Senasis turgus - bjaurusis ančiukas, tapsiantis gulbe?

Senasis turgus - bjaurusis ančiukas, tapsiantis gulbe?

Senasis turgus jau kurį laiką merdi. Prekeivių tik vienas kitas, pirkėjų mažai, vaizdas nykus. Jame apsilankyti net turistams nerekomenduojama. Žmonės pyksta - tokioje geroje vietoje, pačiame miesto centre, tokia, švelniai tariant, apleista teritorija. Uostamiesčio vicemerai tikina, kad netrukus prasidės halės rekonstrukcija, kainuosianti apie milijoną eurų, bus sutvarkyta visa teritorija, tad ši vieta taps mieste viena patraukliausių. Tačiau turgaus prekeiviai mano, kad dėl to uostamiestyje vis tiek žmonių nepadaugės.

Apie tai, kad Senasis turgus bus rekonstruojamas, kalbama jau seniai. Paskutinį kartą jo halės rekonstrukcijos darbus žadėta pradėti 2016 metų pavasarį. Pasak Klaipėdos vicemerės Juditos Simonavičiūtės, halės rekonstrukcija jau turėjo būti baigta šių metų pabaigoje. Tačiau ir šiandien statybos leidimas tokiems darbams dar nėra išduotas.

Kalbama, esą Savivaldybė norinti "subankrotinti" savo įmonę UAB "Senasis turgus", kad ją kažkas galėtų pigiai nupirkti. "Mes visi norime, kad toje vietoje būtų turgus. Jeigu Savivaldybė galvotų, kad jo nebereikia, jau būtų akcijas pardavusi, privatininkas jau būtų atsiradęs. Manau, kai prasidės rekonstrukcijos darbai, visi nurims ir supras, kad turgus nebus privatizuojamas", - sakė J. Simonavičiūtė.

UAB "Senasis turgus" vadovas Arvydas Gaudiešius sako, kad ne vien tik Senajame turguje, bet visuose Klaipėdos prekybos centruose mažėja tiek pirkėjų, tiek pardavėjų, nes apskritai mieste mažėja gyventojų. Be to, pasak jo, pernai metų derliaus problemos pasijuto šiemet.

BULVIŲ AIKŠTĖ. Vadinamojoje bulvių aikštėje seniau buvo 23 cementiniai stalai, o prekeivių dabar teliko tik trys, tad ir prekystalių kur kas mažiau.

"Nyksta mūsų turgelis. Prekiaujame iš mašinų. Žmonės nenori mokėti už mašinos stovėjimą. Situacija labai prasta. Paprastomis dienomis žmonių išvis nėra. Šiandien trečiadienis, turgaus diena, bet jų vis tiek nėra, nors pas mus gerokai pigiau nei Naujajame turguje. Mūsų rajone vien senjorai, jie nieko neperka, tad nebeapsimoka čia stovėti. 15 metų čia prekiavome su vyru, dabar likau viena, bet irgi žadu išeiti. Padirbsiu porą savaičių, ir viskas. Čia jau nieko gero nebebus, nyksta visas senamiestis", - sakė ponia Janina, prekiaujanti vadinamojoje bulvių aikštėje.

Jau penkerius metus sendaikčiais prekiaujantis Konstantinas mano, kad pati Savivaldybė naikina Senąjį turgų. Esą koks žmogus gali važiuoti nusipirkti 1 kg bulvių į šį turgų, kur reikia mokėti už automobilio stovėjimą, jeigu prie kitų turgų stovėjimo aikštelės nemokamos. "Ne kartą prašėme padaryti nemokamą automobilių stovėjimą. Jeigu daugiau žmonių čia atvažiuotų, daugiau pirktų, turgus atsigautų. Nepadaroma net paprastų dalykų. Daug kartų prašėme Klaipėdos miesto plane pažymėti turgų. Ir gidams tai sakėme. Užsieniečiai pirmiausia ieško blusų turgaus. Retai sulaukiu pirkėjų - jaunimo nėra, o seneliams to nereikia. O užsieniečiai mėgsta pasikapstyti po senienas", - kalbėjo vyras.


"Kad Senasis turgus miršta, matome akivaizdžiai. Jis ir vizualiai baisus, ir nepatogus nei prekiautojui, nei lankytojui, jame nuolatiniai skersvėjai", - sako Klaipėdos verslininkų senamiesčio sąjungos pirmininkė Aurelija Petkūnienė.

Pasak jos, sunku privažiuoti prie šio turgaus su mašina, ją pastatyti. Kur kas patogiau privažiuoti prie Naujojo turgaus. Ten nemokama už mašinos stovėjimą, aikštelės didelės, o produktai beveik tie patys, kaip ir Senajame.

Užtenka vieno turgaus?

"Vertinant visą demografinę, ekonominę situaciją senamiestyje, toks turgus tapo nepatrauklus. Galbūt ateityje jis turėtų būti koks nors kitoks, o ne ūkininkų turgus. Gal jis turėtų būti labiau orientuotas į turistus. Jo ateitį sunkiai įsivaizduoju. Žmonės nemato prasmės važiuoti į jį prekiauti, nes nėra pirkėjų. Jeigu bus tas "Mėlynasis proveržis", jeigu sugrįš, kaip žadama, 40 tūkstančių žmonių, gal turgaus poreikis ir atsiras. Tačiau visa tai tik tolima utopija", - kalbėjo A. Petkūnienė.

Dar viena priežastis - atidarytas atnaujintas Tilžės turgus sudarė Senajam turgui konkurenciją ir atėmė dalį jo pirkėjų. A. Petkūnienė mano, kad dabar, esant tokiam skaičiui gyventojų ir prekybos centrų, kurių plėtra dar nesustojo, Klaipėdai pakanka vieno turgaus. "Juk tas pats žmogus keliose vietose pirkti negali ir daugiau valgyti dėl to, kad bus didesnė pasiūla, niekas nepradės", - sako ji.

MOČIUTĖS. Iš Senajame turguje prekiaujančių močiučių jaunos šeimos mėgsta pirkti šviežius produktus. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Pasak verslininkės, žmonės pirks ten, kur patogu, kur galima laisvai privažiuoti. Dabar nemokamai prie Senojo turgaus galima statyti mašinas tik savaitgaliais. Bet būtent juos nemažai žmonių skiria laisvalaikiui, o ne apsipirkimui turguje. Senasis turgus, galima sakyti, yra nefunkcionalus - visą savaitę klientų neturi, tik savaitgaliais. Didžiulės konkurencijos sąlygomis pralaimi tas, kuris siūlo prasčiausias sąlygas. "Toje nelygioje kovoje prieš prekybos centrus ir kitus turgus, deja, Senasis turgus pralaimi", - sakė Klaipėdos verslininkų senamiesčio sąjungos pirmininkė A. Petkūnienė.

Verslininkės manymu, šioje vietoje turėtų atsirasti visai kitoks, į kitų pasaulio miestų turgavietes panašus turgus - kur kas tvarkingesnis, labiau orientuotas į turistus.

Halės rekonstrukcija prasidės šiemet

UAB "Senasis turgus" vadovo A. Gaudiešiaus teigimu, šiuo metu jau laukiama leidimo rekonstruoti Senojo turgaus halę. Visi reikalingi dokumentai jau yra statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinėje sistemoje "Infostatyba". Leidimą tikimasi gauti po mėnesio.

Pasak vadovo, trečdalį pinigų, reikalingų halės rekonstrukcijai, kainuosiančiai apie 1 mln. eurų, turi Senasis turgus, o kaip bus generuojami likę du trečdaliai, turi spręsti akcininkas, t. y. Savivaldybė.

"Mes deramės su bankais - jeigu akcininkas duos leidimą, imsime paskolą. Turgus niekada nebus pajėgus iš savo uždirbtų pinigų vykdyti rekonstrukcijos darbus. Kai tik gausime statybos leidimą, leidimą imti kreditą, rinksimės rangovą", - sakė A. Gaudiešius ir pridūrė, kad labai norėtų, jog darbai būtų pradėti dar šiemet.

Klausiamas, kodėl taip ilgai nepradedama rekonstrukcija, Senojo turgaus vadovas atsakė: "Čia gi paminklosaugos zona, todėl viskas tęsiasi ilgai. Bet aš džiaugiuosi, kad ta 30 metų stagnacija beveik pasibaigė ir jau bus pokyčių."

Turgaus halės rekonstrukcija yra tik pirmas etapas. Pasak J. Simonavičiūtės, bus statoma nauja halė.

Dirbs ir per rekonstrukciją

Į redakciją skambinę prekeiviai skundėsi, kad Senajame turguje jau ir prekystaliai išardomi.

"Nuolatiniai prekiautojai įsivaizduoja, kad yra įsigiję žemę toje vietoje, kur prekiauja. Bet taip nėra. Vadinamojoje bulvių aikštėje seniau buvo 23 cementiniai stalai, o prekeivių liko trys. Ir dabar prekystaliai sustumiami, jų yra tiek, kiek reikia. Jeigu reikia 20 vietų, tiek ir paruošiame. Kodėl niekas nesako, kad pastatytas naujas Tilžės turgus yra tuščias? Anksčiau Senajame turguje prekeiviai pečiais vienas su kitu trindavosi. Labai džiaugčiausi, kad grįžtų tie laikai. Bet tada Klaipėdoje buvo 70 tūkstančių gyventojų daugiau", - kalbėjo A. Gaudiešius.

Jis patikino, kad turgus veiks ir rekonstrukcijos metu, tik kai bus vykdomi statybos darbai, bus tam tikrų nepatogumų. "Reikės pakentėti tuos 9 ar 10 mėnesių", - supratingumo tikisi turgaus vadovas.


J. Simonavičiūtės teigimu, kai prasidės halės rekonstrukcija, prekyba vyks, ko gero, vadinamojoje bulvių aikštėje, joje planuojama pastatyti palapines. Pasak vicemerės, miestui priklausanti aikštė yra įtraukta į konversinius projektus. Rengiamas ir jos sutvarkymo projektas, kuriam įgyvendinti bus skirta ir europinių pinigų. Pasibaigus halės statyboms Savivaldybė imsis šios aikštės tvarkymo.

Dar vienas projektas - priekinės Senojo turgaus dalies nuo Tiltų gatvės sutvarkymas. Tam yra numatyta apie pusė milijono eurų iš konversinėms teritorijoms skirtų europinių pinigų. Ši teritorija turės būti išvalyta, pakeista danga ir paruošta turgaus veiklai.

Be to, Senajam turgui priklauso šalia esantys keli nebaigti statyti pastatai. Bendrovės valdyba svarsto galimybę įveiklinant šiuos pastatus pritraukti ir privatų verslą, o galbūt net juos parduoti.

Savivaldybė ketina sutvarkyti dvi gatves, einančias per Senąjį turgų, ir perprojektuoti žiedinę sankryžą. "Jeigu halė bus sutvarkyta, o aplinka - ne, jokios naudos nebus. Bus pakeista visa senojo turgaus aplinka. Konversijos teritorijos europinius pinigus reikia panaudoti iki 2022 metų. Taigi iki to laiko visi darbai turės būti padaryti", - akcentavo J. Simonavičiūtė.

Kas bus vėliau?

A. Gaudiešiaus manymu, nežinia, ar po rekonstrukcijos žmonių padaugės, bet senamiestyje turi būti gražus objektas.

"Mums pavyzdys būtų Vilniuje esantis Benedikto turgus. Tačiau sostinėje yra 700 tūkst. gyventojų, o Klaipėdoje - 120 tūkst., gal ir dar mažiau. Mes, verslininkai, jaučiame skirtumą. Rekonstruotas turgus pirkėjų nepadaugins. Jie tik pasiskirstys tarp esamų prekybos centrų. Tačiau nieko nedaryti tikrai negalima. Senasis turgus jau keliasdešimt metų visai nejudintas", - sakė jis.

Senojo turgaus vadovo manymu, norint ko nors pasiekti, žmonių Klaipėdoje turi padaugėti, o verslas turi judėti. "Kad tai vyktų, turi prisidėti visos struktūros. Galbūt reikėtų peržiūrėti įvažiavimo rinkliavas, turto mokestį senamiestyje. Jis turi pradėti atsigauti. Kas iš to, jeigu vienas objektas bus gražus, o aplinkui niekas nepasikeis.

Suskaičiuokite, kiek yra "Humana" parduotuvių nuo turgaus žiedo Taikos pr. Tai rodo, kokia Klaipėdoje yra pirkėjų perkamoji galia. Ta pati močiutė krapų ryšelį turguje parduodavo už 1 litą, o dabar už vieną eurą. Tai taip pat vaidina savo vaidmenį. O 100 ar 200 "brangių" pirkėjų didelės politikos nedaro", - kalbėjo A. Gaudiešius.

"Na ir kas, kad atsiras ta graži halė, žmonių joje vis tiek daugiau nebus, jie išvažiuoja į Airiją. Klaipėdoje liko pensininkai, kuriems svarbu, kad turguje galėtų pirkti pigiau, daugiau jiems niekas nerūpi", - nuomonę išsakė ūkininkas, prekiaujantis bulvėmis.

Klaipėdai reikia turgaus šurmulio

Romena Savickienė, Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė
Senajame turguje baisus vaizdas. Žiemą galima tik užjausti apledėjusias pardavėjas. Turistų į jį mes nevedame, tačiau jie teiraujasi, kaip nueiti į turgavietę. Senojo turgaus rekonstrukcija yra labai laukiama - jis galėtų būti turistų traukos centras. Klaipėdai reikia turgaus šurmulio. Kruiziniai turistai neperka turguje kumpio, dešros ar kiaušinių, bet kartais jie į laivą sugrįžta su gėlių puokštele. Pasaulio miestuose egzistuoja turgaus gyvenimas - norima ne tik ką nors pirkti, bet ir bendrauti. Manau, turistai norėtų susidaryti įspūdį, kokios daržovės ar gėlės auga Lietuvoje.

"Turėtų būti elitinė turgavietė"

Artūras Šulcas, Klaipėdos vicemeras

Vis atsiranda raginimų turgus uždaryti, parduoti. Natūralu, privatūs turgūs jaučia valdiškųjų konkurenciją. Senojo turgaus artimiausiu metu niekas nesiruošia privatizuoti. Aš įsitikinęs, kad šitas turgus turi likti municipalinis, galbūt pritraukiant kiek privataus kapitalo, bet, gink Dieve, neparduodant akcijų paketo. Naujasis turgus, mano galva, gali kada nors būti parduotas labai brangiai, jeigu miestui prireiks pinigų.

Senasis turgus turi būti daugiafunkcis - atlikti ir turgaus, ir kultūros, ir turizmo, ir laisvalaikio funkciją. Visur kitur pasaulyje taip ir yra - miestų centruose tokie turgeliai yra jų puošmena. Savivaldybė yra pasirengusi investuoti į šitą turgų, nes tai labai svarbi Klaipėdos senamiesčio dalis. Tai vienas iš svarbiausių jo traukos centrų ir istoriškai, ir dabar. Nemanau, kad šitas turgus numirs. Tai turėtų būti elitinė turgavietė, kurioje parduodamos išskirtinės prekės.

Turgaus pasiekiamumas - problema. Privažiavimas prie jo iš Pilies g. baisesnis nei karas. Senajame turguje sąlygos 10 kartų sudėtingesnės nei Naujajame. Reikia pripažinti, kad Senojo turgaus pertvarka vėluoja. Bet jis yra senamiestyje, kur viskas tabu. Norint jame pakelti plytą reikia daugiau teisės aktų nei kad pati plyta sveria.

Apklausa

Danutė, pirkėja

Žinoma, Naujajame turguje daugiau ko galima nusipirkti. Bet aš labai seniai gyvenu senamiestyje, man Senasis turgus labai reikalingas. Deja, jis nyksta - mažėja prekiaujančių ūkininkų. Jeigu jų būtų daugiau, gal ir pirkėjų ateitų daugiau. Man atrodo, kad ūkininkų prekės kokybiškesnės, be to, su jais galima derėtis.

Violeta, prekeivė

Čia dirbu 20 metų. Kai apmokestino automobilių stovėjimo aikšteles, kai kurie žmonės patraukė į kitą turgų. Kai tik atsidaro naujas prekybos centras, taip žmonių turguje sumažėja. Vakar čia buvo visai tuščia, vieni pardavėjai. Žmonės sako nėję pas mus, nes manę, kad turgus jau rekonstruojamas. Labai blogai ta nežinomybė. Nieko nežinome, kada ta rekonstrukcija prasidės. Jau iš Tilžės turgaus atėjo kviesti dirbti pas juos. Bet mes norime išsaugoti savo pirkėjus, kurių vaikai užaugo mūsų akyse. Jeigu uždarys turgavietę - viskas, senamiesčio nebebus. Padėtis jame ir taip liūdna. Pardavėjai sako, kad ir į parduotuves per dieną užeina vienas du žmonės.

Sandra, pirkėja iš Gargždų

Senamiestyje turgus reikalingas. Pažiūrėkite, kokia sūrio kaina - 4 eurai. Ar matėte parduotuvėje už tiek?

Kristina, pirkėja

Mes netoli gyvename, tai beveik kasdien ateiname į šį turgų, mums jis patinka. Norime šviežių produktų, nes turime mažų vaikų. Mėgstame pirkti iš močiučių, stengiamės jas paremti.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder