Muzikinio teatro scena dalijosi būrys jaunųjų talentų

Muzikinio teatro scena dalijosi būrys jaunųjų talentų

Praėjusią savaitę pasibaigęs XVII tarptautinis Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro Jaunųjų talentų festivalis atnešė daug gerų emocijų ne tik žiūrovams, bet ir patiems festivalio rengėjams. "Kai bendrauji su jaunimu, gauni gerą dozę dopingo, todėl tokie projektai yra labai reikalingi", - pasakojo savo mokinius viename iš koncertų pristatęs profesorius Eduardas Kaniava.

Uostamiesčio publikai skirtame festivalyje debiutavo jauni, talentingi ir perspektyvūs Klaipėdos universiteto, Stasio Šimkaus konservatorijos solistai, Juozo Karoso ir Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklų moksleiviai, Klaipėdos jaunimo centro kolektyvai bei šokių mokyklą "Coda" lankantys vaikai.

Aukštumos - veržliausiems ir talentingiausiems

Festivalį pradėjusiame jaunųjų operos solistų kameriniame pasirodyme "Debiutai" pristatyti jaunieji solistai - Rūta Venckutė, Regina Bagdanavičiūtė, Tomas Pavilionis, Natalija Urnikienė bei Stasio Šimkaus konservatorijoje dainavimą studijuojantys Gabrielė Kupšytė ir Steponas Zonys.

"Vieno garsaus atlikėjo paklausiau: kas svarbiausia dainininkui? Ilgai mąstęs, jis pabaksnojo sau į galvą - vien tik gero balso nepakanka. Kaip ir kiekvienoje profesijoje, čia labai svarbu mąstyti. Visi gerais solistais tapti negali, tačiau veržliausi ir talentingiausi pasiekia aukštumų ir gali pasigirti įvairiais pasiekimais", - džiaugėsi E. Kaniava. "Debiutuose" skambėjo kūriniai iš solistų koncertinių programų, taip pat žinomų operų ir operečių arijos, duetai ir ansambliai.

"Tai aplinkos pakeitimas, nauja patirtis: teko koncertuoti įvairiose erdvėse, tačiau teatro aplinkoje pasirodžiau pirmą kartą. Reikėjo priprasti prie kitokios aplinkos, akustikos. Daug darbo įdėjo ir mano mokytojas Vytautas Kliukinskas. Manau, jog dainavimas turi būti malonumas, o esant scenoje svarbiausia būti savimi", - įspūdžiais dalinosi S. Šimkaus konservatorijos mokinys S. Zonys.

Festivalio akcentu tapo "Traviata"

Klasikinės muzikos gerbėjai Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre turėjo progą išgirsti kitokią, naujai interpretuotą G. Verdi operą "Traviata". Į pagrindinių operos veikėjų - Violetos ir Alfredo - vaidmenis įsikūnijo solistai iš Turkijos Cukurova universiteto valstybinės konservatorijos - Seda Andic ir Derhan Arabaci.

"Šie operos personažai mums gerai pažįstami. "Traviatos" arijos yra vienos pirmųjų, kurias profesionaliai atlikome konservatorijos scenoje, - pasakojo D. Arabaci. - Tačiau Violetos ir Alfredo santykiai, jų meilė, emocijos yra tokios stiprios ir kartu sudėtingos. Scenoje mes ir mylime vienas kitą, ir nekenčiame, atgailaujame, galiausiai ji miršta... Tai reikalauja stipraus emocinio pasirengimo. Daug kartų analizavome operos libretą, santykius su kitais personažais, todėl būdami scenoje iš tiesų gyvename tų žmonių gyvenimus."

"Traviatos" interpretacijoje barono vaidmenį atlikęs teatro solistas Šarūnas Juškevičius atvirauja: "Su jaunais solistais dirbti buvo lengva - jie puikiai žinojo muzikinę medžiagą, todėl didesnių problemų pasirodymo ir rengimosi metu neiškilo. Ši "Traviata" iš kitų išsiskyrė tuo, kad solistai buvo labai jauni, o tokias sunkias partijas, kaip Violetos ir Alfredo, paprastai renkasi atlikėjai, turintys daugiau patirties. Nors pasirodymas vyko dviem (lietuvių ir italų) kalbomis, atlikėjai puikiai vienas kitą suprato - kai gerai žinai muzikinę medžiagą, lengva ir susikalbėti."

Spalvinga moksleivių koncertinė programa

Į teatralizuotą koncertą "Metų laikai" klaipėdiečius ir miesto svečius kvietusi šokio mokykla "Coda" turėjo nepaprastą tikslą - prisidėti prie paramos, skirtos viena akimi nematančios mergaitės Augustės operacijai, rinkimo. "Norime padėkoti visiems, prisidėjusiems prie šio kilnaus tikslo, - sakė šokių mokyklos vadovė Inga Briazkalovaitė. - Kartu tai buvo mūsų mokyklos baigiamasis koncertas, kuriame šoko vaikai. Ir anksčiau esame dalyvavę muzikinio teatro spektakliuose, koncertuose, įvairiuose festivaliuose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje."

Festivalio metu koncertavo ir gabiausi J. Karoso, J. Kačinsko muzikos mokyklų moksleiviai. "Renginys buvo skirtas Klaipėdos muzikinio teatro jubiliejui, o kartu tai ir baigiamasis mokyklos koncertas. Sulaukėme daug gerų atsiliepimų tiek iš pačių koncerto dalyvių, tiek iš jų tėvų. Tokioje aplinkoje koncertavome pirmą kartą, anksčiau atlikdavome tik pavienius pasirodymus", - pasakojo J. Karoso muzikos mokyklos fortepijono mokytoja Vaiva Purlytė.

J. Kačinsko muzikos mokykloje fortepijonu vaikus mokanti groti Vilija Revutienė džiaugėsi, jog į koncertą susirinko nemažas būrys žiūrovų: "Salė buvo pilna, gausus būrys svečių nustebino ir mus, mokytojus, ir koncertavusius mūsų mokyklos auklėtinius. Pasirodė ne tik pavieniai solistai, bet ir berniukų choras "Gintarėlis", mokyklos styginių orkestras". Anot mokytojos, toks renginys galėtų vykti kiekvienais metais - tai ne tik gera praktika, bet ir puiki proga parodyti, kokių gabių ir talentingų jaunųjų atlikėjų turi Klaipėda.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder