"Atsisveikinimo simfonija": kilnaus grožio akimirkos

"Atsisveikinimo simfonija": kilnaus grožio akimirkos

2011-ieji netrukus liks tik prisiminimuose. Susimąstyti apie bėgantį laiką kvies priešpaskutinis "Salve Musica" festivalio koncertas "Atsisveikinimo simfonija". Klaipėdos koncertų salėje gruodžio 29 d., ketvirtadienį, 18 val. skambės Lietuvos kamerinio orkestro (meno vadovas Sergej Krylov) atliekama muzika. Orkestrui ir žaviajai solistei Asmik Grigorian (sopranas) diriguos Robertas Šervenikas.

Apdovanota ne tik talentu, bet ir puikia išvaizda, aktoriniais sugebėjimais A. Grigorian perėmė savo tėvų, žymių operos dainininkų Irenos Milkevičiūtės ir Geghamo Grigoriano, savybes. Solistė išgarsėjo prieš keletą metų Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre sudainavusi Violetą G. Verdi operoje "Traviata". Už šį vaidmenį ji buvo apdovanota "Auksiniu scenos kryžiumi". Dalios Ibelhauptaitės režisuotame G. Puccini operos "Bohema" pastatyme ji įkūnijo Miuzetę, o S. Sondheimo operoje "Svynis Todas" sukūrė Pyragėlių kepėjos personažą. Toliau sekė vaidmenys Latvijos Nacionalinės operos scenoje, Sankt Peterburgo Marinskio teatre ir kitur.

A. Grigorian dainuoja ne tik barokiniuose, klasikiniuose, bet ir šiuolaikiniuose pastatymuose. Atlikusi Marie partiją žinomiausioje XX a. operoje - A. Bergo "Voceke" Kelno operos teatre - ji sulaukė stulbinamos sėkmės. Publiką prikaustė ne tik Asmik balsas, bet ir vaidyba. Dainininkė privertė nekvėpuoti tūkstantinę publiką, nes jos personažas turi daug bendro su jos asmenine patirtimi. "Esu individualistė, savaip interpretuoju vaidmenis, - viename interviu pripažino solistė, mėgstanti kurti ryškius, stiprius charakterius. - Jei scenoje visų žarnų neišversi ir nepadėsi ant stalo, norimo rezultato nepasieksi."

Beje, itin sudėtingą, atonalią Marie partiją ji išmoko per 10 dienų, o kartą parengė vaidmenį per 3 dienas. "Greičio amžius. Vertinamas vikrumas ir staigi reakcija", - aiškina solistė, sugebanti viską daryti greitai. Dabar jos "atminties blokelyje" yra per 30 operų, daugiau nei 10 stambių koncertų.

Pastaruoju metu ji sulaukė pasiūlymų dainuoti keliuose prestižiniuose pasaulio operos teatruose. "Siekiant karjeros, svarbiausia nebijoti įvardyti tai, ko nori. Aš visuomet žinojau, ko noriu, kaip tai pasiekti ir visuomet garsiai išreiškiau", - teigia Asmik, jau nebegalvojanti, kaip išgyventi iš savo profesijos.

Su Lietuvos kameriniu orkestru dainininkė interpretuos G. F. Handelio "Lascia chio pianga" iš operos "Rinaldo", G. Caccini "Ave Maria", W. A. Mozarto Susanos ariją iš operos "Figaro vedybos", H. Villa-Lobos Ariją iš "Bachianas Brasileiras" Nr. 5 bei Giedriaus Puskunigio specialiai jai sukurtą "Asmik Pavaną".

Antroje koncerto dalyje, skambant F. J. Haydno "Atsisveikinimo simfonijai", susimąstysime apie tai, kas šiemet kiekvienam iš mūsų buvo reikšminga, mintimis aplankysime brangiausius žmones. Beje, šis vienas įdomiausių didžiojo Vienos klasiko kūrinių buvo sukurtas kaip užuomina kunigaikščiui Esterhaziui, jog jau laikas visiems atsisveikinti. Ši mintis slypi simfonijos finale, kai po veržlaus Presto pereinama į Adagio.

SOLISTĖ. Įvairias arijas koncerte atliks Asmik Grigorian.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder