Interjeras pagal žmogaus psichotipą

Interjeras pagal žmogaus psichotipą

Kiek žmonių - tiek ir nuomonių... interesų, charakterių, skonių bei polinkių. Dar Hipokratas dalijo žmones į grupes pagal jų reakcijų į aplinką pobūdį: į energinguosius bei karštakošius cholerikus, žvalius ir kupinus gyvenimo džiaugsmo sangvinikus, liūdnus ir greitai linkusius susierzinti melancholikus bei ramius ir viskam abejingus flegmatikus.

Šveicarų psichologas, analitinės psichologijos kūrėjas, filosofas Carlas Gustavas Jungas sukūrė sudėtingesnę asmenybės tipologiją. Jis išskyrė du svarbius elementus (asmenybės orientacijos kryptis) - intraversiją ir ekstraversiją ir suformulavo aštuonis psichikos tipus: keturi ekstravertai su dominuojančia mąstymo, jausmų, pojūčių, intuicijos funkcijomis ir analogiškai keturi intravertai su šiomis funkcijomis.

CHOLERIKAI mėgsta ekstravaganciją ir eklektiką. Kad pailsėtų patys nuo savęs, jiems vis dėlto patartina vengti ryškių spalvų pertekliaus interjere.

Ekstravertai lengvai užmezga kontaktus ir noriai bendrauja, yra gana agresyvūs, linkę lyderiauti, gana kategoriški kitų atžvilgiu, vertina dėmesį. Jiems būtų galima priskirti cholerikus ir sangvinikus.

Intravertai susitelkę į savo išgyvenimus, nerimastingi, mažai bendrauja, sunkiai mezga naujas pažintis, nemėgsta rizikuoti, sielojasi dėl praeities. Priskirtini flegmatikai ir melancholikai.

Ambivertai - tai asmenybės, kurioms būdingi neryškūs tiek intravertų, tiek ekstravertų bruožai.

MELANCHOLIKAI vertina brangius daiktus ir prie jų prisiriša. Jiems namuose būtina atskira privati zona.

Šios ir panašios klasifikacijos taikomos visoms įmanomoms gyvenimo sritims, taip pat ir interjerui, kuris ne tik džiugina mūsų akį, bet ir nepastebimai kompensuoja mūsų silpnybes.

Sangvinikai paprastai mėgsta dideles erdves ir minimumą baldų. Svarbiausia - kad būtų daug vietos. Jie nepripažįsta vieno kurio stiliaus ir savo namų aplinką yra linkę susikurti patys. Beje, jiems tai puikiai sekasi, nes pas sangvinikus smagiausiai laiką leidžia ir geriausiai jaučiasi svečiai.

FLEGMATIKŲ namuose puikuojasi solidūs baldai, vyrauja konservatyvus dizainas. Jiems reikia stabilumo ir patikimumo.

PATARIMAS. Jeigu esate sangvinikas, tačiau gyvenate ankštame būste, jo erdvę padidinkite didžiuliais veidrodžiais ant sienų, šviesiomis sienų spalvomis, ryškiu apšvietimu.

Cholerikai su savo audringu charakteriu nuolat keičia ir gerina savo būstą, mat jiems nuolat kažko jame trūksta. Dažniausiai renkasi eklektinį, egzotišką stilių ir ekstravagantiškus interjero sprendimus.

PATARIMAS. Jums tiktų minimalistinis arba "high-tech" stilius su inovacijomis, tačiau kad pailsėtumėte patys nuo savęs, nesirinkite ryškių spalvų, verčiau pastelines - rusvas, smėlio, melsvas ir pan. Jos šiek tiek apramins, tačiau neslopins jūsų emocijų.

Melancholikai savo namuose nori jaustis ramūs ir saugūs. Juose privalo būti bent vienas atskirtas poilsio kampas, kuriame jie galėtų pabūti vienumoje. Mėgsta baroką, prabangius daiktus, prie jų prisiriša.

PATARIMAS. Jeigu priskiriate save melancholiko tipui, gerai jausitės pastelinių spalvų interjere: tarp šviesiai rudų, gelsvų sienų. Ryškios spalvos jums naudingos nebent darbo vietoje.

Flegmatikams labiausiai reikia stabilumo, patikimumo, patogumo ir pasitikėjimo savimi, tad netgi nuosavo būsto dizainas jiems neturi kelti jokių abejonių. Flegmatikas mėgsta solidžius baldus, konservatyvų dizainą.

PATARIMAS. Rinkitės patvarius, aukštos kokybės baldus, ramių atspalvių - melsvai pilkų, rusvų, žalsvų - aplinką. Darbo teritoriją geriau modeliuoti ryškią, dekoruoti etniniais elementais.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder