Įvardijo Klaipėdą smardinančią įmonę: naktį atlikta krata

Įvardijo Klaipėdą smardinančią įmonę: naktį atlikta krata

Smarvę ir taršą apie dešimtmetį kenčiantys klaipėdiečiai pagaliau prisišaukė pagalbos. Tyrimą dėl taršos pradėjusi prokuratūra antradienį įvardijo ir kur krypsta jų akys – tyrimas nuvedė į įmonę „Grigeo“.

Tyrimo duomenimis, dieną tarša iš įmonės nesklinda, o štai nakties metu iš įmonės sklinda kvapą užimanti tarša.

Prokuratūra įvardija, kad šis taršos šaltinis uostamiestyje veikė ne vieną dieną, o tarša buvo vykdoma tyčia: nevalytos nuotėkos keliavo į Kuršių marias.

„Šiąnakt buvo nustatyta, kad nevalytos nuotėkos keliauja į Kuršių marias. Įmonėje buvo atlikta krata. Dar turime nemažai darbo. Įmonės veikla yra stabdoma, jiems duotas nurodytas stabdyt nuotėkų valymą, kiek žinome, jie turi galimybę jungtis prie „Klaipėdos vandenų“. Padaryta didelė gamta žalai, bauda gali siekti iki 5 milijonų eurų. Įmonės vadovo pozicija tokia, kad jis nieko nežinojo“, – sako tyrimui vadovaujanti prokurorė Gina Skersinskytė.

Praėjusias metais buvo pradėti net keli tyrimai dėl oro ir dirvožemio taršos. Klaipėdiečiai vardija, kad nemaloniausia kvapai sklinda net ne iš vienos įmonės, o iš kelių, esančių skirtingose miesto vietose, tad nesvarbu, koks vėjas – vienokia ar kitokia smarvė neišvengiama.

„Kalėdų stebuklų laikas baigėsi: būna – jei yra tarša – bus ir šaltinis. Džiaugiuosi principingais aplinkosaugos pareigūnais, kuriems slaptos operacijos metu pagaliau pavyko identifikuoti vieną iš galimų nelegalios taršos šaltinių“, – sako Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Prokurorė neslepia, kad stebint nuotėkų tekėjimą kartais išties teko užuosti tokią smarvę, kad net neįmanoma prieiti prie taršos šaltinių. Be to, pareigūnams teko net laužti kai kuriuos užmūrytus šulinius, mat įmonė gudriai slėpė nusikaltimą.

„Tarša skaičiuojama jau net ne tonomis, o šimtais tūkstančių tonų. Kokia žala padaryta kol kas tiksliai sunku pasakyti, bet manome, kad gamtai padaryta žala gali siekti ir dešimtis milijonų eurų. Tebuvo išvaloma apie 10 procentų nuotėkų, visa kita keliavo į Kuršių marias“, – sako Juozas Sykas Klaipėdos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas.

Kratą naktį atliko 25 policijos pareigūnai.

„Buvo suformuota užduotis tik paskutinę minutę, buvo sukviesti pareigūnai, tik tuomet buvo pranešta apie užduotį. Tokio pobūdžio ir tokio mąsto pirma tokia užduotis. Manau, tai labai nestandartinis įvykis, rezonansas, kuris pareikalavo iš teisėsaugos pareigūnų gamtosaugos, chemijos ir kitų žinių“, – sako Klaipėdos apskr. policijos vadovas Alfonsas Motuzas.

Kiek metai trūko tokia gamtos tarša, tyrėjai sako negalintys pasakyti, tik įvardija, kad tai vyko tikrai ne vieną dieną. Tyrėjų nuomone, įranga buvo tyčia sumontuota taip, kad valymo įrenginius dalis nuotėkų apeitų ir aplinkvamzdžiu patekęs į „Klaipėdos vandenų“ vamzdynus ties Dumpiais ištekėtų į Kurčių marias.

Tyrėjai sako, kad su „Klaipėdos vandenų“ vadovais dar nebendravo, tad negali pasakyti, ar jie žinojo apie šią sistemą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder