Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (294)

Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (294)

"Vakarų ekspresas" tęsia pasakojimų ciklą apie senuosius Klaipėdos namus ir juose gyvenusius, dirbusius ar besimokiusius žmones. Toliau dairomės, kas pokariu vyko Liepų gatvės 12-ajame name.

Šiandien žvalgysimės po anuometiniuose Pionierių namuose veikusį Margaritos Finkel vadovautą šokių kolektyvą. Būtent čia ir buvo išliūliuotas vaikų šokių kolektyvas "Junga", kuriam šis vardas buvo suteiktas 1976 m.

Meilės emigrantė

Kultūros ir švietimo technikumą baigusi gražuolė Margarita pagal paskyrimą buvo "nutremta" į Akmenę.

"Buvau iš pirmosios saviveiklinių šokių kolektyvų vadovų laidos. Mums dėstė tokie choreografijos asai kaip Juozas Lingys, Elena Morkūnienė, tuometinis Operos ir baleto teatro baletmeisteris Vytautas Grivickas ir daugelis kitų choreografijos "guru". Pagrindus buvau gavusi tikrai stiprius. Sumanymų - per akis. Akmenėje jau buvau subūrusi kolektyvą, dirbau su užsidegimu. O čia sau - taukšt, mano nusižiūrėtą Fiodorą Finkelį Klaipėdos vykdomojo komiteto pirmininkas Babravičius kviečia žaisti futbolą "Granito" komandoje. Jis, žinoma, sutiko, o man teko mesti jau pradėtus darbus ir sekti paskui netrukus sutuoktiniu tapsiantį Fiodorą", - 1962-uosius prisiminė p. Margarita.

Uostamiestyje jai tarsi ir nebuvo kuo pagal specialybę užsiimti. Šviesaus atminimo architektas Petras Lapė M. Finkel rekomendavo tuometiniam Pionierių namų vadovui Rimantui Savickui. O šis kaip tik jau dairėsi, kuo galėtų pakeisti nuolat užgeriantį vaikų šokių kolektyvo vadovą.

Taip Margarita 1963 m. ir atėjo į Pionierių namus, perėmė 25 šokėjus.

Dešimt į vieną vietą

Kadangi tuo metu tai buvo bene vienintelis vaikų šokių kolektyvas Klaipėdoje, paskelbus naujų šokėjų priėmimą, eilės nutįsdavo ir į gatvę.

ŪKIO DALIS. Kolektyvo vadovei M. Finkel reikėdavo ir su ūkio dalies vyrais sutarti. 

"Į vieną vietą pretenduodavo dešimt vaikų. Skaudu buvo juos "brokuoti", skaudinti jų širdeles. Ilgainiui jau buvo tautinių, klasikinių, charakterinių, pasaulio tautų šokių "sekcijos". Kokių tik kompozicijų nestatydavau. Kuo įvairesni stiliai, tuo įdomesnė programa. Beje, iš Pionierių namų į Lietuvą "išėjo" pirmosios dūdų orkestrų būgnininkės. Jas beregint pasičiupo "Trimitas", - pasakojo p. Margarita.


Ji užsiminė ir apie ne per daug įkyrią, bet vis dėlto egzistavusią ideologinę priežiūrą.

"Kartą man taip švelniai buvo papriekaištauta: tavo romantizmas gerai, bet reikia ir vėliavyčių bei gvazdikų. Na, buvo ir tai",- sakė p. Margarita.

Rūpesčiai

Naujoms programoms reikėdavo naujų drabužių, avalynės.

"Eidavau paverkti pas direktorių, tas savo ruožtu toliau rypauti eidavo į Vykdomąjį komitetą ar kreipdavosi į įmonių, organizacijų vadovus. Dažnai keliaudavom ir kartu su direktoriumi. Ir pinigėlių atsirasdavo. Dabar, kai pagrindiniai vaikų šokių kolektyvų rėmėjai yra tėvai, manau, kad tuos pinigėlius mes net per lengvai gaudavome", - sakė p. Margarita.

Bet kur kas didesni ir atsakingesni rūpesčiai kildavo, kai išvažiuodavo gastrolių į Armėniją, Gruziją, Moldovą.

"Pirmiausia sužiūrėti visą kolektyvą sunkoka, o antra - gąsdindavo pietiečių dėmesys blondinėms gražuolėms šokėjoms. Kai lėktuvas nusileisdavo Palangos oro uoste, kaskart persižegnodavau, kad nekilo didesnių incidentų su ugningais ir žavingais tamsesnio gymio vyrukais", - prisiminė M. Finkel.

Anot jos, didžioji dalis merginų, šokusių jos kolektyve, dabar yra pažirusios visame plačiame pasaulyje. Kai kurios turi savo verslus, kai kurios yra meilės emigrantės.

Užslėpti konfliktai

M. Finkel į kolektyvą atsivedė ir savo dukteris - Andželiką ir Viktoriją.

"Jos abi labai norėjo šokti. Na, kodėl ir ne? Tik tuomet, kai jos buvo įvestos į šokių pynes, supratau, kokios mano dukrelės ambicingos. Statyti jų pirmame plane negalėjau - ką kitų vaikų tėvai, o ir patys vaikai pasakys? Jos turėdavo tenkintis geriausiu atveju antruoju planu, o dažniausiai atsidurdavo choreografinio piešinio gale. Andželika su tuo lyg ir susitaikė. O štai Viktorija, kuriai aiškindavau, kad "pirmuoju smuiku" ji griežti negalinti, nes yra kolektyvo vadovės duktė, supyko taip, kad išėjo į lengvąją atletiką. Bet dabar jau man yra atleidusi, nes paaugusi suprato, kad aš buvau teisi", - neslėpė p. Margarita.

ARTISTĖS. Kai kurioms vyresnėms M. Finkel vadovaujamo kolektyvo merginoms pavyko tapti netgi artistėmis - jos Kazimiero Kšano vadovaujamoje liaudies operoje atliko spektaklio "Čigonų baronas" šokius. Per vidurį paskutinėje eilėje - Margarita Finkel (prie jos palinkęs "čigonų baronas" - Virgilijus Noreika) ir Elvyra Bungardienė. Pirmasis iš dešinės paskutinėje eilėje - Liaudies operos vadovas Kazimieras Kšanas.

Bus daugiau. Pradžia - 2007 m. balandžio 23 d., išeina pirmadieniais. "Vakarų ekspreso" portale www.ve.lt skaitytojai "Akvareles" vienoje vietoje gali rasti meniu juostoje paspaudę nuorodą "Klaipėda".

Prašymas

Margarita Finkel Pionierių namuose išliūliavo garsųjį vaikų šokių kolektyvą "Junga". Prašytume atsiliepti jos ugdytus šokėjus. Skambinkite tel. 493435, rašykite el. laiškus adresu [email protected]

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder