Jūreiviškas giuisas - žinia Klaipėdai

Jūreiviškas giuisas - žinia Klaipėdai

Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos absolventai užrišdami giuisą ant Žvejo skulptūros pranešė miestui, kad bus iškilmingai įteikti diplomai 140 šios mokymo įstaigos absolventų.

Diplomai jiems bus teikiami šiandien 12 val. Klaipėdos dramos teatre. Šiemet juos gaus 36 laivavedžiai, 45 laivų mechanikai inžinieriai, 36 logistai, 14 uosto ir laivybos įmonių finansininkų, 9 uosto ir laivybos vadybininkai.

Antradienį, šventės išvakarėse, trys Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos absolventai laivavedžiai ant Žvejo skulptūros, laikydamiesi senos tradicijos, užrišo jūrinį giuisą, ant kurio užrašytas mokyklos pavadinimas ir "Diplomų įteikimo šventė", pranešdami miestui, kad pagausėjo jūrininkų ir jūrų verslo specialistų gretos.

Anksčiau Klaipėdos jūreivystės mokyklos absolventai iš to džiaugsmo, kad baigė mokslus, susirinkdavo prie skulptūros ir mesdavo ant jos savo tikrus giuisus. Dabartinė Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla tokią tradiciją atgaivino prieš kelerius metus. Paprastai ši ceremonija vykdavo iš ryto diplomų teikimo dieną, o šiemet tai buvo padaryta išvakarėse. Giuisas ant Žvejo skulptūros puikuosis visą dieną šiandien ir bus nuimtas tik ketvirtadienį.

Teisė atlikti šią misiją paprastai tenka geriausiems ir aktyviausiems ketvirtakursiams. Šiemet giuisą rišo trys laivavedžiai: Ovidijus Šveistrys iš Gargždų, Gabija Jurgutytė iš Šilalės ir Pavelas Fiodorovas iš Klaipėdos.

RIŠĖJAI. Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos direktorius profesorius Viktoras Senčila su studentais, rišusiais giuisą (iš kairės) Ovidijumi Šveistriu iš Gargždų, Gabija Jurgutyte iš Šilalės ir Pavelu Fiodorovu iš Klaipėdos.

Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Abu vaikinai mokyklą baigė su pagyrimu, t. y. jiems bus įteikti vadinamieji raudoni diplomai. Visi trys vakar buvo gerai nusiteikę, nes jų nekankina nerimas, kad reikės ieškotis darbo. Galima sakyti, visi jie jau yra įdarbinti.

Gabija žada įsidarbinti Lietuvos karinėse jūrų pajėgose, tarnauti viename iš karo laivų. "Penkerius metus savanoriavau krašto apsaugos srityje, norėjau toliau dirbti tą darbą. Į Lietuvos aukštąją jūreivystės mokyklą stojau todėl, kad joje buvo ir karinis rengimas", - kalbėjo mergina.

Pavelas sakė, kad jau yra įsidarbinęs, jam beliko tik kelios procedūros. Tikėtina, kad jau šios vasaros viduryje jis iškeliaus dirbti į tarptautinę kompaniją, turinčią naftos ir cheminius tanklaivius, gabenančius skystus pavojingus krovinius, ir bus jauniausias kapitono padėjėjas. "Man patinka, kad mes galime darbuotis visame pasaulyje", - prisipažino vaikinas, surinkęs net 13 mėnesių plaukiojimo cenzą, t. y. visu mėnesiu daugiau.

Paklaustas, ar sunku gauti tą raudonąjį diplomą, ar labai reikėjo stengtis, atsakė: "Na, žinokite, reikėjo. Norėdamas pretenduoti į geriausias darbo vietas turi turėti žinių. Toks diplomas leidžia man parodyti kompanijai, kad aš tikrai tuos ketverius metus stengiausi pasiekti aukštesnį lygį."

Ovidijus irgi lyg ir turi darbą toje pačioje kompanijoje kaip ir Pavelas, tačiau jam pritrūko dviejų trijų savaičių plaukiojimo cenzo norint gauti antrąjį, vadinamąjį darbo, diplomą. "Cenzo negali rinkti bet kokiame laive. Tai turi būti didelis jūrinis laivas. Surinkti cenzą turiu galimybių net kelias, tik reikės šiek tiek palaukti", - sakė Ovidijus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder