Už ryškiausius teatro darbus 2015-aisiais skelbiami "Auksinių scenos kryžių" pretendentai

Už ryškiausius teatro darbus 2015-aisiais skelbiami "Auksinių scenos kryžių" pretendentai

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje kovo 29 d. bus įteiktos profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijos ir atminimo ženklai - "Auksiniai scenos kryžiai" ir Boriso Dauguviečio auskaras.

Profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijoms gauti buvo pateikti 75 spektakliai, kuriuos vertino kultūros ministro įsakymu sudaryta komisija - teatrologai Rasa Vasinauskaitė, Jurgita Staniškytė, Kristina Steiblytė, Andrius Jevsejevas, muzikologės Audronė Žiūraitytė ir Veronika Janatjeva (komisijos pirmininkė), šokio kritikė Ingrida Gerbutavičiūtė, dailėtyrininkė Raimonda Bitinaitė-Širvinskienė ir kultūros žurnalistas, teatro apžvalgininkas Julijus Lozoraitis.

Kultūros ministerijos ekspertų komisija skelbia nominantus 2015 metais sukurtų profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijoms gauti.

Režisieriai: Kristianas Lupa (Krystian Lupa, Lenkija) už spektaklio "Didvyrių aikštė" (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, LNDT), Eimuntas Nekrošius už spektaklių "Borisas Godunovas" (LNDT) ir "Bado meistras" (teatras "Meno fortas") režisūrą, režisierius Valteris Silis (Latvija) ir dramaturgas Janis Baluodis už spektaklį "Miškinis" (Nacionalinis Kauno dramos teatras).

Scenografai ir kostiumų dailininkai: Ugis Berzinis (Latvija) už spektaklio "Miškinis" (Nacionalinis Kauno dramos teatras) scenografiją ir kostiumus, Paulė Bocullaitė už spektaklio "Hamletas" (Nacionalinis Kauno dramos teatras) scenografiją, Marius Nekrošius už spektaklių "Borisas Godunovas", "Didis blogis" (LNDT) ir "Bado meistras" ("Meno fortas") scenografiją.

Šviesų dailininkai ir videomenininkai: Ričardas Matačius už spektaklio "Teritorija" (Valstybinis jaunimo teatras) vizualizacijos režisūrą, Eugenijus Sabaliauskas už spektaklių "Rusiškas sąsiuvinis" (Lietuvos rusų dramos teatras), "Mechaninė širdis" (Nacionalinis Kauno dramos teatras) ir operos vaikams "Dryžuota opera" (Kauno valstybinis muzikinis teatras) šviesų dizainą, Lukašas Tvarkovskis (Lukasz Twarkowski, Lenkija) už spektaklio "Didvyrių aikštė" (LNDT) vaizdo projekcijas.

Muzikos spektakliams kūrėjai ir atlikėjai: erdvinės operos tamsoje "Confessions" kūrybinė grupė ("Operomanija") - kompozitorė Rūta Vitkauskaitė (Lietuva), kompozitorius Jensas Hedmanas (Jens Hedman, Švedija), dainininkė Asa Nordgren (Švedija), Bogumilas Misala (Bogumil Misala, Lenkija) už muziką spektakliui "Didvyrių aikštė" (LNDT), Marius Stavaris už muziką spektakliui "Hamletas" (Nacionalinis Kauno dramos teatras).

Choreografai: Vytis Jankauskas už šokio spektaklio "Akloji dėmė" (Vyčio Jankausko šokio teatras) choreografiją, Martynas Rimeikis už baleto "Visur, kur mes nebuvom" (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, LNOBT) choreografiją, Aira Naginevičiūtė-Adomaitienė už šokio spektaklio "Stiklo sodai" (Šokio teatras AIROS) choreografiją.

Aktorės (pagrindiniai vaidmenys): Eglė Gabrėnaitė už ponios Citel vaidmenį spektaklyje "Didvyrių aikštė (LNDT), Jevgenija Gladij už vaidmenis spektakliuose "Didis blogis" (LNDT) ir "Rusiškas sąsiuvinis" (Lietuvos rusų dramos teatras), Viktorija Kuodytė už Bado meistro vaidmenį spektaklyje "Bado meistras" ("Meno fortas") ir Anos vaidmenį spektaklyje "Didvyrių aikštė" (LNDT).

Aktorės (nepagrindiniai vaidmenys) Vilija Grigaitytė už vaidmenis spektaklyje "Miškinis" (Nacionalinis Kauno dramos teatras), Eglė Grigaliūnaitė už vaidmenis spektakliuose "Hamletas", "Miškinis", "Mechaninė širdis" (Nacionalinis Kauno dramos teatras), Vitalija Mockevičiūtė už vaidmenis spektakliuose "Didis blogis", "Borisas Godunovas" (LNDT), "Jelizaveta Bam" (LNDT ir OKT / Vilniaus miesto teatro bendras pastatymas).

Aktoriai (pagrindiniai vaidmenys): Valentinas Krulikovskis už vaidmenis spektakliuose "Septynios gražuolės" ir "DreamWorks" (Lietuvos rusų dramos teatras), Valentinas Masalskis už Roberto Šusterio vaidmenį spektaklyje "Didvyrių aikštė" ir vaidmenis spektaklyje "Didis blogis" (LNDT), Vainius Sodeika už Hamleto vaidmenį spektaklyje "Hamletas" ir vaidmenis spektakliuose "Miškinis" bei "Mechaninė širdis" (Nacionalinis Kauno dramos teatras).

Aktoriai (nepagrindiniai vaidmenys): Saulius Čiučelis už vaidmenis spektakliuose "Hamletas", "Miškinis", "Mechaninė širdis" (Nacionalinis Kauno dramos teatras), Liubomiras Laucevičius už Polonijaus ir Osriko vaidmenis spektaklyje "Hamletas", taip pat vaidmenis spektaklyje "Miškinis" (Nacionalinis Kauno dramos teatras), Arūnas Sakalauskas už vaidmenis spektakliuose "Didvyrių aikštė", "Borisas Godunovas" (LNDT) ir "Jelizaveta Bam" (LNDT ir OKT / Vilniaus miesto teatro bendras pastatymas).

Operos solistai: Jurgita Adamonytė už Melisandos vaidmenį Klodo Debiusi (Claude Debussy) operoje "Pelėjas ir Melisanda" (Vilniaus miesto opera), Viktorija Miškūnaitė už Manon Lesko vaidmenį Žiulio Masnė (Jules Massenet) operoje "Manon" (LNOBT), Jevgenijus Ulanovas (Rusija) už Golo vaidmenį K. Debiusi operoje "Pelėjas ir Melisanda" (Vilniaus miesto opera).

Šokėjai: Greta Gylytė ir Eligijus Butkus už pagrindinius vaidmenis balete "Bolero" (LNOBT), Giedrė Kirkilytė-Jankauskienė už vaidmenį šokio spektaklyje "Akloji dėmė" (Vyčio Jankausko šokio teatras), Goda Laurinavičiūtė už vaidmenį šokio spektaklyje "Stiklo sodai" (Šokio teatras AIROS).

Spektakliai vaikams ir jaunimui: spektaklio jaunimui "Mechaninė širdis" pagal to paties pavadinimo Matijo Malziu (Mathias Malzieu) romaną (Nacionalinis Kauno dramos teatras) kūrybinė grupė: režisierius Artūras Areima, inscenizacijos autorė Gabrielė Labanauskaitė, kostiumų dailininkė Monika Gurskytė, scenografė Marta Vosyliūtė, kompozitorius Antanas Jasenka, animacijos dailininkas Rimas Sakalauskas, šviesų dailininkas Eugenijus Sabaliauskas, choreografas Mantas Stabačinskas.

Taip pat šioje kategorijoje nominuota šokio spektaklio vaikams (nuo 0 iki 3 metų) "Spalvoti žaidimai" (šokio teatras "Dansema") kūrybinė grupė: choreografė Birutė Banevičiūtė, šokėja Giedrė Subotinaitė, dailininkė Rūta Biliūnaitė, šviesų dailininkas Aurelijus Davidavičius.

Lėlių ir objektų spektakliai: lėlių ir objektų spektaklio vaikams (nuo 5 metų) "Apie tai, kaip Kolka Pankinas skrido į Braziliją, o Marčius Nepankinas niekuo netikėjo, arba Ga-ra-rar" pagal Danijilą Charmsą (Vilniaus teatras "Lėlė") kūrybinė grupė: scenarijaus autorė, režisierė Olga Lapina, dailininkė Julija Skuratova, vaizdo projekcijų autorius Džiugas Katinas, muzikini spektaklio vadovas Artiomas Tulčinskis, muzikos atlikėjas Adas Gecevičius.

Taip pat šioje kategorijoje nominuota lėlių ir objektų spektaklio-teatrinės instaliacijos "Meile, don't stop" (trupė 459) kūrybinė grupė: spektaklio idėjos autorė Karolina Jurkštaitė ir kūrėjai-atlikėjai Jūratė Januškevičiūtė, Karolina Jurkštaitė, Monika Mikalauskaitė, Gintarė Damanskytė, Rūta Jankevičiūtė, Aušra Bakanaitė, Tomas Zinkus, Daina Ulmytė, Erika Gaidauskaitė, Eglė Šimėnaitė, Aiva Krupelytė, Živilė Beniušytė, Vytautas Kairys, Povilas Ostasevičius, Erika Kubiliūtė, Gerda Surgautaitė, Justina Vaikšnoraitė, Justina Jukonytė, Arūnas Lomonosovas.

Jaunieji menininkai-debiutas: dirigentas Modestas Barkauskas už vienaveiksmių baletų triptiko "Bolero+" muzikinės dalies pastatymą ir dirigavimą, baleto "Eglė žalčių karalienė" dirigavimą (LNOBT), aktorius Valerijus Kazlauskas už Nevykėlio vaidmenį spektaklyje "Nevykėlis" (Artūro Areimos teatras), choreografė ir šokėja Miglė Praniauskaitė už šokio spektaklio "Rekonstruoti" choreografiją ir atlikimą ("Menų spaustuvės" programa "Atvira erdvė 2015").

Nacionalinės dramaturgijos pastatymai: režisierius Arpadas Šilingas (Arpad Schilling, Vengrija), dramaturgas Marius Ivaškevičius už spektaklį "Didis blogis" (LNDT), inscenizacijos autorė, režisierė ir aktorė Birutė Mar (Marcinkevičiūtė) už monospektaklį "Ledo vaikai" (LNDT), inscenizacijos autorė ir režisierė Aušra Pukelytė už spektaklį "Teritorija" pagal Mykolo Kleopo Oginskio "Priesakus sūnui" (Valstybinis jaunimo teatras).

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder