galimybę Latvijos studentams gauti šių valstybių stipendijas studijoms savose aukštosiose mokyklose. Latvija taip pat duoda galimybę minėtų valstybių gyventojams gauti Latvijos valstybines stipendijas. Iki šiol nė vienas norminis aktas nenustatė tvarkos ir kriterijų Latvijos valstybinės stipendijos skyrimui.

Parengė Edmundas Lileikis

Parengta pagal apollo.lv/

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder