Britų ir vokiečių mokslininkai nustatė gigantizmo geną

Britų ir vokiečių mokslininkai nustatė gigantizmo geną

Gigantizmo geną, dėl kurio žmonės išauga labai didelio ūgio, nustatė mokslininkai iš Jungtinės Karalystės ir Vokietijos. Kaip praneša ketvirtadienį BBC, genas atrastas tiriant Čarlzo Birno (Charles Birne), mirusio 1786 metais Londone, DNR. Jo ūgis siekė 2,3 metro.

Č. Birno griaučiai iki šiol laikomi viename iš sostinės muziejų. Specialistams iš Mainco miesto universiteto ir Londono medicinos mokyklos pavyko nustatyti iš Č. Birno dantų DNR struktūrą, patvirtinančią jų hipotezę, pagal kurią didelį žmogaus ūgį lemia ypatinga geno mutacija. Žinomas kaip AIP, jis reguliuoja galvos smegenų pamate esančios hipofizės, arba posmegininės liaukos, darbą. Būtent ji gamina hormonus, nustatančius žmogaus ūgio procesą.

Praėjusiais metais mokslininkai atliko Šiaurės Airijos vietovės, iš kurios buvo kilęs Č. Birnas, gyventojų tyrimą. Kaip pasirodė, dar keturioms šeimoms iš šių vietų nustatyta geno AIP mutacija hipofizėje, ir tai taip pat atsiliepė jų ūgiui.

Be to, specialistai nustatė, kad visi Šiaurės Airijos "milžinai" turi vieną protėvį, kuris gyveno maždaug prieš 1,5 tūkst. metų. Mokslininkų skaičiavimais, šiandien Žemėje gyvena iki 300 žmonių, turinčių geno AIP mutaciją ir išsiskiriančių itin dideliu ūgiu.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder