Saulėje įvyko galingas tiesiai į Žemę nukreiptas žybsnis

Saulėje įvyko galingas tiesiai į Žemę nukreiptas žybsnis

Antradienį vakare, 20.30 val. Lietuvos laiku, Saulėje įvyko galingiausios X klasės rentgeno žybsnis. Jį generavo tiesiai į Žemę atsisukusi Saulės dėmė AR 1944. Kadangi žybsnis tęsėsi ilgai, toje pačioje dėmėje įvyko ir vainikinės masės išsiveržimas. AR 1944 – viena stambiausių saulės dėmių grupių per pastaruosius kelerius metus. Pati didžiausia dėmė šioje grupėje yra 2 kartus didesnė už Žemę.

Žybsnis buvo įvertintas X 1,2 balo. Kadangi Saulės dėmių grupė AR 1944 yra pačiame Saulės disko centre ir atsisukusi tiesiai į Žemę, maždaug po dviejų parų mūsų planetą pasieks žybsnio metu į kosmosą išsviestas plazmos debesis. Saulę stebintys astrofizikai prognozuoja, kad tai sukels geomagnetinę audrą. Ji prasidės ketvirtadienį.

Tas pats aktyvusis regionas AR 1944 vidutinės galios M 7,2 balo žybsnį žiebė ir kiek anksčiau, antradienio vidudienį (12:13 val. Lietuvos laiku). Ta pati saulės dėmė jau spėjo pasižymėti ir šįryt: 5:47 val. Lietuvos laiku ten pat užfiksuotas dar vienas vidutinės galios žybsnis – M 3,6.

„Ši dėmių grupė išsidėsčiusi labai arti centrinio saulės meridiano, – tvirtina Rusijos hidrometeorologijos centro Taikomosios geofizikos instituto atstovas. – Papildomo protonų srauto padidėjimo Žemės apylinkėse, ko gero, nebus. Tačiau geomagnetinių neramumų mūsų planeta sulauks. Jie turėtų prasidėti ketvirtadienį.“

Po net trijų galingų žybsnių per pastarąją parą, smarkiai išaugo galimų pakartotinių žybsnių ir vainikinės masės išsiveržimų tikimybė: kito M klasės žybsnio tikimybė vertinama net 80 proc., o galingiausios X klasės žybsnio tikimybė – 50 proc.

technologijos.lt

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder